• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Master III 2.3 170 KM Biturbo problem z małą turbiną

Punktów
1
Miasto
Warszawa
Witam.
Mam problem z Masterem 2.3 170 KM Biturbo. Nie zaciąga sztangi na małej turbinie. Po przekręceniu stacyjki powinno pojawić się napięcie na elektrozaworze małej turbiny odpowiedzialne za moc na niskich obrotach.W moim Masterze nie pojawia się, co uniemożliwia wytworzenie ciśnienia doładowania do tego stopnia że gdy się przegazuje do 3 tys obrotów zasysa gumową rurę dolotową.Brak wystarczającej ilości powietrza dla silnika z tad ten efekt.
Po odpięciu przepływomierza wszystko wraca do normy. Zamiania przepływomierza na oryginalny nowy nie pomaga. Samochód nie ma mocy na niskich obrotach oraz nie wkręca się płynnie do 3 tys.

Punktów
1
Miasto
Warszawa
Witam.
Zapomniałem dodać że była robiona diagnostyka, mierzone wszystkie parametry pod czas jazdy i niema do czego się przyczepić. Samochód był w warsztacie który zajmuje się tylko francuskimi markami. Tam też są zdziwieni tym problemem

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
To podaj napięcie i zobacz czy sterujes elektozawor sam komputer . I czy wszystko działa. Jak tylko brak napięcia to albo bezpieczniki albo instalacja . Schemat do ręki i sprawdzamy po kolei.

Punktów
1
Miasto
Warszawa
Tak jeśli podam napięcie na krótko to elektrozawór otwiera się. Jeśli odłączę przepływomierz też dochodzi do niego napięcie i działa turbina bez problemu. Wiązka elektrozaworu do sterownika sprawdzona.

Slezny

Nowy
Punktów
0
Witam, udało się rozwiązać problem? Mam identyczny przypadek

Do góry Bottom