• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Małe ciśnienie w zbiorniku

Huki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Witam
Maszyna weather ac900 , maszyna posiada zbiornik 6kg który napełniony jest w tej chwili do 5kg
Pytanie:
Dlaczego pomimo tego na zbiorniku mam 4 bary tylko?
Przy każdym napelnianiu musze podawać czynnik po przez 1 niebieski wąż przy załączonej klimie i zamkniętym czerwonym zaworze bo inaczej nie napełnia, czesto gęsto nie mogę zabić tyle czynnika ile być powinno , prosze o pomoc bo w serwisie mówią ze po nabyciu czynnika do zbiornika ciśnienie wzrośnie a tak sie nie stało ....

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Powinieneś mieć na butli w urzadzeniu mate grzewczą. Ciśnienie spoczynkowe gazu uzaleznione jest temperaturą otoczenia. Po uruchomieniu stacji mata podgrzewa nieco butle powodując wzrost ciśnienia. Jeśli ciśnienie w butli jest niewielkie wykorzystuję sie sposob o ktorym napisałeś, a wiec zamyka sie zawor HP, i wlaczajać klimke na pracującym silniku, kompresor wciągnie brakującą ilość portem LP

Huki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Powinieneś mieć na butli w urzadzeniu mate grzewczą. Ciśnienie spoczynkowe gazu uzaleznione jest temperaturą otoczenia. Po uruchomieniu stacji mata podgrzewa nieco butle powodując wzrost ciśnienia. Jeśli ciśnienie w butli jest niewielkie wykorzystuję sie sposob o ktorym napisałeś, a wiec zamyka sie zawor HP, i wlaczajać klimke na pracującym silniku, kompresor wciągnie brakującą ilość portem LP
Ok i tak zrobię, to drugi mój sezon z klimatyzacją i dopiero teraz otrzymałem odpowiedz potwierdzającą moje przypuszczenia ze bez pasa grzewczego nie ujade...
Nie wiem dlaczego w serwisie po tylu telefonach do nich nikt mi tego nie poradził , ... - serwis werther w Bydgoszczy - nie polecam !!!
Dziekuje za szybką odpowiedz i pozdrawiam

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Nie wiem dlaczego w serwisie po tylu telefonach do nich nikt mi tego nie poradził , ... - serwis werther w Bydgoszczy - nie polecam !!!
Bo zapewne nie wiedzą jak klimatyzacja działa. Zatrudniają amatorów i dlatego tak się dzieje.

Huki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Ile czasu powinienem robić pruznie
Bo zapewne nie wiedzą jak klimatyzacja działa. Zatrudniają amatorów i dlatego tak się dzieje.
W piątek robiłem obsługę przy traktorze gdzie wchodzi 1600g - przy włączonym silniku samo napelnianie zajęło mi 1h , próżnia 40min , czy to normalne? Może gdzieś maszyna przypchana czy co... ?

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Prożnie wykonuje się w celu osuszenia układu. Obniżając ciśnienie zmniejsza się temperaturę odparowania wilgoci. Aby proces ten był skuteczny szacunkowo powinien wynosić jprzynajmniej 45 min. W menu urzadzenia ustawiasz czas próżni. Najmniej to 1 minuta plus 5 minut sprawdzenie szczelności. Samo podanie gazu jak jest próżnia w układzie wynosi max 3 min z korekcją przewodów.

Huki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Prożnie wykonuje się w celu osuszenia układu. Obniżając ciśnienie zmniejsza się temperaturę odparowania wilgoci. Aby proces ten był skuteczny szacunkowo powinien wynosić jprzynajmniej 45 min. W menu urzadzenia ustawiasz czas próżni. Najmniej to 1 minuta plus 5 minut sprawdzenie szczelności. Samo podanie gazu jak jest próżnia w układzie wynosi max 3 min z korekcją przewodów.
Pewien kolega z forum zaproponował mi podanie niewielkiej ilości azotu do zbiornika w celu podniesienia ciśnienia bo cały czas mam 4 bary przy praktycznie pełnym zbiorniku, ... zobaczymy jak bedzie sprawowal sie pas grzewczy , jak nie podniesie ciśnienia w wystarczający sposób to chyba bedzie trzeba spróbować tej drugiej opcji z azotem.
W warsztatach podają czynnik szybko i bez włączenia sprężarki klimatyzacji w samochodzie ale w tamtych maszynach zapewne mają opcje podgrzewania zbiornika... serwisańci sa zdziwieni że czas podawania czynnika do układu jest tak duży, to wlasnie jest moją największą bolączką ...
Pozdrawiam

Punktów
0
Miasto
katowice
witam
czy doposażenie w matę grzewczą dało jakiś efekt? sam mam czasem problem ze zbyt małym ciśnieniem w zbiorniku i zastanawiam się nad takim rozwiązaniem?

Huki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Niestety to nie wina małego ciśnienia w zbiorniku, maszynę wysłałem do serwisu skąd wróciła z tym samym ciśnieniem .... różnica po serwisie jest chorendalna, maszyna nabila mi wczoraj 800g w 20sec , jesli masz problem z nabiciem układu to jest to na 99,9% wina przypchanej maszyny a nie ciśnienia w zbiorniku.
Wyżej pisałem że serwis nie dobry - teraz juz wiem ze firma weather z Bydgoszczy to porządna instytucja pod warunkiem ze kontaktujesz sie bezpośrednio z szefem - gość był w szoku ze nie mogę nabic auta swoim półautomatem, kazał spakować maszynę i przysłał kuriera, a po 2 dniach maszyna wróciła z serwisu i hula jak powinna
Maszyna powinna nabic czynnik bez pasa w Max 1minutę , jesli nie nabije to na serwis
Pozdrawiam wszystkich

Do góry Bottom