• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Megane 1,5dci III rozładowuje akumulator - stuka 5ty wtrysk

111lisu

Początkujący
Punktów
0
Mam pytanie może miał ktoś taki przypadek Megane III 1,5dci silnik K9K rozładowuje akumulator na postoju przy zamkniętych drzwiach, stuka co jakiś czas 5ty wtrysk. Po dwóch dniach rozładowuje aku prawie do zera. Żeby było ciekawie jak jest ciepło "lato" jest wszytko OK. Błędów żadnych nie widać, kable niby całe, a nie usypia chyba sterownika silnika.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Czyli gdzieś jest delikatne zwarcie,mój brat miał w Doblo identyczny przypadek,po 2 dniach siadała nowiutka VARTA,na dachu zamontowany był wentylator,woda przeciekała przez uszczelnienie do środka auta,wypiąłem kabel zasilający i problem ustąpił,bezpiecznik i wszystkie były całe,stukającym wtryskiem na 5 cylindrze bym się nie przejmował bo są cztery,poważnie za to, należy od razu zając się tym wtryskiwaczem by np.nie zdazył wypalić dziury w tłoku z czasem.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
:p
Automatyczne połączenie postów:

Proponowałbym włączać wszystkie urządzenia elektryczne,podgrzewanie tylnej szyby,lusterek(jeśli jest),to powinno wygonić wilgoć.
Automatyczne połączenie postów:

Jeszcze jedno,czy to napewno stuka wtryskiwacz? Miałem w Sharanie stukanie,stukał przekażnik zawilgocony,nie mogłem wyłaczyć świateł awaryjnych,które mrygały pomimo ich nie włączenia,nawet wyjęcie włącznika nic nie dało,po włączeniu ogrzewania tylnej szyby latem i problem ustąpił,problem wystąpił podczas deszczowej pogody w okolicach stawów milickich,tam wilgotno jest nawet gdy ładna pogoda,wszędzie woda.

Ostatnia edycja:

111lisu

Początkujący
Punktów
0
Temat jest raczej na "zewnątrz" samochodu grodziówka itp. Niestety to 5 wtryskiwacz stuka (dpf) co kilkadziesiąt sekund.
Byłem w lekkim szoku będąc pod wyłączonym samochodem i po odpięciu wtyczki nastała cisza. Myślę że to tylko efekt problemu, ponieważ sterownik nie usypia się i zapewne on zjada energię z aku.

RENAULT-MEGANE-III-1-5-DCI-WTRYSK-DPF-8200771226.jpeg
Znalazłem coś na jakimś form, może to faktycznie to?
Napiszę, żeby zamknąć temat, bo udało się rozwiązać problem. Ostatnio z racji na deszczową aurę problem znowu zaczął narastać co zmusiło mnie do udania się do elektronika samochodowego. Po kilku dniach oględzin okazało się, że winowajcą były zimne luty w module UCH (pod kierownicą) oraz w rozdzielaczu napięcia (obok akumulatora).

Pozdrawiam Mariusz

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Piąty wtryskiwacz służy do wypalania dpf'a by nie lać paliwo przez tłoki .

111lisu

Początkujący
Punktów
0
Do czego służy, to chyba wszyscy wiedzą, muszę znaleźć czemu skubaniec działa na postoju i rozpiernicza aku, miałem nadzieję że komuś się trafiło, ale widzę że nie. Najlepsze jest to, że nie zawsze i jak się aku odepnie, to przestaje nawet po ponownym powrocie napięcia.

Pozdrawiam Mariusz

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Musisz aku wpiąć na żabki drugim akumulatorem z wpiętym już miernikiem poboru . Ewentualnie bardzo dokładne cęgi . Podaj win samochodu to sprawdzę schemat i co może potencjalnie to robić .

111lisu

Początkujący
Punktów
0
blayders nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Badałem już wcześniej pobór prądu wyciągałem bezpieczniki i zauważyłem, że jeżeli prąd od samochodu odłączę to pobór znika po uruchomieniu silnika dzieje się to sam czyli co jakiś czas cyka wtryskiwacz i prąd większy, już 2 aku zjadł. dzieje się tak gdy jest pogoda dżdżysta jak świeci mocno słońce auto normalnie się zachowuje, np na ten moment pogoda kiepska, a nie ma tego efektu, chyba ściągnę przedni zderzak i zacznę go traktować wężem z wodą, bo mnie to już drażni mocno.

111lisu

Początkujący
Punktów
0
No zrobiło się zimno i wilgotno, problem powrócił. udało mi się ustalić że wyciągnięcie przekaźnika B w skrzynce bezpiecznikowej niweluje problem . Na bank coś jest w instalacji (niby podgrzewacz oleju napędowego), na razie go wyciągnąłem i stukanie wtryskiwacza ustało.

skrzynka.jpg

Do góry Bottom