• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda olej na tlokach

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Ale jak by miał pierścienie szajs to i olej by kompresy nie podniósł aż tyle wydaje mi sie
Ja stawiam na głowice splywa z głowicy
tyle ze dymi na odpalonym ciekawe jak długo dymi od odpalenia....
Daj znac bo aż ciekawi mnie

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A nie wiem jak popękane zbierające to tak może być , nie wiem czy te głowice pękają

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
Ale jak by miał pierścienie szajs to i olej by kompresy nie podniósł aż tyle wydaje mi sie
Nie no, akurat jak jest nieszczelność na połączeniu tłok-cylinder, to olej ładnie to uszczelnia. Natomiast jak jest nieszczelność na głowicy, to już olej nic nie daje i kompresja i tak ucieka. Więc moim zdaniem tutaj pierścienie powinny iść na pierwszy ogień podczas sprawdzania.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie mam pojecia jak do komor spalania może z głowicy lecieć olej ale moze sa jakieś osobliwe kanały ?

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Ciekawe zjawisko ...
Jak pęknięta głowica albo uszczelniacze juz do bani to i olej przez otwarty zawór ścieknie
W opisie problemu mówi ze olej nachodzi .....
Niby ze ściany cylindra tez może ściekać ale coś mało prawdopodobne mi się wydaje

Rozbieraj i daj znać
I pytanie czy dalej na tym samym cylindrze ten olej jest czy po zmianie głowicy coś się pozmienialo ?

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
Ciekawe zjawisko ...
Jak pęknięta głowica albo uszczelniacze juz do bani to i olej przez otwarty zawór ścieknie
W opisie problemu mówi ze olej nachodzi .....
Niby ze ściany cylindra tez może ściekać ale coś mało prawdopodobne mi się wydaje

Rozbieraj i daj znać
I pytanie czy dalej na tym samym cylindrze ten olej jest czy po zmianie głowicy coś się pozmienialo ?
Pisał w pierwszym poście, że olej był na pierwszym i drugim cylindrze, a potem na wszystkich czterech.

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Czyli tak
Olej na 1 i 2
Wymiana głowicy bez jej sprawdzenia i olej na wszystkich

Miał czapkę zdjęta trzeba bylo wyjac tłoka .... za późno teraz ale ma głowice stara wiec ja bym nalał tam oleju i zobaczył czy cieknie na 1 i 2 z uszczelniaczy

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Witam serdecznie. Mial ktos taki przypadek ze po wykreceniu swiec widac jak olej nachodzi na tloki? Olej byl na 1 i 2 tloku. Klient pojezdzil tydzien wraca do mnie wykrecam swiece i olej na wszystkich czterech tlokach. MAZDA MPV 2.0 16V BENZYNA

Scieka ze scianek, padly pierscienie zgarniajace.
Mazda to tak jak silniki w Fordach, dwa pierscienie trzymaja i jest jakies tam cisnienie OK ale zgarniajace przegrzane i puszczaja olej.
Wymiana uszczelniaczy zaworow nic nie daje a auto kopci na niebiesko to wskazuje tylko na zgarniajace, nie musi byc peknieta glowica, no chyba ze wlasciciel przegrzal silnik, wywalilo plyn i na goracy zalal zimna woda - tu sie zgodze gdzies musi cos peknac :).

EDIT: Rano jak zimny musi kopcic na niebiesko do czasu jak sie nie zagrzeje silnik, potem moze jak jest cieplo +10 na zewnatrz nie widac dymienia.

qwerty10011p

SuperMechanior
Punktów
3

Non stop dymi kolego. Klient dal rozkaz wymiany pierscieni na jego odpowiedzialnoac... Bedziemy sie brac za niego w przyszlym tygodniu. Glowica znowu bedzie na stole... Wypadalo by ja dac do przegladu badz chociaz nowe gumki wstawic.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Musowo dać na szczelność , planowanie i kontrole zaworów. Albo to zrobisz porządnie albo będzie coś stale nie tak

qwerty10011p

SuperMechanior
Punktów
3
Musowo dać na szczelność , planowanie i kontrole zaworów. Albo to zrobisz porządnie albo będzie coś stale nie tak

Masz racje...chociaz dzis rano klient rano do nas wpadl pogadac. Stwierdzil ze rozmawial z gosciem ktory mu sprzedawal ta druga glowice i powiedzieli ze ona jest na 100%sprawna bo auto chodzilo do konca i nic sie nie dzialo. I nie chce on wydawac kasy na sprawdzanie glowcy. Jak zmienie mu te pieracienie a temat dalej bedzie nie zamkniety to chyba go udusze

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
To go wywal i niech idzie do konkurencji, narobisz się a efekt może być różny i co bodziesz nerwy tracił ? Podejrzewam że moze sie przegrzał i pierścionki poleciały a jaka kryza jest ? Czasem lepiej nie zarobić a mieć spokój

mordeto

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Sosnowiec
Ludzie kłamią z natury^^ mechanicy ulegają koszty serwisu głowicy sa mniejsze niż 2x ta sama robota proponował bym robić porządnie " chytry 2x traci"

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
dokładnie , sam nie wiesz jaką glowice montujesz a tak niby na odpowiedzialność klienta a pretensje bedą

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Ale trzeba jasno postawić sytuacje
Ja robie tak jak mówisz a ty płacisz jak ja mówię a wrazie co to pretensje do lustra

Nerwy tracił ?hahah jakie nerwy ...
Może dlatego że jestem pracownikiem a nie właścicielem garażu to nerwów w takiej sytuacji nie tracę

mordeto

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Sosnowiec
W takich sytuacjach często papier pomaga bo klienci często słowa swoje zapinają jak jest coś nie tak, on twierdzi że głowica była dobra bo tak mu powiedziano czyli jak była dobra to później Ty coś źle zrobiłeś ' znane z autopsji '

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Zgadza sie, klient chce na swoja odpowiedzialnosc dajemy mu papier do podpisu i mozemy robic jak on chce a potem niech sie buja :D

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
Zgadza sie, klient chce na swoja odpowiedzialnosc dajemy mu papier do podpisu i mozemy robic jak on chce a potem niech sie buja :D
A papierem się potem podetrzesz, jak koleś pójdzie do sądu i powie, że on się przecież na tym nie zna.

Do góry Bottom