• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda Premacy 1.8 03r, ciśnienie w kolektorze, czujnik MAP

Studio Art-BI

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Dębno
Kolega żle opisuje ciśnienia. Nie ma ciśnienia bezwzględnego minusowego. Ciśnienie albo jest albo go nie ma. Jak go nie ma to jest zero i wtedy mamy do czynienia z próżnią. Ze znakiem minus nie istnieje. Operujmy wartościami bezwzględnymi, bo tylko tak dojdziemy do ładu. Rozumiem, że jak kolego napisał -0,9 czyli miał 0,1 ciśnienia, czyli za małe i świadczyć to może o uszkodzonej przepustnicy lub zaworze wolnych obrotów, zależy co tam zamontowane. Jeżeli jest zawór , to jeszcze może być zatkany kanał zaworu wolnych obrotów. I to wszystko. O ile czujnik i instalacja elektryczna są sprawne.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Dokładnie, ja chyba źle interpretuje pojęcie. Cisnienie absolutne to nie to samo co podciśnienie. Ale mierząc wacuonetrem podciśnienie wynosi 0.9 bar. Czyli rozumiem ciśnienie bezwzględne obliczam odejmując od ciśnienia otoczenia ten mój pomiar z vacuometru. Czyli ok 1 bar - 0.9bar to daje 0.1bar ciśnienia bezwzględnego. Czyli za niskie, powinno wynosić ok 0.3 - 0.4 bar?

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Kompresja jest dobra, wymieniałem w nim świece i kable, to od razu pomiar zrobiliśmy i ładne ma ciśnienia.
I tak temat został urwany bo klient sobie zażyczył żeby mu zostawić patent z tym lewym podciśnieniem bo auto w miarę jedzie normalnie i kontrolka się nie świeci, A on nie ma pieniędzy żeby inwestować :D ale teoretycznie już wiem co mógłbym dalej sprawdzić, dzięki pany za pomoc :)

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
A może przepustnica jest za słabo odchylona? I ciągnie jak zapchany odkurzacz, wtedy zwiększy się podciśnienie w kolektorze.

Do góry Bottom