• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Macgyver elektromechanik

matimus

SuperMechanior
Punktów
0
Witam wszystkich :)
Mam 15 lat, konta na forum używałem do zadawania pytań które miał mój ojciec taki okoliczny czarodziej wszystko naprawia :)

Mój ojciec wziął kasę z UP i kupił texe car, truck,agri.
Jako ze inne pokolenie, a ja jeżeli chodzi o informatykę jestem kumaty, robię strony internetowe bo mi się nudzi itp. ja się tym zajmuje :)
Ustawianie minimalnych obrotow , usuwanie błędów schematy z różnych programów - ojciec mnie wkręcił :))

Chciałbym iść właśnie w tym kierunku, taki elektromechanik macgyver :)
Tylko komputerek samochód i taka praca :) Na pewno jest ktoś z okolicy Radomia na forum pewnie ktoś kojarzy gościa najlepszego w okolicy co mówią na niego "Szirak" ;)
Najlepszy gościu na okolice i najcięższe przypadki robi.
Ale by były jaja gdyby miał tu konto :p

Zastanawiam się bo jestem w 2 klasie gim. gdzie dalej do szkoły w woj.łódzkim.
Interesuje mnie czysta elektronika, kodowania itp.
Ciekawe jestem tez gdzie nauczyli się spece cofać liczniki i grzebać w czujnikach sterownikach :) Jest ktoś może kto się tym zajmuje ? Komputery w autach itd.

Może ktoś poleca jakąś szkole :)
Moim aututem jest właśnie to ze mogę z polki wyjąć sprzęt za 30 kafli i mieć praktykę.Wiadomo jak się coś raz zrobi to jest się mądrym potem :) Sąsiad ma duży komis i kasuje mu błędy i bawie się opcjami.

Fajnie by bylo gdyby ktoś mnie pokierował :) Napewno właśnie atutem jest to ze ojciec ma firmę, przebywam wśród mechanikow, elektromechaników i mam stycznosc z testerami :)
Gdyby był ktoś kto ma Texe tez na forum to proszę o kontakt - dobrze mieć taki kontakt zadawać pytania i dowiadywac sie nowych rzeczy .

Podobno w zawodowce jest dużo praktyki, ale mama mówi "wstyd do zawodowki ?!" (mama ma 6 fakultetów)
więc no chyba technikum.
Potem gdzieś dostać się na praktyki do jakiegoś magika.
Jak ktoś ma pojęcie to fajna praca .Teraz zajmuje się wypalaniem Dpf'a sobie myślę ile kasy musiał zarobić ten co umiał to robić np. Pierwszy w województwie :D Już się poznałem u wiem ze motoryzacja to branża kombinatorów i oszustów - to mnie właśnie przyciąga.Nauczyć.się czegoś co umie z 2 osoby w powiecie i kasa będzie:D

Jestem nastawiony tez na emigracje, tata pracował w UK w serwisie daf'a.Może dało by się cos załatwić :D

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Pierwszy błąd- nie słuchaj mamy bo kiedyś będziesz musiał zarobić na siebie i jak będziesz zarabiał z pracy elektromechanika to już nie będzie wstyd.
Drugi błąd- motoryzacja to nie miejsce dla oszustów, szczególnie jeśli chodzi o naprawianie bo zła opinia bardzo szybko się niesie i wlecze za człowiekiem :)

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Sprawa prosta , techniku , trochę praktyki , nauka języka iiiiii......... uciekaj z tego kraju ;)
Tu po 40 stu latach tyrki i zwyrodnieniach i chorobach niczego się nie dorobisz :(
Co do texy to zmień na kts
Powiadasz że kasa będzie a mówię że kasy nie bedzie :D
no chyba że jak kiedyś przypadkowo usłyszałem rozmowę młodego szczyla który się chwalił że zarabia 1800 a jego laska 1600 i są ustawieni :D:D:D:D

matimus

SuperMechanior
Punktów
0
Zmien na kts - łatwo powiedzieć :p
Kupiona texa - nic juz nie zrobisz :D
Texa mnie wkurza tylko tym ze nie ma opcji jak w cdifie ze parametry i wszystkie pokazuje, a w texie trzeba wchodzić osobno.
Co do drugiego błędu to mimo młodego wieku widziałem juz cwaniakow co regenerują wtryski niby, a tak naprawdę wlewają chemii do zbiornika za 50 zl :p a wołają sobie kilka razy więcej ;) To jest kombinatorstwo :) I to mi sie podoba.Jak ktoś się czegoś od kogoś dowie fajnego to można zarobić ładnie i wcale nie trzeba oszukiwać :) My mówimy ludziom zeby sobie pojechali tego syfu do wtryskow kupili to potem nas całują po stopach bo inny mechanik wolał od nich np 500 zl a my dalismy im informacje o specyfiku za 5 dych :) Radość ludzi bezcenną :p Dla mnie czekolada dla ojca % :p

Ostatnia edycja:

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
a w czym widzisz problem

sprzedajesz kupujesz i tyle

matimus

SuperMechanior
Punktów
0
a w czym widzisz problem

sprzedajesz kupujesz i tyle
To po wakacjach bo rok działalności musi być bo kase z UP wzielismy i mówią ze mamy mieć to przez rok - przyjeżdżają i sprawdzają.
W czym ten kts lepszy ? :)) i on jest tylko do osobowek ? A co z ciągniczkami ciężarowymi ?
-----

