• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Man Tgl 12.240 2007r - Spalanie w granicach 30 litrów.

LukaszHazet

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
Witam man problem z tgl pali przy normalnej jeździe około 30 litrów. Podjechałem do mechanika sprawdził wszystko na kompie, przy użyciu programy man cat. Żadnych błędów nie było wtryski 5,4 ms wszystkie takie same parametry. Obroty silnika 710 cały czas takie same. Tylko problem był z temperatura spalania bo pokazywało cały czas 300 C. Dodam ze auto załadowane czy puste tak samo idzie. Zbiera się bardzo dobrze. W trasie wyłapałem 2 błędy 03779-01 i 03785-01.Spalanie na komputerze pokazuje 20 l. Ale podejrzewam ze wina była paliwa do zatankowałem na innej stacji i był OK. Co jest grane gdzie sprawdzić. Jak macie jakieś pomysły co sprawdzić. Pozdrawiam

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Błąd pierwszy - pod obciazeniem sprawdzić jak wyglada cisnienie na szynie i jaką ma dawke w czasie pelnego obciążenia.
Błąd drugi - sprawdzić poziom zapelnienia dpf oraz sprawność czujnika różnicy ciśnień i samych rurek do czujnika.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
To Twoje auto? Sam nim jeździsz?
Wiem że to oklepane, ale często wystarczy zmienić szofera....

LukaszHazet

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
Auto jest moje bylo na serwisie zaktualizowali ECU i skrzynie biegów. Robili ten test pod obciążeniem mowia ze mieści sie w normie tylko 4 wtrysk trochę odstaje. Wymieniłem filtry ale nie wiem czy to pomoże. Gdzie szukać przyczyny słyszałem ze sonda lamda lupi padac w tych modelach.

Do góry Bottom