• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes ML W164 problem z xenon-ami

skrzypa

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Gorzów
www.facebook.com
witam . w ml 164 padła przetwornica. żarówki nowe przetwornica nowa na prawej lampie świeci a lewa mrugała przed wymianą przetwornicy później całkiem zgasła i na nowej przetwornicy już nie startuje. wraca błąd uszkodzenia elementu lewej lampy . ktoś wie jaki moduł wysterowuje lampy albo czy ten błąd można tylko starem skasować? nie sprawdzałem czy napiecie dochodzi na wtyczke od przetwornicy bo nie wiem czy można żarówką czy trzeba dioda albo miernikiem . wtyczka 3 pinowa. w lampie postojówka i długie działa tylko mijania nie rusza już . Pozdrawiam

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Jaka przetwornica poszła i jakie żarniki?? Poziomowanie działa?? Z tego co piszesz to nie jest biXenon tak przynajmniej zrozumiałem(przecinki by nie zaszkodziły:)) długie masz normalne??
Sterowanie w przednim Sam-ie powinno być.
Jak masz dostęp do SD to wszystko tam jest, testy elementów wykonawczych, sterowanie itd... jak nie to będzie trudniej i żmudniej...:D
Weź miernik i posprawdzaj, na przetwornice idzie normalny prad(cała magia dzieje się w środku:)), ewentualnie możesz przetwornice/żarniki zamienić stronami. To tak na początek:).

skrzypa

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Gorzów
www.facebook.com
przetwornice hella takie zakrecane na żarniki d2s. zamieniałem miejscami to w prawej lampie obie przetwornice chodzą i żarniki też. bezpieczniki wszystkie sprawdzone. w obydwu samach błędów brak , jedynie w module od swiateł ksenonowych jest błąd tej lampy, że element reflektora uszkodzony . poziomowanie działa w nie świecącej lampie a w świecącej nie działa ale to chyba nie ważne. wczoraj ta lampa na starej przetwornicy mrugała co jakiś czas , dzisiaj przestała świecić i po zamontowaniu nowej przetwornicy, a pózniej po przełożeniu z drugiej lampy żarnika i przetwornicy cisza.. jedno że nie mierzyłem zasilania na wtyczce bo nie wiedziałem czy żarówka 21W nie uszkodze modułu a diody nie miałem pod ręką .. a do stara dostępu nie mam. masa raczej wspólna dla całej lampy a plus powinien być skoro bezpieczniki w całym aucie są okej . w obydwu lampach postojówki i długie działaja . zwykłe xenony nie bi :)

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Nie bardzo rozumiem jakie przetwornice zakrecane??(możesz podać numer, bo na d2s był chyba tylko jeden rodzaj)
Jaki ten błąd podaje i czym cztane??(kod)
Masa idzie chyba wspólna ale nie zaszkodzi sprawdzić, weź miernik i przejrzyj wszystko, bo na razie nie wiadomo czy szukać przed lampą czy w lampie:). Poziomowanie powinno działać w obu i jest dość istotne:D(może silniczek padł) nie wyrzuca żadnego błędu od drugiej lampy (powinna posiadać autodiagnostykę)??
Na razie bierz miernik i do dzieła.

skrzypa

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Gorzów
www.facebook.com
5DD008 319-501 Hella . czyli przed przetwornica przychodzi 12v i spokojnie mozna dzialac żarówką a nie dioda? dzisiaj bede podlaczał sie pod SD to coś wiecej bede wiedział .

skrzypa

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Gorzów
www.facebook.com
Na SD wyszło ze brak masy . Kodu nie mam bo klient nie rozgarnięty nie zrobił zdjęcia a był w serwisie na klocki i przy okazji podłączyli mu i sprawdzili . Masa do przetwornicy będzie wychodzić z przedniego sama ? Bo ogółem masa na lampe przychodzi bo są postojowki i długie czyli na osobnym kablu musi jej nie być . Może ktoś miał podobny przypadek albo wie na którym kablu ma przyjść masa na przetwornice we wtyczce od lampy . Może w samej lampie coś nie łączy ..

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Po pierwsze to wymieniłeś zapłonnik, a nie przetwornice, jak dobrze pamiętam w tym aucie nie jest to zintegrowane w całość....
Jak szukasz masy to idź jak po sznurku:) ale sprawdź też tą przetwornice, powinna być pod reflektorem na 2/4 śrubki przykręcona.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Być może, trzeba sprawdzić, były chyba 2 typy ale tak jak wyżej pisałem jeden do d2s drugi do d1s, te już mają zapłonnik wbudowany. W każdym razie sprawdź na aucie i po numerze ewentualnie dobierzesz, na początek możesz przełożyć stronami tak jak z żarnikami.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Prawda jest taka, że tam są dwie masy jedna do postojowych /długich i następna do właśnie lampy wyladowczej i od tego należy zaczynać, przekładki sratki nie szkoda Wam czasu?

skrzypa

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Gorzów
www.facebook.com
Sprawa rozwiązana jest . Przetwornica przykręcana na 3 wkręty pod lampa była uszkodzona . Po zamianie miejscami problem był jasny :) sam siebie wprowadziłem w błąd z zaplonnikami ale to już szczegół . Dzięki brum brum za nakierowanie :) Pozdrawiam

Do góry Bottom