• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes gl x164 migocząca kontrolka ESP

Rafal127

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wielun
Witam , mam pytanko może ktoś się z tym spotkał
Po kupnie auta wymieniłem maglownice bo ciekła i końcówki drążków wczoraj pojechałem na zbieżność , podczas jazdy mruga mi ESP gdy zbliżam sie do 100km/h
I odcina mi gaz , wstepnie myślałem że winą jest zła zbieżność ale po ustawieniu jest to samo dodam też że jak wyłączę ESP Auto jedzie bez ograniczeń.
Dzwoniłem również do byłego właściciela i okazuje sie ze on jeździł bez ESP katastrofa.
Może macie jakieś sugestie, komputer nie pokazuje błędów w ESP, wydaje mi się ze winne mogą być amortyzatory (za bardzo buja budą.
Mercedes GL x164 2007 rok.

Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
A znasz zasadę działania tego systemu ? Auto ,a dokładnie system ESP myśli przy tych 100km/h że albo któreś koło wpaduje w poślizg albo auto "jedzie bokiem " . Tak mogę Ci to wytłumaczyć. Dlatego kolega prędzej napisał że " podgląd parametrów " .... I wszystko będzie jasne .

Rafal127

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wielun
A znasz zasadę działania tego systemu ? Auto ,a dokładnie system ESP myśli przy tych 100km/h że albo któreś koło wpaduje w poślizg albo auto "jedzie bokiem " . Tak mogę Ci to wytłumaczyć. Dlatego kolega prędzej napisał że " podgląd parametrów " .... I wszystko będzie jasne .
Kolego wszystkie czujniki sprawne wykonalem kilka jazd z komputerem i prędkość kół jest identyczna nie licząc oczywiście zakretow i łuków.
Czujniki sa wykluczone.

Rafal127

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wielun
Tak , napęd 4x4 opony wszystkie takie same dodatkowo sprawdzałem ciśnie w nich .
Musze po świętach sprawdzić luzy na zawieszeniu, może to powoduje właczanie sie esp. W A klasie jesli sa zużyte amortyzatory to tez sa problemy z esp.

Rafal127

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wielun
Jakie luzy? Panie weź komputer na kolana i sprawa będzie jasna w 2 minuty.
Jaka sprawa jasna o czym ty mówisz , przecież pisałem ze w esp nie ma żadnych błędów dane są poprawne dlatego zwracam się do was a Skaweuszek wid,e ze tylko ma koncepcje ale trzyna ja tylko dla siebie, wydaje mi się ze to forum jest od tego aby jeden drugiemu coś podpowiedział .

Rafal127

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wielun
Sprawdzałem prędkości z czterech kół podczas jazdy od 0 do 100kmh jak wcześniej pisałem prędkość poszczególnych kół sa takie same.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1660
Ja tam sie nie znam ale w tym systemie sa jeszcze czujniki obrotu wokol osi i czujniki wychylenia bocznego i przeciążenia czy jak tam ich zwal
i położenia kierownicy i momentu obrotowego na kołach i ciśnienia płynu hamulcowego. sporo tego może być :)

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Cisnienie płynu to raczej pompa abs sprawdza.
Automatyczne połączenie postów:

A jak sprawdza moment obrotowy? Jezeli czujnik obrotu wokol osi lub czujnik wychylenia reaguje to pompa sama pompuje cisnienie do tylnego wewnetrznego kola pkyn i przyhamowuje
Procesor wtedy wylicza z kata skrętu i danych z czujnikow wychylen trajektorie i albo odpuszcza albo przyciska to kolo na granicy poslizgu.
Automatyczne połączenie postów:

A jak sprawdza moment obrotowy? Jezeli czujnik obrotu wokol osi lub czujnik wychylenia reaguje to pompa sama pompuje cisnienie do tylnego wewnetrznego kola pkyn i przyhamowuje
Procesor wtedy wylicza z kata skrętu i danych z czujnikow wychylen trajektorie i albo odpuszcza albo przyciska to kolo na granicy poslizgu.

Ostatnia edycja:

Rafal127

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wielun
Chyba coś znalazłem, dzisiaj ponownie pojechałem i sprawdziłem ustawienie czujnika kata skretu, jak pisałem wcześniej kolumna kierownicza była wymieniona i drazki kierownicze, w środę byłem na zbieżność i co sie okazuje - podczas jazdy na wprost komputer wyświetla mi zainicjowany skret w lewo minus 2 stopnie moze to jest przyczyną?
Co o tym myślicie?

Do góry Bottom