• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Megane III 1.5 dci Odpala i zaraz gaśnie

MarekG@

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Witam, dzisiaj na warsztat przyjechało Renault Megane III 2009rok, 1.5 dCi 110 FAP na wymianę oleju oraz f.paliwa.
Problem zaczął się po wymianie filtra paliwa, po zalaniu filtra i pompowania gruszką, samochód odpala dosłownie na 2s i gaśnie. W układzie nie widać pęcherzyków powietrza. Układ odpowietrzany był podciśnieniowo, ciśnieniowo oraz silnik uruchamiany na samostarcie.
Parametry na kompie: Ciśnienie na listwie przed odpaleniem 0-2bary, podczas odpalenia po 1s wzrasta ciśnienie na ok 260-300bar a po zgaśnięciu silnika ciśnienie na rampie wynosi ok 20bar i spada, czujnik ciśnienia działa poprawnie gdyż po 1s podaje ponad 1V i wzrasta.
Początkowo pojawił się błąd ciśnienia na rampie ale po kolejnych próbach odpowietrzenia i skasowania, błędu brak.
Mam wrażenie, że coś go elektronicznie odcina... bo silnik za każdym razem odpali na strzała i zgaśnie.

Ktoś ma jakieś pomysły?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
I to jest to . Renia mają problem z rozpoznaniem kluczyka przez immobiliser. Choć też nie jest pewne , że to nie czujnik wału.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Renia bez immo w tym roku nawet rozrusznikiem nie zakreci. Renia moze miec problem z nadzorem cisnienia, z wymienionym filtrem (moze to jakis szajse), z wypieta wtyczka elektryczna przeplywki. Obserwuj czy widzi ilosc powietrza, jak nie ma przeplywu nie bedzie tez pracowac.

MarekG@

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Immo raczej samo od siebie się nie zepsuje jak i czujnik wału gdyż auto jeździło cały czas. Filtr paliwa jaki był założony to Filtrton a ciśnienie na rampie jest prawidłowe. Masz rację na spokojnie poprzeglądam wtyczki, może reset kompa i zobaczymy co się będzie działo.
Póki co brak mi pomysłów co może blokować dalszą pracę silnika...

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
albo źle złożony filtr? na jakimś oringu coś puszcza? w robocie jeden gostek w mercu wymieniał filtr paliwa i źle założył oring, ciągnął lewizne i odpalił i zgasł albo kręcił i wogóle nie odpalał, najbardziej nie mógł zassać paliwa do filtra a z filtra brał

MarekG@

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Przewody paliwowe są dobrze podpięte, na filtrze są strzałki dopływu i odpływu paliwa więc trudno tutaj o pomyłkę. Przewody do filtra są podłączane na szybkozłączki i tam wszystko wygląda oryginalnie, nic nie uszkodzone. Może oringi wewnątrz filtra?? Trzeba było przełożyć czujnik obecności wody w paliwie i na nim znajdują się 3 oringi może gdzieś tam coś puszcza...
Dzięki Panowie za sugestię... dzisiaj ciąg dalszy zmagań ;)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
To zmien filtr, do reni pureflux, w cenie filtrona. I zobacz po odpaleniu czy widzi przeplyw powietrza, renia bez powietrza umiera.

J

jmalos

Ja mam ten samo problem po wymianie wtrysku i filtra (też Fitron) pali na około 10 sek obroty do 800 a potem spadają do 500 i gaśnie, niestety nie mam kompa więc muszę iść do warsztatu.

Ja mam ten sam problem po wymianie wtrysku i filtra (też Fitron) pali na około 10 sek obroty do 800 a potem spadają do 500 i gaśnie, niestety nie mam kompa więc muszę iść do warsztatu.

MalyRobert

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
fr
Bez paniki tak,tak sie czesto dzieje, jak masz diag. to po prostu (actuator)wszystkich wtryskow i pompka.

a jak niemasz to samostart i kolege ktury umiejetnie przygazowke da.
Moze to trwac dlugo
Widzialem pare co po 2 godzinach dopiero zaczely chodzic normalnie.a niekture po dwuch dniach

MarekG@

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Witam, jak już wcześniej wspominałem parametry na kompie się zgadzały... filtr okey, wszystko podłączone było jak należy... samochód męczyłem ok. 7h (odpalanie na samostarcie, kombinowanie z odpowietrzeniem itd.) i silnik odpalał tylko na jakieś 2s.

Silnik odpalił! Renia następnego dnia popołudniu odpaliła ni stąd ni zowąd.... dlaczego tak, nie wiem. Ważne, że odpaliła.
Układ wtryskowy był firmy Continental podobno sprawia wiele problemów przy odpalaniu po ingerencji w układ paliwowy.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim zainteresowanym.
Temat zamknięty.

Do góry Bottom