A dobra ;) widzę ze to jest od Boscha ;) Podobno trzeba abonament płacić tak ?
Dlatego wlasnie zaproponowano nam texe.Bosch z tego co z ludźmi gadalismy do osobowej mega ale drogi.Do ciężarowych i rolniczych każdy texe nam polecał wiec... ;)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
nie sprzedawaj texy a na pewno nie zamieniaj na kts jeżeli chcesz mieć cały czas softa odblokowanego i nie być zmuszany do wykupowania abonamentu bo cos tam nie będzie działało to z daleka od kts,texa dobry wybór sam mam i chwalę sobie przedtem miałem nawigatora teraz zmieniłem na txt dobry kombajn,co do szkoły technikum języki i tak wyżej kolega napisał spadać stąd daleko bo w tych realiach naprawdę nie wiele można ośiągnąć

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
eee wybierzemy znowu naszego przezia i będzie miodzio ... w mydl maksymy dajcie mi rządzić a ja was urz adze

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
sziraka znam i ty go znasz więc próbuj z nim pogadać może będzie cię chciał na pomocnika :p

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Ale zastanów się skąd ta jego niby "sława" czy myślisz że on jest czarodziejem czy umie wszystko ? nie nikt wszystkiego nie umie i czarodziejem tez nie jest ale ma znajomości o dostęp do informacji serwisowych do schematów itp to jest klucz sukcesu.

matimus

SuperMechanior
Punktów
0
No ok, ale w jakiej szkole (studia wliczając ) uczy się zabawy z komputerami w samochodach np. ? :) Tak z ciekawości pytam

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
W szkole zycia... na pewno nie w tech albo zawodowce... Bo to nie ten etap nauczysz sie dopiero w praktyce jesli bedziesz mial dobrego mentora w zadnej szkole nie naucza Cie jakichkolwiek tajnikow elektroniki samochodowej itp.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Niestety odpowiedź jest przykra- W ŻADNEJ....do tego trzeba dojśc wyłącznie samemu, uporem i cięzką pracą....i kilkoma wpadkami :p

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
nie przesadzajcie podstawy musi liznąć w szkole inaczej dupa blada,ale samozaparcie i upór przedewszystkim

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Old pokaz mi szkole srednia ktora ma zaplecze naukowe zeby cos takiego pokazywac uczniom a jak ma to nauczyciele nie maja o tym zielonego pojecia ja w swojej sredniej przez 4 lata interfejs diag zobaczylem tylko dwa razy raz w pudelku a raz podebralem go i podlaczylem pod swoje auto a co mi sie za to dostalo... Ojejej.... powiem lepiej... Mialem w szkole przedniot na praktykach diagnostyka i faktycznie jest w szkole cala sciezka diagnostyczna rolki szarpaki itp itd a miejsce to teraz i od samego poczatku zostalo przeznaczone na parking dla 2 ciagnikow rolniczych i malucha nikt nie potrafil tego nawet uruchomic

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
jak poszukasz to znajdziesz ,Polkowice VW współpracuje z szkołami kładą nacisk na mechatroników ale nie tylko stworzyli nawet klasę w której kształcą ewidentnie pod siebie coś ala dawne przyzakładówki niestety za wiedzą jak i za pracą w dzisiejszych czasach trzeba wędrować i szukać

adam1809

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
Wtrące bo wpomniałes o VW Polkowice i ich klasie dla mechatronika tak się składa ze od trzynastu lat tam pracuje. Widzę tych mechatroników i proszę z całym szacunkiem te chłopaki nie maja pojęcia o budowie zasadzie działania silnika spalinowego, watpie czy potrafili by w rowerze łańcuch naciagnąć. Szkoła to produkcja robotników na potrzeby zakładu przykrecac śruby na czas im szybciej tym lepiej. Widze ich od powstania tej szkoły od pierwszego rzutu przychodzą na praktyki skręca kilka tysięcy silników i tyle ich wiedzy, oczywiście o jakiej kolwiek elektronice nie ma mowy ich wiedza kończy się na włączeniu laptopa albo smartfona no i oczywiście gry komputerowe itp. Są jednak wyjątki, to naprawdę prawdziwi zapaleńcy takie perełki, ale 99,999% to lewusy i maminsynki których rodzice mieli na tyle zdrowego rozsądku ze posłali ich do tej szkoły bo mają po ukończeniu na trójkach zagwarantowaną prace w VW MOTOR POLSKA POLKOWICE.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Wtrące bo wpomniałes o VW Polkowice i ich klasie dla mechatronika tak się składa ze od trzynastu lat tam pracuje. Widzę tych mechatroników i proszę z całym szacunkiem te chłopaki nie maja pojęcia o budowie zasadzie działania silnika spalinowego, watpie czy potrafili by w rowerze łańcuch naciagnąć. Szkoła to produkcja robotników na potrzeby zakładu przykrecac śruby na czas im szybciej tym lepiej. Widze ich od powstania tej szkoły od pierwszego rzutu przychodzą na praktyki skręca kilka tysięcy silników i tyle ich wiedzy, oczywiście o jakiej kolwiek elektronice nie ma mowy ich wiedza kończy się na włączeniu laptopa albo smartfona no i oczywiście gry komputerowe itp. Są jednak wyjątki, to naprawdę prawdziwi zapaleńcy takie perełki, ale 99,999% to lewusy i maminsynki których rodzice mieli na tyle zdrowego rozsądku ze posłali ich do tej szkoły bo mają po ukończeniu na trójkach zagwarantowaną prace w VW MOTOR POLSKA POLKOWICE.
ja nie napisałem że kształcą samych asów,tylko napisałem że dla chcącego nic trudnego,w każdej dziedzinie życia jest tak samo jak chcesz podejść z pasją i zaangażowaniem do tego co robisz to takie szkoły na pewno coś wniosą jeśli natomiast wysał tam tata lub mama to żeby skały srały nic z tego nie będzię

Do góry Bottom