• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tłusta maź w układzie chłodzenia

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Cześć.
Chcę się poradzić.
Szwagier kupił golfa v z silnikiem benzyna 1.6
Nic niepokojącego podczas oględzin nie było.
Jedyne co dało się zauważyć to zaschnięte wycieki płynu przy króćcu chodnicy od strony opasek (nie złącz).
W ramach po zakupowych serwisów chcieliśmy wymienić m. in. ten wąż z układu chłodzenia.
Po spuszczeniu płynu chłodniczego i wypięciu wężu zobaczyłem coś niepokojącego.

Wewnątrz węży jest taka tłusta maź.
Płyn był klarowny, ciśnienia nadmiernego nie było w układzie, w zbiorniczku też nie widać było oleju.

Wszytko wskazuje na uszczelkę głowicy.
Pytanie do Was, jak zweryfikować czy to na pewno ona. Może to jakiś uszczelniacz wlany?
Da się sprawdzić czy silnik nie był przegrzany? Jakieś wskazówki.
skądś ten olej tam jest.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Może stara sprawa jakaś...została. Wypłukaj i obserwuj, czy nie ma tłustych plam w zbiorniczku.

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Zobaczcie co znalazłem po zdjęciu termostatu oraz ogrzewacza odmy. Skąd zaschnięty płyn w tym podgrzewaczu? Sam on jest szczelny a przy najmniej tak się wydaje podłączając pod ciśnienie.

Załączniki

• CAM02783.jpg
    CAM02783.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 11
  • CAM02793.jpg
    CAM02793.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 11
  • CAM02794.jpg
    CAM02794.jpg
    1,7 MB · Wyświetleń: 11

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Obiecująco, to to nie wygląda....ale i tak musisz wyczyścić układ, zalać i dopiero wtedy będziesz mógł być czegoś pewny.

Może, jakaś stara awaria...niewyczyszczona. Niemieckim dziadziom często się to zdarza ;

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Też bym tak strzelił, raz szukałem starego diesla na dojazdy i miałem kupować Peugeota 206 1.9 kupionego od jakiegoś dziadka - 100 stopni na zegarach non-stop, brak grzania, a po odkręceniu korka wywaliło taką ceglastą maź pełną grud wielkości gradu. Chyba już tylko uszczelniacz pływał w układzie, tutaj to jeszcze sytuacja wygląda na taką do uratowania.
Pytanie do Was, jak zweryfikować czy to na pewno ona
No ja bym po prostu węże pomacał i zobaczył, ile ciśnienia odda po odkręceniu korka na gorąco. Bez ściągania czapki albo zwykłego testu na CO2 to cudów nie wymyślisz :)

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Przepłuczę układ jakimś preparatem do czyszczenia układów chłodzących.
Mnie zastanawia jeszcze to że pomiędzy kanałem olejowym do głowicy (w bloku) a płaszczem wodnym jest dość duża odległość.
A ten czerwony to jest zaschnięty płyn chłodniczy zmieszany z oparami oleju. cała odma jest w tym,

Do góry Bottom