• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW T4, 2.5TDI AJT(/ACV) dziwny problem po wymianie pompy z odpaleniem

grkoni

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lubin
Witam serdecznie
Mianowicie mam taki problem.
Pewnego dnia przerobiłem AJT (88km) na ACV (102km), dodałem mu intercooler, zmieniłem wtryski na większe, ustawiłem kąt wtrysku i dawke paliwa i wgrałem wystrojoną wcześniej mapę.
Zrobiłem tak tysiące kilometrów.
Pewnego wieczora zrobiłem jakieś 70km, bus zaczął gasnąć przy wciskaniu na gaz, długo wtedy kręcił (miał chyba już pompę na wykończeniu bo wcześniej też długo kręcił na ciepłym). Do celu jakoś dojechałem, następnego dnia jak gdyby nigdy nic powrót do domu, wszystko pięknie ładnie, mówię "poprawię mu może trochę kąt wtrysku" i zmieniłem z tych 65 na 50-55 więc było idealnie ale po chwili przestał odpalać już całkiem.
postał z tydzień, wykręciłem pompę, zawiozłem do sprawdzenia i pan powiedział że pompa to trup, głowica do wymiany itp itd (inny pompiarz powiedział to samo).
po miesiącu postoju kupiłem drugą pompę, założyłem, wszystko pięknie i ładnie poskładane lecz nie odpalił... okazało się że to pompa od AXG (151km) która ma inną falę w pompie i uratowałby mnie komputer od AXG lub linijka wsadu FALI z tej pompy. Jako że nie chciałęm się w to bawić to pompę oddałem i kupiłem identyczną jak moja stara pompa.
Znowu lipa, rozkręciłem pół busa, mianowicie co udało mi się sprawdzići stwierdzić:
1) brak błędów na komputerze, ani jednego
2) EGR wyrzucony z auta (dolot bezpośrednio przez kolektor) i dalej nic
3) tłumik zrzucony, turbo się kręci, spaliny wychodzą przez rurkę ze zrzuconego wcześniej EGR i tam za turbo, dalej nic
4)kompresję ma wporządku
5) wtryski nie leją
6)nowy czujnik temperatury płynu
7)elektrozawór pracuje bo paliwo na wtryski idzie i da sie je odpowietrzyćjednak nie odpala
8)immo odpada, też nie ma błędów i to sie powtarza z kilkoma kluczykami
9)bezpieczniki i przekaźniki są w porządku
10) komputer zewnątrz i wewnątrz bez śladów korozji itp

nie mam już pomysłu... samochód wszystko ma a nie chce odpalić.... na plaka może chodzić cały dzień ale jak się przestanie go zapodawać to koniec, gaśnie jak świeczka...

Ma ktoś pomysły co mógłbym sprawdzić ?
Każda porada się przyda. Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Pompa z pewnego źrudła? Lepiej dać do sprawdzenia w razie wątpliwości. Przecież nic prócz pompy nic nie grzebałeś więc tu bym szukał problemu. Już mi też kiedyś sprzedali do 150kM idealną pompę która finalnie wylądowała na złomie.

grkoni

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lubin
z pewnego źródła, bus odpalił i jeździ jak należy, zostało jutro wyregulować dawkę paliwa na ciepłym silniku ponieważ lekko przerywa. cała reszta okej

Do góry Bottom