• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes t1 Kaczka, 410 2.9 diesel, utrata mocy

Nik1975

Początkujący
Punktów
0
Koledzy potrzebuje porady.
Kaczka po postoju rocznym stracila moc.
Najbardziej widoczne to jest przy lekkim wzniesieniu.Malutkie wzniesienie totalny spadek mocy.Gorka na ktora kiedys podjezdzala na 4 biegu, teraz na 2 a nawet na 1.
Nowe filtry paliwa, powietrza, oleju.Nowy olej.
Wymontowany bak i podlaczone przewody paliwa do czystego kanistra(zeby wyeliminiwac syf w baku ewentualny)
Wyplukane wtryski preparatem Liquid Moly.
Wymienione swiece zarowe na nowe.
Auto chodzi idelanie na wolnych obrotach , jedzie w miare ok na plaskich powierzchniach(ale tez duzo slabiej) , auto nie kopci zadnym dymem, zero dymu czy lod gorke czy po odpaleniu.
Ale jak tylko jest minimalna gorka to traci moc, totalnie.
Na plaskiej powierchni 1,2,3 wydaje sie ze ok idzie ale potem juz slabo.
Gdzie szukac przyczyny??

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Pompka wtryskowa do sprawdzenia, niestety na stole, wtryskiwacze również.
Na silniku możesz jedynie sprawdzić, jakie ciśnienie daje i ewentualnie próbę przelewową zrobić ale, to i tak nie wiele.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
No to zostało ci sprawdzić pompę, pewnie daje za słabe ciśnienie i dlatego nie ma mocy, a z ubogiej mieszanki też kopcił nie będzie.

Nik1975

Początkujący
Punktów
0
Pompka wtryskowa do sprawdzenia, niestety na stole, wtryskiwacze również.
Na silniku możesz jedynie sprawdzić, jakie ciśnienie daje i ewentualnie próbę przelewową zrobić ale, to i tak nie wiele.
Tak chce zrobic ale najpierw ktos doradzil ze w tych silnikach rozciagniety lancuch rozrzadu powoduje ze kat wtrysku pompy moze byc niewlasciwy i zeby najpierw to sprawdzic.
Bo to mozna bez demontazu pompy sprawdzic tak?
Automatyczne połączenie postów:

No to zostało ci sprawdzić pompę, pewnie daje za słabe ciśnienie i dlatego nie ma mocy, a z ubogiej mieszanki też kopcił nie będzie.
Tak pewnie zrobie ale przed demontazem ktos doradzil zaworek ADA zeby sprawdzic i czy lancuch sie nie rozciagna co ma wplyw na kąt wtrysku.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
No to łańcuch raczej nie rozciągnął się od stania w miejscu, chyba że cały rok auto przestało na biegu.

Nik1975

Początkujący
Punktów
0
No to łańcuch raczej nie rozciągnął się od stania w miejscu, chyba że cały rok auto przestało na biegu.
Niestety jestem laikiem w tej kwestii wiec tylko gdybam to co ktos podpowiada.
Stalo na biegu ale oczywiscie wylaczony silnik.
Co wg.Ciebie moze byc przyczyna?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
Na moje to to samo, co w większości aut tej kategorii - SKS.

Czyli starość, ku®wa, starość.

Nik1975

Początkujący
Punktów
0
Na moje to to samo, co w większości aut tej kategorii - SKS.

Czyli starość, ku®wa, starość.
Eeee , eeee -silnik ma przejechane oryginalnie 180 tys k, wiecej stal niz jezdzil bo to kamper.
Powymieniac podzespoly i przezyje nie jeden jeszcze;)

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
ADA przestawia listę więc ma powiązanie.
Pompę musisz wyciągnąć.
Jeśli tego nigdy nie robiłeś, to się dobrze zastanów.
Zadzwoń najpierw do jakiegoś autoryzowanego Boscha i spytaj się ile wezmą za sprawdzenie, cudów nie będzie, ewentualnie do kogoś, kto prowadzi serwis układów wtryskowych.
Natomiast daj sobie spokój z warsztatami, które rozbierają, a potem i tak zawożą gdzie indziej, bo nawet nie wiedzą, jak poszczególne elementy sprawdzić, nie mówiąc, żeby mieli części zamienne, a już najlepsi są Ci, co na wszystkim muszą sobie znaki farbą albo punktakiem robić.

Nik1975

Początkujący
Punktów
0
ADA przestawia listę więc ma powiązanie.
Pompę musisz wyciągnąć.
Jeśli tego nigdy nie robiłeś, to się dobrze zastanów.
Zadzwoń najpierw do jakiegoś autoryzowanego Boscha i spytaj się ile wezmą za sprawdzenie, cudów nie będzie, ewentualnie do kogoś, kto prowadzi serwis układów wtryskowych.
Natomiast daj sobie spokój z warsztatami, które rozbierają, a potem i tak zawożą gdzie indziej, bo nawet nie wiedzą, jak poszczególne elementy sprawdzić, nie mówiąc, żeby mieli części zamienne, a już najlepsi są Ci, co na wszystkim muszą sobie znaki farbą albo punktakiem robić.
A tej listwy nie da sie sprawdzic przez dekeliek diagnostacyjny?Ruszac pedalem gazu i patrzec czy listwa swobodnie sie porusza, czy nie zacina.Tak ktos mi podpowiedzial ale nie jestem przy aucie i nie wiem czy i gdzie jest taki dekeliek u mnie.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
No można i tak ale to takie "rzeźbienie" jest, choć oczywiście nie zaszkodzi, pod warunkiem, że prawidłowo poskładasz z powrotem.
W tych silnikach było montowane kilka różnych pomp ale generalnie, budowa i zasada działania ta sama.
Pompa powinna wyglądać, jak na zdjęciu

Załączniki

• pompa-wtryskowa-mercedes-210-t1-ref-0400075956-6020701901.png
    pompa-wtryskowa-mercedes-210-t1-ref-0400075956-6020701901.png
    567,2 KB · Wyświetleń: 5

Nik1975

Początkujący
Punktów
0
No można i tak ale to takie "rzeźbienie" jest, choć oczywiście nie zaszkodzi, pod warunkiem, że prawidłowo poskładasz z powrotem.
W tych silnikach było montowane kilka różnych pomp ale generalnie, budowa i zasada działania ta sama.
Pompa powinna wyglądać, jak na zdjęciu
Dzieki.
Tak.Moja dokladnie tak wyglada.
Czy ten dekielek co zaznaczylem na bialo to wlasnie ten co moglbym odkrecic i sprawdzic listwe dawakujaca?

Załączniki

• IMG_1069.jpeg
    IMG_1069.jpeg
    109,7 KB · Wyświetleń: 5

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Pod tym dekielkiem będą sekcje tłoczące i w górnej części powinno być widać.

Do góry Bottom