• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

merc w212 2.1 cdi - gaśnie podczas jazdy, problem z bakiem

Ravqo

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Żywiec/Neu-Anspach
Witam, mam problem ze swoim prywatnym autem, tj. W212, 2013r. 2.1 cdi. Auto posiadam od dwóch miesięcy. Sprawa wygląda tak: Silnik pracuje dopóki w komorze z pompą paliwa (za pasażerem) jest paliwo, po kilku minutach gaśnie. Natomiast lewa komora ta bez pompy jest pełna. Paliwo nie przechodzi z lewej strony na prawą. Jak wleje troche paliwa do baku to chodzi dopóki nie wypompuje wszystkiego z prawej komory. Wtedy też słychać, że pompa pracuje głośniej niż wcześniej. Słychać też, bulgotanie od strony pompy w baku. Wymieniłem już pompe paliwa i dalej nic. Przy okazji wymiany pompy, zauważyłem że jest troche syfu w baku, w komorze od strony kierowcy również są zanieczyszczenia (nawet utopiony pająk tam pływał, nie mam pojecia jak on się tam dostał). Na necie jest trochę wątków o tym, ale dotyczą one modelu w203 i podobnych. Dla próby dmuchłem powietrzem w przewód od powrotu, który idzie z lewej komory do prawej. Miał już ktoś taki przypadek i wie co było przyczyną? Mi kończą się pomysły, a nie chce wymieniać części na pałe. Jedyne co mi przychodzi do głowy we żeby wymienić jeszcze ten zestaw przewodów paliwowych, które idą z lewej komory do prawej.

Ravqo

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Żywiec/Neu-Anspach
ogólnie to już sobie poradziłem, wiem że czau już mineło, ale napisze odpowiedz może komuś się przyda. Winna była pompa podciśnieniowa, w lewej komorze, nie ta co pompuje. Po wymianie wszystko ok.

Do góry Bottom