• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes GLK x204 - problem z wpadającym pedałem hamulca

ateluk

Bywalec
Punktów
1
Witam, czy spotkaliście się z problemem wpadającego pedału hamulca w Mercedesie glk 2012r. 3.5 D?
Aby wyeliminować usterkę wymienialiśmy kpl tarcz i klocków. Były bardzo skorodowane i okładziny cierne odchodziły od klocka. Niestety problem pozostał.
Oczywiście płyn hamulcowy był wymieniany i milion razy na różne sposoby odpowietrzany.
Pompa hamulcowa została też wymieniona niestety bez pozytywnego skutku.
Została pompa ABS...
Pedał wpada ale przy samym końcu hamuje dobrze. Skok pedału jest bardzo duży.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2069
Miasto
Kaczory
Spotkałem się w innych autach, że takie zachowanie powodował uszkodzony blok.hydrauliczny ABS

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
ale jak wpada? tak szybko czy się powoli zapada?
sprawdź ciśnienie wspomagania. może już pompa vacum nie wyrabia.

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Jakby pompa vacum nie wyrabiała to pedał byłby twardy
Na zgaszonym aucie jest wszystko ok ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Jakby pompa vacum nie wyrabiała to pedał byłby twardy

jeżeli w ogóle nie wytwarza ciśnienia to tak. ale gdy jeszcze pompuje, to właśnie pedał powoli się zapada. efekt podobny jak przy odpaleniu silnika z wciśniętym pedałem hamulca, tylko wolniej.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Zajrzyj do tyłu może?,?? Może źle ustawione tłoki względem klocka . Luzy w łożyskach
Ewentualnie spróbuj odpowietrzyć przez kompa tylko musisz chyba mniec zasobnik na około 2 bar.

ateluk

Bywalec
Punktów
1
Pedał zachowuje się jak by układ był zapowietrzony, jak szybko podpompuje to chwilę jest twardy. Później wpada. Przy samej podłodze robi się dopiero skuteczny.
Na zgaszonym aucie podobnie szybko wpada pedał.
Jak np stoję w korku to dopóki nie wcisne hamulec prawie do samej podłogi to pełza ( można powiedzieć że pełza w 3/4 skoku pedału).
Dziwi mnie tylko że tak samo z siebie się coś popsuło.
Poza tym w agregacie ABS słychać jak by przelewanie płynu podczas wciskania pedału.
Raczej stawiam na niego

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
479
Miasto
Józefów
Pedał zachowuje się jak by układ był zapowietrzony, jak szybko podpompuje to chwilę jest twardy. Później wpada. Przy samej podłodze robi się dopiero skuteczny.
Na zgaszonym aucie podobnie szybko wpada pedał.
Jak np stoję w korku to dopóki nie wcisne hamulec prawie do samej podłogi to pełza ( można powiedzieć że pełza w 3/4 skoku pedału).
Dziwi mnie tylko że tak samo z siebie się coś popsuło.
Poza tym w agregacie ABS słychać jak by przelewanie płynu podczas wciskania pedału.
Raczej stawiam na niego
? rozumiem że wymiana płynu jak i odpowietrzane było maszyną z ustawionym odpowiednim ciśnieniem ?

Do góry Bottom