• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Megane II phI 2003 GT 1.6 16V bez LPG - proszę o pomoc w odczytaniu kodu błędu

Lucand

Nowy
Punktów
0
Miasto
WARSZAWA
Cześć wszystkim, kupiłem Megi z niemiec i są pierwsze objawy choroby chyba. Proszę o pomoc co oznacza DF110 :)

Zapalił się w Megi Service i lampka silnika a aplikacja Car Scanner pokazała taki błąd:
"P0420 Raw code: 0420 ECU: Jednostka sterująca silnika Status: Oczekiwana usterka obecna, Oczekiwana usterka wystąpiła podczas tego cyklu jazdy, Zweryfikowana usterka obecna, Zweryfikowana usterka wystąpiła podczas tego cyklu jazdy OBDII: Catalytic converter system, bank 1 - efficiency below threshold"

Natomiast PyClip inny błąd:
DF110 (DTC 0420C3) Katalizator Memorised
DF110 (DTC 0420DF) Katalizator Memorised

Katalizator jakby był niedawno wymieniany bo mechanik powiedział że świeże dość spawy. Wkładał też kamerę do katalizatora i tam jest podobno.

Po wykasowaniu błędu jak dojechaliśmy nad morze to ponownie się zapaliła. Auto nie traci mocy, nie zauważyłem zmiany w zachowaniu auta. Po powrocie z nad morza i kilku dniach jazdy po mieście, lampka silnika i service same zgasły. Czy ten problem wrócić może czy samo się naprawiło? :)

Załączniki

• katalizator 1.jpeg
    katalizator 1.jpeg
    229,6 KB · Wyświetleń: 14
  • katalizator 2.jpeg
    katalizator 2.jpeg
    299,7 KB · Wyświetleń: 13
  • błąd DF110.jpeg
    błąd DF110.jpeg
    30,7 KB · Wyświetleń: 13
  • błąd2.jpeg
    błąd2.jpeg
    44,4 KB · Wyświetleń: 12
  • błąd3.jpeg
    błąd3.jpeg
    61,3 KB · Wyświetleń: 12
  • 4.jpeg
    4.jpeg
    91 KB · Wyświetleń: 12

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Miałem podobnie . Problem z wydajnością/jakością dopalania spalin przez katalizator , nawet magiczna zwężka(emulator sondy) nie pomogła . Jak będziesz jeździł po miejscu to będzie spokój . Trasa będzie się zapalać .

Lucand

Nowy
Punktów
0
Miasto
WARSZAWA
Hm, wyeliminowałeś jakoś ten problem? Wymieniałeś katalizator?

Ja nie chce żeby mi się zapalało, czy zamiennik za 1044zł polskiej firmy JMJ dobry jest?(Oryginalny 2450zł) Trochę trudno uwierzyć jak obecny wygląda jakby był wymieniany niedawno ale podobno ludzie skłonni są kupować takie części używane i montować w aucie :)

Ewentualnie czy warto próbować regeneracji obecnego? Widziałem że są firmy co robią...

Czy jest szansa że mimo wszystko to nie katalizator a np. sonda za katalizatorem szwankuje raz na jakiś czas lub jest nieoryginalna i złe parametry podaje? Mam jedną oryginalną nową i zastanawiam się którą wymienić jak już kupiłem...

Załączniki

• katalizator.JPG
    katalizator.JPG
    94,6 KB · Wyświetleń: 6

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Jak nie chcesz robić jak serwis każe to cofke załóż i powinien być spokój.​

Lucand

Nowy
Punktów
0
Miasto
WARSZAWA
Która firma robi najlepsze zamienniki katalizatora do Megane 2 GT 2003?

Znalazłem tłumaczenie błędu DF110, czy jest szansa że może być to szwankujący wtrysk zamiast katalizatora?"
"Injection - Catalytic converter" = Wtrysk - katalizator

Załączniki

• DF110.JPG
    DF110.JPG
    34,2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom