• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Megane Scenic I phI - podwyższone obroty po czyszczeniu przepustnicy

jaszek7777

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Ostróda
Cześć koledzy,

wyczyściłem dzisiaj przepustnicę w swoim Scenicu I 1.6 8V phI. Brudu było sporo. Czyściłem zdejmując tylko plastikową rurę idącą od filtra powietrza, nie wyjmowałem całości "na stół". Podziałałem specjalnym do tego celu środkiem oraz zmywaczem do paznokci, pałeczkami do uszu, szmatką. Jestem pewien, że zrobiłem to dokładnie. Wszystko wygląda w końcu czysto. Niestety, po tej czynności wzrosły mi obroty. Tzn. jak odpalę jest ok, ale jak ruszę w trasę utrzymują się w granicach 1250-1300 i nie spadają nawet gdy stoję. Są momenty, że jest prawie dobrze i całkiem dobrze, ale najczęściej są za wysokie. Czy to po prostu adaptacja i wszystko z czasem wróci do normy?

Dodam, że obroty choć za wysokie, nie falują, są równiutkie.

jaszek7777

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Ostróda
Nie mam czym. Raczej wszytsko szczelne, ponieważ nic nie ruszałem poza samą przepustnicą. Tak na logikę to pewnie ustawienie samej przepustnicy się zmieniło, skoro usunąłem brud

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
weź plaka i pryskaj w okolicach przepustnicy na odpalonym. jak podniesie obroty, to.....
jak nie masz czym zrobic kalibracji, to odpal zimny silnik i niech chodzi na wolnych obrotach, do zagrzania. czasami to pomaga.

a tak poza tym, takie mycie przepustnicy, to tak jakbyś umył dupę nie zdejmując majtek. mycie było? było! na oko ok? ok! ale nadal śmierdzi :)

patrzyłeś czy się nie przycina? zobacz czy na postoju po odpaleniu, jak dasz lekko gazu, to wraca ładnie do wolnych obrotów.

jaszek7777

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Ostróda
Zanim zacznę grzebać (jutro), czy adaptacja jest potrzebna w tym przypadku, czy powinno banglać od razu? Tematów o wyższych obrotach po takim czyszczeniu jest masa.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Szkoda wlasnie ze nie wyciagnales tej przepustnicy na stol bys wtedy napewno to dokladnie zrobil jedyny koszt to wiaze sie z wymiana uszczelki do kolektora ssacego. Robiac to na samochodzie wszystkie zmywacze lakiery itp srodki sa w kolektorze. Co do adaptacji to oczywiscie ze jest potrzebna rozlacz akumulator na godzine odpinajac minus. Podlacz spowrotem i odpal auto z wlaczonymi swiatlami do nagrzania silnika nastepnie jedziemy w ruch uliczny z roznymi predkosciami i powinno wszystko wrocic do normy

jaszek7777

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Ostróda
Z preparatami byłem ostrożny, na pewno nie dostało się nic nieodpowiedniego do silnika. Zresztą wszystko wysuszyłem sprężonym powietrzem i w żadnym wypadku nie stosowałem niczego tyle, żeby się lało. Co do dokładności czyszczenia jestem pewien, że zrobiłem to starannie. Wczoraj może robiłem źle, bo akumulator odłączałem na jakieś kilkanaście minut. Wieczorem odłączyłem akumulator na całą noc, rano odpaliłem, na ssaniu obroty były prawidłowe, potem po zagrzaniu się silnika utrzymywały się na nieco wyższym poziomie (ok 850 obr/min), krótko przed włączeniem się wiatraka na chłodnicy ustabilizowały się na prawidłowym poziomie 750 obr/min i do chwili obecnej wciąż tak jest. Zaraz skoczę się przejechać i zobaczymy. Przez cały czas obroty są równe, nic nie falowało. Dam znać jak będzie potem.

dodano: Chyba muszę więcej pojeździć. Bo przy pierwszej przejażdżce było książkowo, na drugiej już nie. Zrobię tak z kilkadziesiąt km w te 2-3 dni i zobaczymy.

jaszek7777

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Ostróda
Po zrobieniu blisko 80 km głównie w ruchu miejskim wszystko już prawie wróciło do normy (obym nie zapeszył). Są momenty, w których jest idealnie, są też momenty, że troszeczkę świruje, ale obroty nie przekraczają wówczas 900 obr/min, więc są tylko troszkę podwyższone, nie odczuwa się dyskomfortu. Polatam tak jeszcze i zobaczymy

Do góry Bottom