• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda olej na tlokach

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Przypomniało mi się że stare pierścienie olejowe były dwuczęściowe (pierścień+sprężynka) a nowe w sklepie po nr vin dali mi 3częściowe (blaszka, w środku nie sprężynka tylko ta taka jakby trapezowa i znowu blaszka) Czy to wina tych pierścieni??? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Sprawdziles swoznie tlokowe??
Moze tlok sie buja, wtedy pierscienie olejowe moga puszczac, zwlaszcza te 3-ki, za jaja powiesic tego co je wymyslil.
W nowym aucie dzialaja, ale po paru latach widac ze nie bardzo.
Jeszcze jedno zamki oczywiscie poprzestawiane?? o 180 stopni?? bo to czasami sie zdarza taki szkolny blad ze nie, to o olejowe mi chodzi te blaszki.

może środkowy założyłeś odwrotnie ?

Srodkowy to tylko rozpychacz/trzymacz tych dwoch blaszek uszczelniajacych

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Nie ma. Nie w tym problem kolego

Szczelina miodzio. Na wlosek eszystkie 3 Wyświetl załącznik 10102

Pierscienie wsadze nowe ale to chyba nie w tym problem.. Tak jak mowicie. Na jego odpowiedzialnosc a jak bedzie to samo to mi na koncu nie zaplaci...

Narazie auto dajemy na bocznice. Panewki sa tak luzne ze wylatuja ze stopek. Klient musi sobie przemyslec temat
a gdzie ty mierzysz ten pierścień w cylindrze? czy aby napewno tłok z pierścieniem tak wysoko leciał? a nie na progu to robisz? Weź to niżej z centyla...a po za tym to średnicówka i jedź pomiary owalizacji. A tak szybko to wsadź tłoka bez pierścieni i zobacz jaki luz(organoleptycznie)
Ale i tak myślę że problem leży na górze, nie na dole...

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
środkowy pierścień. (pierścień kompresyjno-zgarniający)

na tłoku masz 3 sztuki ............

jarekk1999

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radówek
pierścienie dobrze założyłem- napisem TOP do góry i poobracałem, także tutaj wszystko ok. Na sworzniach tłokowych też nie było luzu-sprawdzałem. Pierścień mierzyłem trochę poniżej progu (chociaż nie był duży), na środku i na dole. właśnie też myślałem że problem będzie "od góry" ale uszczelniacze sprawdzałem lejąc benzynę w miejsce kolektorów mając głowicę na stole i nic nie przeciekło. Ściągnąłem też zawór i wszystko wygląda na ok. W kolektorze nie ma żadnych kanałów olejowych. Już kilka silników złożyłem i tylko z tym takie jaja wyszły... Przeszło mi przez myśl że pęknięta głowica...ale na wszystkich 4 cylindrach to trochę mało prawdopodobne. Dzięki chłopaki za zainteresowanie tematem i za pomoc. Tej Pani wrzuciłem już silnik z innego auta bo nie było czasu myśleć nad tym a ten stary leży w garażu. Skoro mówicie że te inne pierścienie nie mają większego wpływu na ten olej to zmotam gdzieś średnicówkę i pomierze cylindry. A te luzy tłoka w cylindrze trochę były ale bez przesady. Niedawno robiłem to samo w Nissanie (tyle że nie był przegrzany) też miał takie delikatne luzy i nakręcił już sporo km i nic się nie dzieje, oleju nie bierze. Także dzięki a ja teraz będę szukał przyczyny bo nie da mi to żyć :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Echh i jak tu kupić nowe stare auto ? jak czytam że taka renomowana firma takie babole puszcza ...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A olewam jeżdżę wielorybem ... drugi w częściach stoi u kolegi

Do góry Bottom