• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

masa powietrza - przepływomierz

rawracer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
powiedzcie ,czy przy zaślepionym egr masa powierza powinna się różnić ?
zmierzoną masę mam sporo wyższą niż oczekiwaną.
dodaję plik csv z przepływki i odrazu daje korekty wtryskiwaczy ,jeżeli może ktoś rzucić okiem.

Załączniki

• masa powietrza.rar
    1,7 KB · Wyświetleń: 9
  • korekty.rar
    2,5 KB · Wyświetleń: 5

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Masa powietrza się zmeinia w momencie otwarcia zaworu EGR. Na logikę zaślepiony zawór czy zamknięty to ten sam stan. W ten sposób ecu jest w stanie nijako kontrolować za pomocą przepływomierza pracę zaworu egr.
Automatyczne połączenie postów:

Weź też pod uwagę że w większość przepływomierzy to gorący drut czyli co za tym idzie z czasem ulega zużyciu (nie koniecznie uszkodzeniu fizycznemu) co za tym idzie pomiar jest niemiarodajny/zakłamany. Czyli w live data pooglądasz historie nie z tego świata.

Ostatnia edycja:

rawracer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
W moim sterowniku (magnetti marelli) mam usunięty egr aczkolwiek w parametrach go widać i zmieniają się wartości otwarcia procentowe.
Błędu jednak nie łapie ,taki mod jest .i w tym sterowniku całkowicie nie da się usunąć egr.
Automatyczne połączenie postów:

Na proste rozumowanie to faktycznie powinna być różnica,bo tłoki ssą całe powietrze przez przeplywke ,bo nie dodmuchuje spalin w kolektor egr.
Pozostaje kwestia czy prawie dwukrotnie wyższa masa przepływającego powietrza od oczekiwanej wartości jest w pełni akceptowana przez sterownik ?
(Problemów nie ma z mocą czy innych)

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
W moim sterowniku (magnetti marelli) mam usunięty egr aczkolwiek w parametrach go widać i zmieniają się wartości otwarcia procentowe.
Błędu jednak nie łapie ,taki mod jest .i w tym sterowniku całkowicie nie da się usunąć egr.

czyli jest usunięty czy nie :)

rawracer

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Jest zaślepiony i ze sterownika usunięty ,błędu nie wywala aczkolwiek w Mes go wykrywa i w procentach wyświetla otwarcie.

111lisu

Początkujący
Punktów
0
Bo to "usuniecie" to w zasadzie sztuczka w sofcie, a nie faktycznie usunięcie, przecież nikt nie przepisuje oprogramowania.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Nie udało mi się tego otworzyć ? To po pierwsze. A po drugie trzeba wiedzieć po
co jest MAF i co właściwie mierzy.

Do góry Bottom