• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 323F BJ 1.5 16v brak iskry

perlazaaa

Uczestnik
Punktów
0
Mam problem z mazdą 323F BJ 98' 1.5 16v, a mianowicie brakuje jej iskry na wszystkich cylindrach. Dodatkowo nie zapala sie kontrolka check engine i immobilizer po zaplonie. Wszystkie bezpieczniki OK, podmieniony czujnik wału korbowego, wałka rozrządu, świece zapłonowe, komputer sterujący wraz z immobilizerem i kluczykiem i dalej brak iskry. Auto nie łączy się z testerem diagnostycznym. Czy miał ktoś kiedyś taki przypadek? Czy dysponuje ktos schematami elektrycznymi immobilizera oraz sterownika silnika ? Za wszelką pomoc dziekuje.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
zasilanie na ster jest ? widze ze wymiana na ślepo wszystkiego

perlazaaa

Uczestnik
Punktów
0
Podstawienie jak już. Zasilania pojawiająsie po stacyjce, ale na którym dokladnie pinie ma byc, to nei wiem, brak jakich kolwiek schematów do tej maszyny. Nic nie wiem o modyfikacjach przy aku.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Podstawienie jak już. Zasilania pojawiająsie po stacyjce, ale na którym dokladnie pinie ma byc, to nei wiem, brak jakich kolwiek schematów do tej maszyny. Nic nie wiem o modyfikacjach przy aku.
Wiesz co mojemu kolesiowi , to kazałem bezpiecznik wymienić , bo wymienił pół auta i wtedy zadzwonił o poradę .

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Mógłbyś prowadzić "będziesz pan zadowolony" skoro takie skomplikowane usterki naprawiasz jego metodami: "a wystarczyło tylko wymienić bezpiecznik... "
Normalnie wujek Dobra Rada :D:p

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Odrobina szydery jeszcze żadnemu specowi nie zaszkodziła :p

perlazaaa

Uczestnik
Punktów
0
Nikt nie dysponuje objasnieniem pinów puszki immo i sterownika silnika ??

miro1997

Początkujący
Punktów
0
Miasto
biała podlaska
Może zacząć trzeba było od podłączenia kompa jak mówisz , że jest zasilenie na sterownik to może jakiś błąd , by wyświetliło czy coś to byś wiedział w którym kierunku iść , bo taka wymiana w ciemno to tylko w koszty wprowadza

kitt94

Początkujący
Punktów
1
Miasto
wpr
Świece świecami, układ zapłonowy ma trochę więcej elementów a nie wspomnialeś o ich wymianie, tak nawiasem.

perlazaaa

Uczestnik
Punktów
0
Może zacząć trzeba było od podłączenia kompa jak mówisz , że jest zasilenie na sterownik to może jakiś błąd , by wyświetliło czy coś to byś wiedział w którym kierunku iść , bo taka wymiana w ciemno to tylko w koszty wprowadza
W pierwszym poście napisalem że brak połączenia z kompem.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Pobłyskać ledem mostkując dwa piny , ale wcześniej potrzebny jeszcze jeden mostek . Na aucie robię z pamięci , ale oznaczeń literowych nie pamiętam . Często , gęsto ten bezpiecznik zaginał mocnych w pysku .

dlatego napisalem jak napisalem

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
W pierwszym poście napisalem że brak połączenia z kompem.
To i gniazdo diagnostyczne leży , jeden z pinów jest tam chyba oznaczony GNW dalej masz plus i masę w gnieżdzie . Jak tam znajdziesz prąd , to i dalej klapnie . jeden z tych plusów w gniaździe też idzie zdaj się przez bezpiecznik .
dlatego napisalem jak napisalem
Bez obrazy , moja aluzja Ciebie nie tyczy .

Daro126126

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Małopolska
Mam problem z mazdą 323F BJ 98' 1.5 16v, a mianowicie brakuje jej iskry na wszystkich cylindrach. Dodatkowo nie zapala sie kontrolka check engine i immobilizer po zaplonie. Wszystkie bezpieczniki OK, podmieniony czujnik wału korbowego, wałka rozrządu, świece zapłonowe, komputer sterujący wraz z immobilizerem i kluczykiem i dalej brak iskry. Auto nie łączy się z testerem diagnostycznym. Czy miał ktoś kiedyś taki przypadek? Czy dysponuje ktos schematami elektrycznymi immobilizera oraz sterownika silnika ? Za wszelką pomoc dziekuje.

Kolego czy udało Ci się rozwiązać problem? Jeśli tak to co było przyczyną?
Mam taki sam problem mazda 323 bj 1.6
I bark iskry czujnik wału i walka nowy sprawdzone przewody i dalej iskry brak proszę o pomoc

Do góry Bottom