• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Matiz - słabe ogrzewanie

speedeek19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białogard
Witam
Mam następujący problem. Auto było kupione w maju, więc nie sprawdzałem ogrzewania. Teraz, gdy przyszły chłodne dni ogrzewanie jest słabe, a nawet prawie jego brak. Porównując z zimnym powietrzem jest dosłownie lekko cieplejsze, powietrze po prostu leci letnie nawet po trasie ok. 20km. Dziś, dosłownie przed chwilą zdemontowałem panel sterujący nawiewem czyli ciepło/zimno, szyba,nogi itp. Dostałem się do nagrzewnicy w celu jej sprawdzenia. Włączyłem silnik na ok. 5 min i cała nagrzewnica była ciepła, obie rurki także. Tydzień temu robiłem płukanie układu wodą z "kamykiem", środkiem do odkamieniania . Jakoś to niby rezultatu nie przyniosło ale syf wyleciał. Tydzień temu, po tym zabiegu zalałem nowy płyn i auto odbyło trasę 20km. Nie było efektu tej płukanki układu. Nadal letnie powietrze. Wymieniany był także ok. tydzień temu także termostat. Więc można go wykluczyć. Nagrzewnicę raczej też gdyż była cała ciepła i jej obie rurki doprowadzająca i odprowadzająca także były ciepłe. Co mogę dalej w tym temacie poczynić, co mogę sprawdzić.
Pozdrawiam

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Albo zatkana albo zapowietrzona , węże oba maja być tak gorące jak silnik , może ten termostat nie trzyma ? to że nowy nic nie znaczy

speedeek19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białogard
Dziś jak mi się uda to sprawdzę nagrzewnice po przejechaniu np. 10km czy jest gorąca.

speedeek19

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białogard
Nagrzewnica nie była do wymiany, wystarczyło jeszcze raz porządnie przepłukać układ roztworem z "kamykiem" i zalać nowym płynem. Teraz w końcu grzeje.

Do góry Bottom