• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 3 2006 1.6 diesel 109km

monobloss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Problem z przyspieszeniem, zaraz bo zmianie biegu samochód pomimo wciśnięcia gazu dostaje małego kopa, a czasem potrafi zgasnąć. Zachowuje się jak gdyby coś go dusiło. 175tys km przebieg. Macie może jakieś pomysły, co może być nie tak? Silnik pracuje równo, sprzęgło jak nowe i biegi wchodzą lekko.

monobloss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Posiada to dpf?diagnostyka robiona jakieś błędy?
Jeszcze nie było diagnostyki, mechanik miał słabe narzędzia diagnostyczne. Muszę poszukać innego, ale sam sie już rozglądam za własnymi. DPF-a prawdopodobnie nie posiada, ale nie wiadomo. Puszka jest, jest na niej wycięty kwadrat i zaspawany. Może poprzedni właściciel usunął albo czyścił. Nie mam pojęcia, trzeba rozebrać.
prametry silnika sprawdź...
Na co zwracać uwagę przy testowaniu? Może od znajomego załatwię OBDII, ale czytałem, że to lipa straszna.

Aha, i jeszcze je więcej paliwa niż powinien.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Nie ogarniesz tego sam! Do takiej pracy trzeba mieć trochę wiedzy. Podjedzie lepiej gdzieś do jakiegoś warsztatu i niech to zdiagnozuje bo nakupisz się sprzętu i tak nie dasz rady....

A tak nawias3m może być źle usunięty dpf i tak też się będzie robić....

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
No jesli jest okienko na DPF-ie zaspawane to jak moze byc cos w srodku?? Jest pusciutki, chyba, ze kogos ruszyło sumienie i w polowie przestał wyjmowac i zasmerfował:D:D.

monobloss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Nie ogarniesz tego sam! Do takiej pracy trzeba mieć trochę wiedzy. Podjedzie lepiej gdzieś do jakiegoś warsztatu i niech to zdiagnozuje bo nakupisz się sprzętu i tak nie dasz rady....

A tak nawias3m może być źle usunięty dpf i tak też się będzie robić....
Okolice Wrocławia. Żle usunięty? Co to oznacza i ile będzie kosztować, żeby to naprawić :D.

No jesli jest okienko na DPF-ie zaspawane to jak moze byc cos w srodku?? Jest pusciutki, chyba, ze kogos ruszyło sumienie i w polowie przestał wyjmowac i zasmerfował:D:D.
A może był tak zawalony, że rozłupał, aby wyczyścić chemicznie? Nie mam pojęcia.

Btw, samochód idzie na wymianę rozrządu (firma gates), filtrów i oleju. Może po tej operacji coś się poprawi?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Raczej nie ....Ale nadzieja matką głupich. We Wrocławiu mam kolegę który to ogarnie....

monobloss

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Diagnoza, zle usuniety dpf. Samochód widzi go jako zapchany filtr, a filtra nie ma... ile będzie kosztowalo wgranie prawidlowej mapy?

Do góry Bottom