• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mechanik w wojsku

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Witam. Mam 30 lat, od 11 walczę z prowadzeniem warsztatu i w dużym skrócie, kończę z tym. Zastanawiam się nad pracą mechanika-cywila w wojsku. Od znajomych wiem, że jest spokojniej niż na normalnym warsztacie u kogoś. Waham się przed pójściem w mundur, ze względu na wadę wzroku i obowiązkowe poligony, ćwiczenia itd. Cywil ma więcej wolności. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie? U mnie jest batalion rozpoznania, czyli lżejsze pojazdy, pickupy, trochę Jelczów.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
305
Miasto
Rakszawa
Idź na mechanika od ciężarówek, na to zawsze jest ssanie. Na autobusy zresztą też, ale kasa żenująca - za to często jest okazja do przebumelowania dniówki, więc de facto płacą ci za frajer.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Idź na mechanika od ciężarówek, na to zawsze jest ssanie. Na autobusy zresztą też, ale kasa żenująca - za to często jest okazja do przebumelowania dniówki, więc de facto płacą ci za frajer.
Generalnie wojsko ciekawi mnie, bo to robota państwowa, obecnie jedna z pewniejszych, niezależna od rynku i jak niektórzy znajomi mówili, też trafiają się wolniejsze dni, oczekiwanie na części itd.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Czasy takie nastały że więcej zarobisz na spawaniu balustrad niż na naprawie/serwisowaniu aut.
Kiedyś myślałem o tym aby otworzyć swój warsztat samochodowy, ale na szczęście odpuściłem. Wykształcenie mam. Obecnie samochody naprawiam/modyfikuję to tylko dla "sportu".
Co to naprawy aut to będzie coraz gorzej. Przecież tych elektryków i wszelkiej maści chińskich marek będzie coraz więcej. No chyba że UE się w końcu opamięta zamknie rynek na chińskie auta - embargo.

W wojsku jak masz konkrety zawód to robotę będziesz miał. Ale na początek to obstawiam że dostaniesz wypłatę na poziomie 4tys.

toldek1

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Ze względu na patriotyzm to popieram Twoją chęć podjęcia pracy w wojsku, jednak popytaj tych znajomych dokładnie jak ta praca wygląda i co konkretnie będziesz robił, tak kolorowo nie jest, bo obecny klient odszedł z wojska a był mechanikiem - kierowcą w stopniu plutonowego, twierdzi że warunki 2 lata temu były lepsze - teraz w ochronie pracuje.

Do góry Bottom