• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes w210 e320 benz 2000r wypadanie zapłonu

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
Witam, szukam odpowiedzi na komunikat z diagnozy P1570 usterka w DAS do sterownika silnika. Mam pytanie co znaczy DAS lub co to jest? Ewentualnie odpowiedzi co to za usterka ,być może ktoś już to przerabiał. Wymieniłem wszystkie świece na NGK platynowe , przewody wysokiego napięcia, jedną cewkę i pozostał mi błąd wypadania zapłonu na jednym cylindrze pierwszym i pojawił się następny ten opisywany wyżej . Wcześniej były tylko wypadające zapłony. Dziękuję za odpowiedzi

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
System autoryzacji jazdy W210 (DAS)

Silnik nie uruchamia się. Lub robi to tylko na sekundę. DAS daje kod P1570 i chcę sprawdzić łączność immo

https://mercedes-bulgaria.com/Downl...210, M.Y. 1997 except 210.072 up to 05-96.pdf

Możliwe przyczyny wypadania zapłonu:

• zużyte lub niewłaściwe świece zapłonowe
  • wyeksploatowane cewki zapłonowe, przebicia
  • uszkodzony moduł wykrywający wypadanie zapłonu
  • nieoryginalne cewki (nawet nowe mogą zgłaszać błędy, czasami fałszywe), dlatego należy jak ognia unikać zamienników!
  • problemy z układem paliwowym jak np. nierównomierny wydatek wtryskiwaczy , zapchany filtr czy padająca pompa paliwa
  • nieprawidłowo wystrojona lub niedomagająca instalacja LPG (parownik, wtryskiwacze), która rozstraja także ‘benzynę’
  • uszkodzony, brudny przepływomierz co wpływa na dawkę paliwa/powietrza
  • usterki mechaniczne silnika
  • nieszczelności w układzie dolotowym, łapanie lewego powietrza np. przez uszkodzone oringi wtryskiwaczy lub uszczelkę kolektora dolotowego/przepustnicy
  • Rozciągnięty łańcuch rozrządu lub nieprawidłowo ustawiony rozrząd (przestawione fazy), w tym przypadku często missfire występuje także na wolnych obrotach i czuć ‘w plecach’ drgania silnika

Ostatnia edycja:

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
Jestem zaskoczony tak szybką i wyczerpującą odpowiedzią. Myślę, że przyczyną tych wypadających zapłonów będzie właśnie coś z instalacją gazową. Przed wymianą świec wypadanie następowało na benzynie i gazie, teraz na benzynie pracuje równo a po przełączeniu na gaz zaczynają się problemy. Niestety nie mam programu do diagnozy sterownika od gazu, Moja instalacja ma sterownik Techa, wtryski Hana i parownik Staga, przejechała już w zasadzie 80 tyś km praktycznie bezawaryjnie, pewnie już czas na wymianę wtrysków i parownika

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Skoro kolega mechanik.k udzielił Ci szybkiej i dobrej podpowiedzi to daj mu 'LUBIĘ'.
Do twojego problemu dołączyłbym rozjechane mapy. Zalecany serwis gazowy.

basiura

Początkujący
Punktów
0
Kolega wszystko chyba już napisał ale ja bym obstawiał problemy z układem paliwowym

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
Witam. Czuję się zobowiązany podzielić z Wami a szczególnie z kolegą mechanik.k. Okazało się, że rzeczywiście uszkodzony był jeden wtryskiwacz gazowy oraz zaśniedziało jedno wyjście z cewki zapłonowej 'b'. Wymieniłem komplet wtrysków gazowych na nowe i wyczyściłem cewkę z kablami, efekt jest bardzo dobry. Nie wiem natomiast ,czy kolega otrzymał " lubię" ode mnie, bo nie bardzo wiem jak to się udziela, kliknąłem wcześniej na ikonkę " lubię", ale być może nie w tym miejscu co trzeba.

Do góry Bottom