• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes b klasa 180cdi olej w układzie chłodzenia

technikagrzewcza

Początkujący
Punktów
0
Witam. ostatnio zauważyłem w moim mercedesie sporo oleju w zbiorniczku wyrównawczym. Zaglądnąłem do oleju, olej czysty nie ubywa go ani nie przybywa, żadnych dziwnych białych mazi na korkach itd. Po prostu pojawił się olej w układzie chłodzenia. Temperatura chłodzenia silnika w normie. czasami potrafi kopcic na kolor nie niebieski, lub biały oraz nierowno pracuje. sam nie jestem w stanie się określić natomiast po ponownym uruchomieniu silnika wszystko wraca do normy, brak kopcenia i silnik pracuje równo. Jakie powinienem podjąć kroki ze zdiagnozowaniem samochodu ?
podlączałem go pod tester typu autocom-delphi i wyszły dwa błedy, jeden z nich to:

Mocno zapchany dpf (nie mający raczej nic wspólnego z moim problemem)

I drugi błąd zupełnie dla mnie nie jest zrozumiały:

2062 ilosc oleju czujnik poziomu i temperatury blad w monitorowaniu impulsow wspolczynnika wlaczenia/wylaczenia

technikagrzewcza

Początkujący
Punktów
0
Jak najproścoiej sprawdzić chłodniczkę wodną? chłodnica skrzyni biegów? to raczej jest osobne chłoddzenie skrzyni. Mam automat.

technikagrzewcza

Początkujący
Punktów
0
a jest jakas szansa zeby ja sprawdzic? czy tylko wymiana. Pytanie poza konkursem. dzis podlaczylem go pod delphi i zaniepokoila mnie rowniez daka paliwa na biegu jalowym okolo 12-13 mg ? oraz cisnienie na listwie 330 bar

Do góry Bottom