• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

LT 35 2.5tdi 2002r Problem z pompką elek. wody

mati1066

SuperMechanior
Punktów
0
Witam ponownie chorym jest teraz Lt 2.5tdi
Objawy są takie cieknie z prawej strony plastikowego kolanka w którym są 2 czujniki/ 2 pin góra/ 4 pin dół
Oraz pompka elektryczna ciągle pracuje < na zimnym silniku czy na cieplym Na pracujacym czy nie.> i wydaje mi sie ze robi cisnienie w układzie i dlatego jest ten wyciek.
Czujnik 2 pin zostaw wymieniony na nowy +oring, nałożony nowy oring na kolanko skrecone jest dobrze i po 10 min nawet po 5 zaczelo cieknąc z czujnika dolnego a wczesniej cieklo z pod kolanka ale widocznie teraz tu jest najslabszy punkt i cisnienie robi swoje

(Na starym czujniku pompka ma wieksze obroty )

Co sprawdzic jeszcze? Co zrobic zeby popmpka nie pracowala <gdzieś może byc zwarcie?>/ Z tego co wiem ona powinna tylko sie zalaczyc gdy wzrosnie temperatura silnika powyzej tam 96 czy 100 stopni by nie uszkodzic głowicy w razie awari.

Może ktoś miał juz taki objaw w lt albo t4 bo ta sama zasada
Proszę o pomoc i porady.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Ta pompka to wspomaganie żebyś miał cieplutko w aucie.Ona nie spowoduje wysokiego ciśnienie w układzie
Polikwiduj wycieki z układu
Sprawdz termostat czy pracuje prawidłowo
Sprawdz czy pompa wody pracuje
Viscoza
Test uszczelki pod głowica

mati1066

SuperMechanior
Punktów
0
głowica byla spr na szczelnosc dostala nowa uszczelke termostat sie otwiera prawidlowo pompa wody jest nowa z rozrządem. to bylo robione tydzien temu a teraz zauważylem kałuże pod autem płynu.
musi robic jakies cisnienie bo skoro jak odepne kostke od czujnika i pompka nie pracuje to nie kapie. ile czasu ona powinna chodzic ? na zimnym silniku nie powinna pracowac

co zrobic zeby nie chodzila 24h/7

ps. czerwona kontrolka przy pokrętle nawiewu w aucie od czego jest? co ona oznacza?

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Układ chłodzenia musi być szczelny.Jezeli coś kapie to się zapowietrza.A SKĄD DOKŁADNIE KAPIE?
Sprawdz czy coś nie jest zablokowane chłodnica węże czy jest obieg płynu.
Podłącz diagnostykę i sprawdz błędy

A ta kontrolka to chyba nawiew wewnetrzny włączony

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Kontrolka nie przypadkiem od obiegu wenątzr auta ?

mati1066

SuperMechanior
Punktów
0
tak jak pisalem w 1 poscie kapie z czujnika 4 pinowego a wczesniej kapalo z pod kolanka wyciek zlikwiduje lecz czemu ta pompka pracuje ciagle?

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Nie wiem jak jest w lt ale w mercu można sobie włączyć, żeby pompka pracowało po zgaszeniu auta i nam grzała w aucie. Może jakiś czujnik, włącznik itp. Podepnij pod kompa i sprawdź błędy.

mati1066

SuperMechanior
Punktów
0
zaraz sie dowiem czy cos wyjdzie
I niestety nic nie pokazal komp
Gdy podlaczylem kleme pompka nie pracowala zapalilem auto zgasilem i pompa pracuje zobaczymy jak dlugo.

Ostatnia edycja:

mati1066

SuperMechanior
Punktów
0
Sa dwa gorny 2 pin i dolny 4 piny wymieniony jest ten gorny na nowy on zalacza pompe ale ona chodzi ciagle a raczej nie powinna

ponad 1.5h i ona ciagle chodzi a silnik zimny jest

Ostatnia edycja:
A

autozibi

Witam ponownie chorym jest teraz Lt 2.5tdi
Objawy są takie cieknie z prawej strony plastikowego kolanka w którym są 2 czujniki/ 2 pin góra/ 4 pin dół
Oraz pompka elektryczna ciągle pracuje < na zimnym silniku czy na cieplym Na pracujacym czy nie.> i wydaje mi sie ze robi cisnienie w układzie i dlatego jest ten wyciek.
Czujnik 2 pin zostaw wymieniony na nowy +oring, nałożony nowy oring na kolanko skrecone jest dobrze i po 10 min nawet po 5 zaczelo cieknąc z czujnika dolnego a wczesniej cieklo z pod kolanka ale widocznie teraz tu jest najslabszy punkt i cisnienie robi swoje

(Na starym czujniku pompka ma wieksze obroty )

Co sprawdzic jeszcze? Co zrobic zeby popmpka nie pracowala <gdzieś może byc zwarcie?>/ Z tego co wiem ona powinna tylko sie zalaczyc gdy wzrosnie temperatura silnika powyzej tam 96 czy 100 stopni by nie uszkodzic głowicy w razie awari.

Może ktoś miał juz taki objaw w lt albo t4 bo ta sama zasada
Proszę o pomoc i porady.

Sprawdź czy ta pompka pracuje na odłączonym czujniku .
Być może masz jakieś zwarcie w kablach .
W "mesiu" robiłem ogrzewanie i ta pompka pracowała tylko po odpaleniu auta .

mati1066

SuperMechanior
Punktów
0
Na wypiętej wtyczce z czujnika pompka nie pracuje po dolożeneniu masy saczyna krecic . zas po wpieciu w czujnik po miniucie zaczyna dzialac .czytalem na forum t4 ze u nich ona chodzi po zgaszeniu silnika zeby wystydzic glowice i powinna sie wylaczyc i po przekroczeniu tam 98 czy 100 stopni
nie wiem czy tak samo jest w lt może jest ktos tu z forum i moze spr jak u niego ona chodzi

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
U mnie w mercedesie chodzi do 10 sekund po zgaszeniu auta.

3miasta

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rumia
Witam..
Chciałem się podłączyć pod temat.
Mam taki problem VW LT 35 po wyłączeniu silnika cały czas chodzi elektryczna pompa i jest obieg płynów. Nie wiem czy to może być związane z demontażem na chwile silnika dmuchawy ogrzewania? szczotki się skończyły itd.. zamówiłem nowy. Nie mogę teraz sprawdzić do puki nie zamontuje nowego silnika dmuchawy czy nadal będzie włączona pompa i obieg. Proszę o pomoc...

3miasta

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rumia
Witam...
Proszę o pomoc........
Dziś zamontowałem silnik dmuchawy ale to nie miało nic wspólnego. Nadal ta elektryczna pompa cały czas chodzi i wymusza obieg płynu chodzącego nawet gdy jest wyłączona stacyjka. Na razie aby nie wyczerpać akumulatora odłączyłem kostkę.
Jak ktoś tu jest na tym forum i zna się proszę o szybką pomoc.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Może trochę za późno ale będzie dla potomnych, wymień ten czujnik z którego zdjąłeś kostkę on odpowiada za załączanie pompki pod wpływem temperatury cieczy, nie szukajcie kwadratowych jaj, to zwykły włącznik termiczny, spina masę do kupy i to wszystko.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Jak się kupuje tanie zamienniki to potem kapie. Sprawdzone na błędach.

Aaa i popieram poprzednika uważać co wymieniaćie to włącznik termiczny pompki obiegowej wyglądający identycznie jak czujnik temperatury. Nie mylić!!!!!

Do góry Bottom