• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

M52tub25 brak dymu z rury wydechowej

Alwarez123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
Panowie jeszcze jeden problem dzis po 40 km normalnej jazdy. Auto po 10km lekkiego korka zaczelo trząść budą i obroty lekko falowały po zachamowaniu. I przez ten kawałek cały czas trzęsło lekko. Jak parkowałem kolega patrzył i nie było widać dymu z rury wydechowej. Dodam ze jak jezdzilem przedwczoraj ok 70 km to wszystko bylo w porzadku tylko że jazda bez korkow głownie trasa. Co to moze panowie byc zapchany katalizator? Dodam że wczesniej mialem blad na 3 cylindrze jeszcze tego nie sprawdzalem czy to fajka czy cewka czy cos jeszcze innego. Ale ten brak dymu jest dla mnie zastanawiajacy.

Alwarez123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
Dobra to reasumując: auto w trasie normalnie się zachowuję zaczynają się światła lub korek jakiś zaczyna trząść budą,faluja obroty na jałowym i trzeba odpalić go jeszcze raz by się ustabilizował, jak to nie pomaga to chwile trzeba poczekać. I znowu działa normalnie do nastepnych postojów. Autem nie jeżdże na codzień. Dziś podłączyłem go pod komputer wyrzuciło mi 8 błędów.
202 Lambda regulacja Bank 1 za kat
203 Lambda regulacja Bank 2 za kat
227 Odchylenie mieszanki Bank 1
228 Odchylenie mieszanki Bank 2
155 Lambda przed kat Bank 2 brak sygnału
187 napięcie przed kat Bank 2
240 przerwy w zapłonie Cyl 3
241 przerwy w zapłonie Cyl 4
Wydaje mi się że łapie lewe powietrze, bo przy dodawaniu gazu nie raz słychać gwizd powietrza. I z tego co mi komputer dziś pokazał siadła lambda przed katalizatorem. Dobrze myśle żeby zacząć od wymiany tej sondy i później sprawdzić gdzie jest nieszczelność w dolocie (błędy 202,203,227,228 są chyba z tym związane). Dobrze kombinuje? No i jeszcze pewnie będzie coś przy trzecim cylindrze. Szukam potwierdzenia, żeby całkiem w ciemno nie wymieniać, bo juz głupieje :D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
za duzo tych kodów coś nie tak ze składami mieszanki jest on na LPG ?

Alwarez123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
Tak, zapomniałem napisac, sterownik stag-300 zalozony przez poprzedniego wlasciciela rok temu. Czyli wymiana lambdy przed katem a pozniej regulacja lpg?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
raczej odwrotnie najpierw adaptacja sterownika Pb i jakieś jazdy na Pz zeby sobie korekty zrobił a potem wywalenie tego gazu i zrobienie z sensem a nie po taniości ...

Do góry Bottom