• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes 200 2.2 cdi w204 bledy

peter8010

Początkujący
Punktów
0
Witam, nie wiem czy w dobry dzial.
Mam problem z w204 c200 2.1 cdi 136 km.
Brak mocy. Bledy stale. Nie da sie wykasowac?
Przy przygazowaniu czarny dym. Nie dostaje powietrza. Turbo sprawdzone.weze tez. Mysle ze to musi byc elektryczna usterka gdyz na zgaszonym siniku nie mozna wykasowac bledow. Zastanawiam sie tez czy ten blad P2263 nie jest pochodny od P2074.
Moze mial ktos taki problem

B.A.S.

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Kraśnik/Pruszków
Coś z doładowaniem... Zobacz co czujnik cisnienia widzi może z nim coś nie halo albo coś ze sterowaniem turbo.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
możliwe że przyczłapka gulgulatora sie oberwała i ona tak broi. Podaj opis do błędow. Cos pomozemy

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
ludziska myślą, że my wszystkie kody na pamięć znamy...

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Usuń usterkę P2074 (zawór przełączający, kolektor dolotowy Y22/6) a błąd P2263 jest z nim powiązany.

Załączniki

• mb.jpg
    mb.jpg
    64,9 KB · Wyświetleń: 36

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Wydaje mi się Romualdzie że to nie ten kolektor co na pliku.

peter8010

Początkujący
Punktów
0
P2263 Regulacja cisnienia doladowania. Na Turbine jest silniczek sterownik ktory przestawia ciegno od turbiny lopatek, jak zdjalem ciegno i jazda probna to ma lepsze odejscie Ale duzo mu brakuje jeszcze.
P2074 -ciśnienie bezwzględne przepływ masy powietrza - koleracja pozycji przepustnicy przy wyższym obciążeniu,
I tu w kolektorze ssacym jest silniczek ktory przestawia klapki w kolektorze. Tak ruszalem tym ciegnem i wszystko chodzi ,Ale nie wiem jak wewnatrz kolektora te klapki.
Np. swieci kontrolka silnika i nie wkreca sie powyzej 3 tys slaby po odczytaniu sa te bledy po niby wykasowaniu kontrolka gasnie i wkreca sie powyzej 3 tys ale przy ponownym odczycie bledy sa te dwa i kontrolka nie swieci .

Bledy czytam Autocom i te dwa bledy sa non stop.
Jessi odlacze dla przkladu ktorys czujnik lub sterownik to bez blednie pokazuje ktory bez zadnego owijania.
ELM327 pokazuje Ten blad p2074
I ja mysle ze moze ten blad odpowiada za ten drugi

Ostatnia edycja:

Lenart

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Złotów
Błędy masz podane na tacy .Pierwszy od nastawnika albo uszkodzony albo ktoś grzebał przy zderzaku sztangi od kierownic turbo lub dziura w dolocie.Ale jeśli pojawia się po zapłonie to czepił bym się nastawnika drugi od silniczka klapek kolektora .Dwie osobne usterki .

peter8010

Początkujący
Punktów
0
Witam. Tylko ze jak odlacze np. Silniczek od kierownic lub od kolektora to bledy zaczynaja sie np. P1... a nie np P2...

To mnie dziwi. Tych bledow nie idzie wykasowac. One nie chca sie nawet wykasowac. Tak jak by byl blad elektryczny. Samochod Tak przyszedl z niemiec

Błędy masz podane na tacy .Pierwszy od nastawnika albo uszkodzony albo ktoś grzebał przy zderzaku sztangi od kierownic turbo lub dziura w dolocie.Ale jeśli pojawia się po zapłonie to czepił bym się nastawnika drugi od silniczka klapek kolektora .Dwie osobne usterki .

Witam. Tylko ze jak odlacze np. Silniczek od kierownic lub od kolektora to bledy zaczynaja sie np. P1... a nie np P2...

To mnie dziwi. Tych bledow nie idzie wykasowac. One nie chca sie nawet wykasowac. Tak jak by byl blad elektryczny. Samochod Tak przyszedl z niemiec

Ostatnia edycja:

peter8010

Początkujący
Punktów
0
Ma ktos moze pomysl co z tym zrobic, gdzie szukac usterki

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Jedź z tym gdzieś na SD bo długo nie dojdziesz ładu, uniwersały cuda czasem widzą w Mietkach, sam miałem kilka takich przypadków na Wurth wow. Nie wszystkie błędy w MB można od tak sobie wykasować, jeśli usterka ma wpływ na emisje spalin to po wymianie uszkodzonego podzespołu trzeba zrobić test jazdy trzy krotnie, i dopiero wtedy wyczyścić pamięć błędów. SD cię o tym poinformuje a uniwersal nie.

Morfeusz07

Nowy
Punktów
0
Witam, nie wiem czy w dobry dzial.
Mam problem z w204 c200 2.1 cdi 136 km.
Brak mocy. Bledy stale. Nie da sie wykasowac?
Przy przygazowaniu czarny dym. Nie dostaje powietrza. Turbo sprawdzone.weze tez. Mysle ze to musi byc elektryczna usterka gdyz na zgaszonym siniku nie mozna wykasowac bledow. Zastanawiam sie tez czy ten blad P2263 nie jest pochodny od P2074.
Moze mial ktos taki problem
Witam, mam ten sam problem z W204 bardzo proszę o podpowiedź co było przyczyną? Bo szukam i nie potrafię tej zagwozdki rozwiązać .

Do góry Bottom