• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Man a76 problem ebs

Golu666

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Rzeszów
Witam
Mam następujący problem szukam opisu błędu ebs 3542-0 , problem następujący wyswietla błąd wyżej wymieniony i ogranicza działanie ebs , a dodatkowo wywala błąd 3021 w Mancatsie , zawór hamulca był ponoć wymieniony na używkę, w poprzednim warsztacie ,parametry pedału w normie .Reszta ogarnięta ,utlenione przewody przy modulatorze tylnim.

Załączniki

• IMG_20220105_133339.jpg
    IMG_20220105_133339.jpg
    1,7 MB · Wyświetleń: 21
  • IMG_20211217_195705.jpg
    IMG_20211217_195705.jpg
    3,5 MB · Wyświetleń: 25

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Witam
Mam następujący problem szukam opisu błędu ebs 3542-0 , problem następujący wyswietla błąd wyżej wymieniony i ogranicza działanie ebs , a dodatkowo wywala błąd 3021 w Mancatsie , zawór hamulca był ponoć wymieniony na używkę, w poprzednim warsztacie ,parametry pedału w normie .Reszta ogarnięta ,utlenione przewody przy modulatorze tylnim.
Witam, to są błędy czujników zużycia kloków hamulca w zaciskach. Program którm był diagnozowany program jest z MAN A21, sprawdzić trzeba czy w tym A76 teraz są w zaciskach potencjometry zużycia. Jeżeli tak sprawdzić okablowanie, jeżeli ok, to sprawdzić potencjometry czy ktoś nie pozakładał z solarisa( inna kolejność przewodów), no i czy przy wymianie potencjometry były odpowiednio ustawione w zakresie. Jeszcze wejść w Mancats w parametry i sprawdzić zasilania oraz modulatora 15a,15b oraz czujników.Pozdrawiam

Golu666

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Rzeszów
Witam błędy od czujników zużycia ogarnąłem , pokazują teraz , były przewody przerwane utlenione , przy modulatorze tylnej osi, pozostał mi błąd 3021, dziwna przypadłość , właśnie , po usunięciu błędu potencjometru pedału hamulca błąd nie wraca na postoju( można sobie naciskać pedał do bólu (brak błędów) ale kiedy ruszę autobusem z miejsca praktycznie po kilku metrach wywala błąd . Parametrów zasilania nie sprawdzałem , ale sprawdzę dziękuję za informację . Napiszę jak postępy.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Witam
Witam, to są błędy czujników zużycia kloków hamulca w zaciskach. Program którm był diagnozowany problem jest z MAN A21, sprawdzić trzeba czy w tym A76 teraz są w zaciskach potencjometry zużycia. Jeżeli tak sprawdzić okablowanie, jeżeli ok, to sprawdzić potencjometry czy ktoś nie pozakładał z solarisa( inna kolejność przewodów), no i czy przy wymianie potencjometry były odpowiednio ustawione w zakresie. Jeszcze wejść w Mancats w parametry i sprawdzić zasilania oraz modulatora 15a,15b oraz czujników.
Witam błędy od czujników zużycia ogarnąłem , pokazują teraz , były przewody przerwane utlenione , przy modulatorze tylnej osi, pozostał mi błąd 3021, dziwna przypadłość , właśnie , po usunięciu błędu potencjometru pedału hamulca błąd nie wraca na postoju( można sobie naciskać pedał do bólu (brak błędów) ale kiedy ruszę autobusem z miejsca praktycznie po kilku metrach wywala błąd . Parametrów zasilania nie sprawdzałem , ale sprawdzę dziękuję za informację . Napiszę jak postępy.
A może pomoże kasowanie pamięci bezpieczeństwa w EBS

Golu666

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Rzeszów
Z góry dziękuję z zainteresowanie, sprawdzę i napiszę, czy problem został rozwiązany

Golu666

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Rzeszów
Z tego co widzę to w ebs 2,2 nie ma kasowania błędów bezpieczeństwa

Golu666

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Rzeszów
Temat rozwiązany potencjometr pedału hamulca po odczytaniu parametrów w trakcie jazdy , w momencie wystąpienia błędu wieszał się na parę sekund na 1,5 v . Po wymianie całego elementu wszystko ok .

Do góry Bottom