• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

mały problem z moją mazda 6 2.0 benzynarok 2007

Tomi trucker

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Posiadam mazda 6 2007 z silnikiem benzynowym 2.0 147 km,problem polega na zbyt dużym ubytki oleju to znaczy na autostradzie z prędkością 150 wzięła 300ml na 500km po mieście na 1000km to 250ml wszystko jest ok nie dymisji jak zimna ani ciepła pali jak szalona z pierwszego spalanie paliwa ok test emisji spalin ok jak nowa to moje pytanie brzmi dlaczego tyle bierze skoro nawet nie ma żadnego wycieku obejrzałem ja szczegółowo dzięki za pomoc pozdrawiam

Tomi trucker

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Wiesz co nie wykrecałem ale słuchaj nie ma żadnych dymow auto zachowuje się idealnie

Dodam że w niemczech latają na fuchs 5w40 teraz mam dextelia 5w30 przebieg 165000

A

Anonymous123

Wielokrotnie spotkałem te silniki z problemem brania oleju. Na pierwszy ogień to bym zrobił pomiar sprężania ale kilka razy robiłem uszczelniacze w tych silnikach. Nie wiem, dlaczego jesteś zaskoczony tym faktem, przecież to powszechnie znana wada tych silników, podobnie jak znany jest apetyt na olej silników ecotec Opla czy pierścienie w silnikach benzynowych nissana primery p12. Osobiście kiedyś posiadałem taka mazde przez kilka tygodni i brała olej jak szalona. A nie widzisz jakiegoś innego koloru spalin niż powinien być?

Tomi trucker

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Nic kolego nie ma nawet na postoju jak zimna czy ciepła przegazowka i nic oprócz tylko na końcowym wydechu czarny osad ale suchy czyli normalka po dłuższej jeździe po autostradzie

Płyn nie ubywa nie ma nic pod korkiem żadnej mazi wszystko ok spalanie paliwa na odcinku mieszanym to 8 lit po tankowaniu średnia 130km w mieście 10lit ale mocne przyspieszenia

A

Anonymous123

Jeśli nie wycieka, nie miesza się z płynem, to pozostaje tylko opcja spalania przez silnik. Dlatego sprawdzenie kompresji powinno byc zrobione, jeśli nie wykaże nic to kolektor ssący i wydechowy do zdjęcia i zobaczyć jak wyglądają kanały w głowicy. Jeśli bierze uszczelniaczem, to kanał będzie mokry od oleju. Jeśli bierze pierścieniem to powinno byc to widoczne na świecy i również kanał powinien się różnić kolorem od pozostałych. Raz trafiłem w tym silniku na pekniety pierścień. Niby nic, moc miał, ale trochę oleju brał.

Tomi trucker

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Myślałem jeszcze o przejściu na inny olej o tych samych właściwościach może ta dextelia mimo że zalecana przez mazda to kibel , powiedz mi jeszcze jak były by to pierscienie to było by to widoczne przez dymienie lub inne zjawiska napewno nie zachowywała by się tak normalnie , a jak obawiają się uszczelniacze zawodowe?

A

Anonymous123

Zarówno jedno i drugie jest widoczne w spalinach. Przy zużytych pierscieniach dodatkowo mocno wali z pod korka i z odmy. Nie koniecznie musisz mieć zużyte pierścienie. Może np jeden z pierścieni się zapiekl i pękł ale nie wpływa to na pracę silnika bo powstała malutka przerwa np w pierścieniu zgarniajacym. Samo wykrecenie świec do pomiaru ciśnienia powinno coś podpowiedzieć.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
to MAZDA, po co zadawac pytania kiedy odpowiedz jest znana. Te silniki chleja olej na potege przez pierscienie, jak to ze przez zmieniona konstrukcje ukladu smarowania diesle sie zacieraja. Wystarczy porownac wal ze starej mazdy diesel i silnikow rf5/rf7 zeby zobaczyc jaki babol jest tam zrobiony.
Nie mysl za wiele, zwal glowice, wyposaz sie w dobre pierscienie i do roboty.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
koledzy z tym braniem oleju spotykałem sie wiele razy niezależnie od marki ale um nowsza generacja wsiakal olej swiece czyste bez dymka chyba ze po dłuższym postoju przy odpalaniu lekka chmurka poprostu nowsze materiały i silniki luznopasowane i zadki olej to w nowszych modelach normalka i jesli mocy nie brakuje i nie dymi i katalizator sprawny i odmy to jeździć i pilnować stan oleju ewentualnie zmuana oleju na inne parametry u tyle.

Do góry Bottom