• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes E-klasa PILNE!

Hades90

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jorpeland
Witam!
Mam problem z mercedesem E-220 model W-211 z roku 2002
Napierdzielone elektroniki i się żaden mechanik przy nim nie odnajduje
Proszę o pomoc!
Podam tutaj kody usterek:

-2016-Monitorowanie ciśnienia listwy poprzez zawór sterowania objętością -nieciągły
-P2400- Prędkość tylnego prawego koła systemu trakcyjnego;niewiarygodna-nieciągły
-C2258- Nieznany kod usterki
dodam że po przejechaniu zapala się lampka pomarańczowa silnika i obroty nie wchodzą powyżej 3000
a teraz się jeszcze skrzynia biegów chyba posypała bo jeździ tylko na jednym biegu
proszę magików specjalistów o pomoc :)
POZDRAWIAM! :)

Hades90

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jorpeland
A więc od 3 miesięcy wyskakiwał mi błąd złe ciśnienie na rampie czy jakoś tak i auto po przekroczeniu 3000 obrotów łapało ten właśnie błąd i przy dodawaniu gazu wskazówka stawała na 3000 i dalej ani drgnęła.
po odpaleniu samochodu ponownie błędu nie było ale gdy tylko dodałem gazu znów się zapalało. teraz wyskakuje ten błąd - "2016-Monitorowanie ciśnienia listwy poprzez zawór sterowania objętością -nieciągły" na dodatek od tygodnia odcięło mi skrzynie biegów i jeździ tylko na 1 biegu objechałem już wszystkich mechaników w okolicy i każdy rozkłada ręce

Hades90

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jorpeland
tak motor 2.2 cdi 160 konny nie wiem co moge jeszcze ttuaj dopisac :)

jesto to diesel :)

nie wiem w jaki sposób mogę pomóc w diagnozie
:(

Ostatnia edycja:

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
miałem Vito i Sprintera z takim silnikiem 2.2CDI i w obydwu przypadkach miałem walnięte regulatory na szynie CR.
To jest słabostka tych systemów i sprawdzenie na początek nic nie kosztuje. Z jednej strony szyny jest czujnik ciśnienia a z drugiej regulator . Jest przykręcony 2 śrubkami, pękają w nich oringi takie malutkie jak fi 4-5mm, oryginał w Mercu kosztuje 50zł.

Hades90

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jorpeland
Wiec jutro będę sprawdzał te rzeczy a co do wtryskiwaczy to regenerowałem pół roku temu wszystkie cztery więc myślę że to możemy wykluczyć aczkolwiek mam jeszcze jeden komplet bo zakupiłem może przełożenie i sprawdzenie nie będzie głupim pomysłem :)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Wiec jutro będę sprawdzał te rzeczy a co do wtryskiwaczy to regenerowałem pół roku temu wszystkie cztery więc myślę że to możemy wykluczyć aczkolwiek mam jeszcze jeden komplet bo zakupiłem może przełożenie i sprawdzenie nie będzie głupim pomysłem :)
Z pewnością, bo regeneracja, to nie oryginał. Złap też paliwa z przelewów i sprawdź dokładnie czy brak złotawych opiłków.

Do góry Bottom