• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Luz na kierownicy dwa filmiki

misza89

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radzyń Podlaski
Panowie problem dotyczy luzu na kierownicy i drgania jej tak jakby zaraz pod kierownicą na dołkach. Maglownice miałem wymieniana na drugą, poprzednia miała luz na listwie, po wsadzeniu drugiej luz na kierownicy zmniejszył się o połowę ale nadal jest, do tego podczas jazdy na dołkach występuje takie drganie jakby metal zderzal się z plastikiem. Postaram się nagrać filmik w celu pokazania problemu

misza89

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radzyń Podlaski
Mam nadzieję że tak. Ewidentnie jest na czymś luz. Luz kasuje się do zera jak wyciągnę kierownicę do siebie i opuszczę do dołu. A czytałem że ten krzyzak-sprzegacz ma element gumowy który ulega zużyciu. Sprawdzę jak będę miał dostęp do kanału. Ewentualnie pójdzie cały element łączący kolumnę z maglem do wymiany. Na allegro kosztują grosze używki. Kwestia trafić dobry

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
krzyżak, chociaż dla mnie luz może być na slizgu plastikowym w kolumnie kierowniczej dlatego podczas unoszenia lub opuszczania kierownicy się niweluje do zera przerabiałem ten temat w oplu szaranie i borze gdzie nie potrzebnie zmieniane były Maglownice roboty nie mało ale do zrobienia cześć o ile dostępna osobno tylko serwis.

misza89

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radzyń Podlaski
Sprawdzilem wszystko bardzo dokładnie i na pewno luz jest na krzyżaku który łączy się z kolumną i jest również luz na sprzegaczu - który łączy się z maglownica.
Przegub i sprzegacz są juz w drodze do mnie i będą wymienione.
Martwi mnie jedynie to, że w momencie gdy łapie za ruchomy wysuwany element z maglownicy z pominięciem tego krzyzaka który mam rozwalony czuje, że mogę nim poruszać góra dół a luz jest minimalny.
Teraz pytanie czy dopuszczalny jest jakiś luz czy nie powinien być wyczuwalny nawet minimalny?
Wstawiam filmik z dzisiaj pokazujący to bardzo wyraźnie. Proszę oglądać od 00:50 sek.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom