• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda CX-7 2,3 T - nie odpala / immo/ czujnik wału

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Cześć.
PAcjent mazda 2009r 2,3T CX7
Auto od dłuższego czasu ma problem z kartą . trzeba ją mocno ściskać żeby zatrybiło i odblokowało kolumnę zapłon i odpalanie. Czasem odblokuje tylko zapłon i kolumnę. Klient jeździ tak już z dwa lata
Tereaz tak robiłem silnik. Całą górę rozrząd i panewki dół. Silnik poskładany na blokadach wszystko się zgadzało. Poskładane silnik w aucie podpięta wiązka ECU naładowany akumulator i nie odpala. Podaje paliwo nie ma iskry.
Błędy w silniku - Próba kradzieży samochód zablokowany
W centralnej elektronice - Krata uszkodzona immo zablokowane ALE przecież jak ściskam kartę to odblokowuje i pozwala na wywołanie zapłonu więc błąd pewnie pojawia się w momencie przerwanej procedury czyli jak odblokuje mit tylko zapłon i kolumnę - tak wnioskuję.
Druga sprawa czujnik na wale jest na dwie śrubki i jest na fasolkach można go minimalnie regulować góra dół. Kumpel z forda mówił ze mają przyrząd do jego pozycjonowania. W serwisówce od procedury wymiany rozrządu nic o tym nie było. Więc regulowałem do w trzy pozycje i nic to nie dało bo myślałem jeszcze że tu może być problem.
Jaka jest szansa że jak auto stało bez silnika i akumulatora trzy tygodnie rozkodowało immo w komponentach ?
Miał ktoś podobny przypadek ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
w karcie coś nie styka lub jest pęknięte. a błędy immo są spowodowane nie działającą kartą. gdy nie udało się odpalić to komputer zapisał błąd.
jesteś w 100% działania tej karty teraz?

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Niestety nie. Ale zachowuje się tak samo jak wtedy gdy auto działało. Tylko nie było błędu o tej blokadzie i kradzieży.
ogólnie nie da się włączyć zapłonu i odblokowac kolumny dopiero jak się mocno ściska kartę to puści i nawet zakręci rozrusznik ale mam błedy że auto zablokowane próba kradzieży i błędy od immo
sam grot odblokuje zapłon ale rozrusznik nie kręci trzeba dalej mocno ściskać kartę ale z pozycji wyłączonego zapłonu nawet z grotem. Jak KEY zapali sie na zielono to z grota też kręci

Ogólnie to auto powinno palic z grota. Jadę do ziomka dzisiaj co spróbuje mi ogarnąć transponder żebym mógł to kręcić chociaż z grotu.
Potem spróbuje wykluczyć inne rzeczy silnikowe bo teraz nawet nie mogę sprawdzić czy wał pokazuje jakąś wartość i nie wiadomo w którą stronę iść. Chyba że oscyloskopek sprawdzę sam czujnik wału żeby to wykluczyć

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Cześć. Niestety ja się poddałem na ten moment
Sprawdzałem jeszcze raz ustawienie GMP + ustawienie koła pasowego z trigerem dla zapłonu jest ustawiony idealnie.
Sprawdzałem wiązkę wyczyściłem masy bo były tragiczne Dalej nic.
W aucie szybko mruga na czerwono immo + KEY. Nie da się zrobić diagnostyki kręcąc rozrusznikiem bo jest zablokowany a jeśli już uda się odblokować to zrywa połączenie z diagnostyką bo odblokować dopiero się da z pozycji wyłączonej stacyjki

Teraz mam pytanie bo leciałem miernikiem wszystkie czujniki itp.
Na czujniku położenia wału przykładowo mam masę zasilanie i sygnał do ecu . i na tych sygnałach mam 5V . Tam chyba nie powinno być nic na włączonym zapłonie czy sie mylę.

Dzisiaj wymieniam jeszcze akumulator bo ten też ma wiele do życzenia i ma podjechać gość co robi tylko klucze żeby mi ogarnąć palenie chociaż na tym grocie. Mam nadzieję że to wszystko rozbija się o immo i blokadę kradzieży bo jak nie to pierwszy raz w życiu mam akcje że wyjąłem silnik włożyłem i nie działa.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Więc grot dopisany na nowo auto kręci i jest iskra ale nie pali ...
Błedy poznikały i teraz nie ma nic.
Oscyloskop pokazuje prawidłowo obroty z czujnika położenia wału. Nie da się tez palić na odpiętym czujniku położenia wałka ssącego. Próbowałem i brak iskry.
i co ciekawe na włączonym zapłonie nie działa przepustnica. Kompresja jest. Na denku tłoka pływa paliwo i co ciekawe łapie rozruch na samostarcie.
Coś czuje po kościach że ecu dostał po dupie. Akumulator wymieniony na nówkę .
Sprawdzę do świętego spokoju jeszcze raz rozrząd.

jkopacki

Początkujący
Punktów
1
I co udało Ci się coś z tym zrobić, mam taki sam objaw tylko u mnie nie ma napiecia na cewkach ?

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Tak te wozy tak mają się okazało .... wymieniłem akumulator na nówkę zrobiłem immo i z samostartem paliliśmy go chyba z 5 mnin aż w końcu zatrybił i potem już chodził normalnie.
Z napieciami nie miałem problemu. tam jest taki mały kabelek z oczkiem . Masa od cewek przykręcana do tej blachy nad pompą HPFP.
One się często urywają ja dorabiałem nowy.

jkopacki

Początkujący
Punktów
1
Dziękuję za podpowiedz, ten kabelek wlasnie mialem w zlym miejscu podpięty, przelozylem zapalil na tyk

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Tak żem czuł :wacky:

po moich przygodach z tym silnikiem a nie było to tylko to. To mogę zrobić doktorat :D

jkopacki

Początkujący
Punktów
1
No jest silnik dziwny, dwa dni z tym walczyłem. Cieszę się jal dziecko.

Do góry Bottom