• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

(Mazda 6GG 1,8pb)Proszę o opinie na temat jakości sprzęgła firmy ASHIKA

Michalstw

Początkujący
Punktów
0
Witam, jestem młodym, uczącym się mechanikiem. Niestety warsztat, w którym pracuje specjalizuje się w grupie vag , ani szef ani reszta chłopaków nie ma za dużego doświadczenia z japońcami. Mam Mazdę 6 z 2002 roku, benzyna . Niestety kończy mi się sprzęgło, tak przynajmniej myślę. Pedal jest bardzo twardy a sprzęgło o dziwo bierze od samej podłogi. Czasami po długiej trasie aż ciężko wbić 1 bieg.

Musze sobie to zrobić bo czeka mnie trasa do Holandii. Niestety nie stać mnie na sprzęgło LUK czy Sasch bo to wydatek 700 800 zł na same części ... Znalazłem przez autodoc sprzeglo firmy ASHIKA za 350 zł. Czy ktos to montował ? Moja mazda jak każda mocno rdzewieje wiec nie wiąże się z nią na długo. Max rok . Nie pale gumy pod biedronką, jeżdżę z głową .

Druga tania opcja to Japan Parts za 375 zł oraz chyba polska firma Statim za 375 zł.

Dziekuje za kazda sugestie .

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
ma to jeszcze jakieś progi?
6 gg to najczęściej zardzewiały szrot na wyje...nych do granic mozliwości wahaczach do tego hamulce stoją na dębowo dziurawe ze starości oba końcowe tłumiki sprzęgło kompresora klimy za chwilę dokona żywota łozyska przednie huczą jak diabli a Ty chcesz takim rupciem jechać do Holandii tylko nie stać Cie na sprzęgło...

Tak osobiście oczami wyobraźni widze Twoją Mazde.

Michalstw

Początkujący
Punktów
0
Kolego ... Hamulce mam nowe tarcze i klocki przód tyl , zaciski zregenerowane. Cały wielowahacz zrobiony w grudniu. Auto na bierzaco serwisowane, oleje płyny filtry. Klima nabita a kompresor działa (już go słychać co raz bardziej ale dziala) . W aucie jest wszystko sprawne od tempomatu po silniczki w lampach. Rdzewieja mi nadkola. Podłogę mam zdrową. Pomiędzy wymianami oleju nie ruszam bagnetu bo nie bierze oleju.

Ja zapytałem o opinie na temat sprzęgła a Ty mi piszesz w jakim mam stanie auto nie widząc go na oczy hehe . To,ze nie sram kasą w tym miesiącu nie oznacza,ze auto to szrot. Poprostu uzywam glowy do myślenia i staram się przewidywac pewne sytuacje.

P.S. Lozyska robilem we wrzesniu , siedza skf. Pozdro

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
no jak tak, to ja bym wkładał Ashika.
montowałem tego sporo w azjatyckich i usa.

sprzęgło klimy może zrobić taki numer że staniesz i dalej nie pojedziesz, a sprzęgło zrobi jeep i łożysko wbije się w docisk.
nie ma żartów przed taką wycieczką.

Michalstw

Początkujący
Punktów
0
Ok rozumiem, że ta klima może mi narobić problemu. Da się wymienić samo lozysko? Wymieniałem nie raz Kompresor czy nawet dziś chłodnice klimy w Octavi ale nigdy nie ruszałem kompresora. Czego dokładnie szukać?

Nawet jeśli przestanę jej używać narażam się na problemy?

Kompresor chyba stawia spory opór bo ewidentnie czuję po silniku jak klima się włącza.

Michalstw

Początkujący
Punktów
0
Przez pomyłkę zamówiłem sprzęgło STATIM... Na szczęście udało mi się to odkręcić i zwrócili kasę, już jest zamówione kompletne sprzęgło ashika. Mam nadzieje,ze wytrzyma chociaż 50 - 70 tyś km bo tyle mam zamiar jeszcze tym autem zrobić .

Do góry Bottom