• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mechanizm roznicowy

motortrader2

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Glinojeck
Witam, mam pytanie dotyczace dzialania mechanizmu roznicowego. Przy zakretach - zrozumiale. Chodzi mi o sytuacje gdy np. mamy dwie srednice kol np. jedno ma 50cm a drugie 100cm. Jak zachowaja sie satelity?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Tak jak na zakręcie przy jednakowych kołach.
Chyba, że jeździsz po okręgu mając wewnętrzne to mniejsze koło to wtedy może zaistnieć sytuacja, że akurat prędkość obrotowa obu półosi będzie jednakowa :p

motortrader2

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Glinojeck
Czyli w takim przypadku ( przy jezdzie na wprost ) kolo mniejszej srednicy bedzie krecic sie szybciej aby dorownac temu o wiekszej srednicy?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Popatrz z boku na traktor jak jedzie po ulicy i zaobserwuj czy koła kręcą się tak samo szybko...
Reszta w podręczniku do przyrody kl. VI :p

motortrader2

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Glinojeck
Tzn. zle zadalem pytanie. Przy jezdzie na wprost przy tych samych srednicach kol na jeden obrot kola talerzowego mechanizmu roznicowego przypada po jednym obrocie na oba kola. W sytuacji gdy jedno kolo ma o,polowe mniejsza srednice to kolo bedzie sie krecic dwa razy szybciej ( kreca sie satelity) - na jeden obrot kola talerzowego przypadaja dwa obroty kola mniejszej srednicy i jeden obrot wiekszej. Zastanawia mnie czy w takiej sytuacji moze byc na odwrot tj. 1/2 obrotu kola wiekszej srednicy i pelny obrot mniejszej? Pewnie to glupie ale ciekawi mnie dlaczego jest tak a nie inaczej:)

Chodzi o to ze jak satelity "gorna i dolna" moga przyspieszac kolo mniejszej srednicy to rowniez moga spowolnic wiekszej

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Chodzi o to ze jak satelity "gorna i dolna" moga przyspieszac kolo mniejszej srednicy to rowniez moga spowolnic wiekszej
Mogą nawet całkiem zatrzymać - vide "buksowanie" w błocie lub na lodzie- koło o większej przyczepności nie obraca się wcale.
W sytuacji gdy jedno kolo ma o,polowe mniejsza srednice to kolo bedzie sie krecic dwa razy szybciej ( kreca sie satelity) - na jeden obrot kola talerzowego przypadaja dwa obroty kola mniejszej srednicy i jeden obrot wiekszej.
Tak nie jest. Koło talerzowe wykona więcej niż jeden obrót. Gdybyś dał oba mniejsze to koło talerzowe wykonało by dwa obroty przy przejechaniu tego samego odcinka drogi co na nominalnych kołach.

Do góry Bottom