• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda cx 9 3.7 wyciek oleju

H

henex1980

Witam. Mam pytanie odnosnie wycieku oleju w silniku duratec 37. Motor ten jaj wiadomo montowano w fordzie edge jako 3.5 oraz mustangu 3.7 oraz mazdzie cx 9. Auto mam od ponad pol roku. Regenerowalem wieloklin od automatu i transferu i beda w serwisie na sprawdzenie mechanik zauwazyl zawilgocona miske oleju ale olej jakby schodzil z nad misy. Nie mam teraz czasu zsotawic auta na serwisie a wczoraj u znajomego pod domem 3 krople oleju na kostce zostawilem i troche mi to nie daje spokoju. Zna ktos ten silnik? Czy macie jakies pomysly skad ten olej moze wyciekac? Zrobilem fotke od spodu. Miejsce od prawej strony miski olejowej i przodu silnika. Strona rozrzadu.

Załączniki

• IMG_20190915_095906_0.jpg
    IMG_20190915_095906_0.jpg
    2,2 MB · Wyświetleń: 29

21danielk

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Wołomin
Mam kilka takich silników jak chcesz mogę zobaczyć co w tamtym miejscu się znajduje. A nawet na allegro jakbyś poszukał po silnikach to na zdjęciach też byś miał podgląd

H

henex1980

Jak bys mógł zerknać to super. Nie mam kiedy odstawic auto a pasowalo by jeszcze umyć silnik przed ogledzinami chociaz moze uda sie zlokalizowac to miejsce. Próbowałem ocenic skąd to moze podciekac w taki sposob jak piszesz ale nie widze tam miejsca z ktorego sączył by olej. Wyglada ze to jedynie z klawiatury ale musialo by to buc calkiem z tylu od grodzi i ciezko dojrzec to od góry. Na forum mazdaspeed wrzucilem fotke i cisza. U mnie na 1 rzut oka wyglada jakby z transferu od napedy ale to idzie po silniku. Jak na fotce. Nie zawsze zostawiam slady. To wodocznie nie wielki wyciek. Druga rzecz ze nie widze dymienia a olej jednak deczkk bierze. Nie mialem nigdy fordowskiego durateca a taki w mazdzie siedzi i ponoc te silniki lubia olej.

Jezeli mozesz zerknij na ten silnika i odezwij sie. Tak na marginesie nie wiem ile realnie spala oleju a ile go jednak zgubi. Na jakies 7tys dolalem w sumie na 2 razy 1.8 litra. 1/3 z tego to ostra jazda autostradowa wiec cos lyknac musial.

H

henex1980

Caly czas jezdzony na benzynie. Od zakupu czyli tych 7tys co zrobilem auto zagazowane. Motor ma obecnie 290kkm. Dobijam 300tys wiec tym bardziej cos oleju łyknac ma prawo. Przebieg 100% sprawdzony.

Dzieki. Bede czekal. Ten silniki to z mazdy cx 9 czy jakiegos forda? Mustang?

H

henex1980

Genialne, nie wpadlem na to. Woodo dziekuje za komentarz. Konkretna sugestia. Pytam na forum czy kto miał do czynienia z duratec 37 czy 35. Nie ma zbytnio tych silnikow na rynku i moze akurat ta vka ma jakaś przypadlosc,problemy z nieszczelnoscia w tym miejscu.Sadze ze ty na oczy nie widziales tego silnika i stad takie madrosci.

H

henex1980

Dzieki za fotki Tutaj widać że pewnie uszczelniacz wału puścił chociaż cała osłona rozrządu zabrudzona. Co z tym silnikiem jest nie tak?

Do góry Bottom