• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes w211 5.0 V8 wypadajace zapłony

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
przplywka raczej nie powinna dawać wypadania a zobacz w parametrach czujnik temp.

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
No też mi się tak wydaje że nie powinna. Ale z drugiej strony jakby wtryski przylewały czy coś by było z ciśnieniem paliwa to auto nie chodziło by na wysokich obrotach. A klient mówił ze nim całkiem zglupiało to powyżej 3tys obrotów jechało normalnie. Dymić na czarno nie dymi czyli raczej tak jak piszesz idzie w uboga mieszankę. Stare świece kolor mają prawidłowy.

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Wiec porobiło doświadczenia. Na zimnym silniku 24st temp powietrza zasysanego 31st. Po kilkudziesięciu sekundach idealnej pracy zaczyna się terepawka. Nic się z temperatura powietrza nie zmieniło. Odpinam przepływkę temp powietrza pokazuje -40st momentalnie silnik pracuje idealnie po czym zapinanam przeplywkę i wartość temp powietrza wędruje na 40st i silnik chodzi idealnie do momentu aż go zgaszę i ponownie odpalenia. Odpala idealnie i jak ciepły od razu terepaczka. Jak przepływka odpiera pali i chodzi jak zegarek. Wydałem przeplywkę i ostudzilem powietrzem z kompresora założyłem i chodziło auto kilka minut dobrze i zaraz terepaczka.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
może czujnik temp jest w przepływce musiałbym ten motor zobaczyć to bym wiedział , nie znam na pamięć wszystkich . Zresztą zrob odczyt LTFT , pracy sond i aktywne pomiary a nie zgaduj przeplywke tez mozna zdiagnozowac na podstawie pomiarów pracy

Ostatnia edycja:

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
przwpływka jak popieta to sondy stoja na 0,8v 3szt a jedna w kompie opisana sonda 2 rzad 2 stoi na 0,2V. Jak przepływka zapięta to wszystkie pracują praktycznie równo.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
sonda 1 obydwóch banków powina oscylować od 0,2 do 0,8 V mniej wiecej drugi bank powinien na wolnych stać albo na 0.5 V albo na 0,8 V, przepływka powinna pokazywać wydatek powietrza , Jak dodasz gazu 1 sondy powinny polecić na bogato . Jakim sprzetem to czytasz ?

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
no to tak jak piszesz dzieje się z odpiętą przepływką. jak jest zapięta mogę sobie gazować i gazować i wszystko stoi. Komp widzi niby pobór powietrza. na wolnych obrotach ejst okolo 25kg/h jak dam buta to dochodzi do 500kg/h. jak przepływka zapięta te wartości rosną. na wolnych jest 36-40kg/h a na wysokich czasami pokaze 400kg/h ale nie jestem w stanie podciagnac go tak aby pokazał wyzszą wartość bo go dławi i sie nie zbierze

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
a zmierz ty cisnienia na listwie co ? zacisnij odplyw itp. i czasy wtrysków

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Czasy wtrysków sa na wolnych przy nie dokońca zagrzanym silniku między 3.2 a 3.5ms wiec raczej w normie. jak zapnę przepływke to wszystko pływa w cholerę. Tak samo jest z czasami i iloscią wypadania zapłonów. jak odpięta korekty między poszczególnymi cylindrami są minimalne 0,1 w większości 0. jak zapnę przepływkę to rozjechane wszystko w ciul. mam tam jeszcze dane adaptacyjne tylko nie pamiętam juz z czego ale to chyba korekty paliwowe i tam mi sie nie podoba bo jedna strona jest +7 a druga -102 czy jakoś tak ale to może być jeszcze z tego że plewi a gośc pare dni jezdzil na tym. nie moge ich skasować właśnie.. z ta listwą wtryskową to faktycznie zobaczę i ciśnienie zmierzę paliwa ale kurde jakby coś było z układem paliwowym to pa takim wypadaniu jakbym odpiął przepływkę to chwile to auto powinno wracać do normy a tu jest natychmiastowo. od razy przestaje bić w ssacy i równiuteńko chodzi. Dodatkowo jakby mu brakowało ciśnienia to na wysokich obrotach by nie hcciał chodzić a on właśnie na wysokich lepiej niż na niskich się zachowuje.
A co do programu to autocom 2013.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
eee jak masz - 102 to zupelnie to zrypane , pewnie wtrysk otwarty poza korektami sterownika ...

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
No właśnie. Tylko dlaczego by tak reagował po odpieciu przepływki. Ale jest jedno ale. Korekta jest na 2 banku wiec tu powinno walić w wydech a wali w oba rzędy i wg mnie powinno Dymić na czarno nie spalona wahą bo to oznaka lania wtrysku jak korekta na takim minusie. Jak tak potrzebie nim chwile i odepne przeplywkę to śmierdzi wtedy z kata jajami przez chwile. To tak jakby na ubogo pracował. Głównie wali błędy cylindrów 5.6.7.8. Rzadko kiedy 1-4 a w wydechu słychać wszystkie ze wypadaja

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
a nie jestem pewien czy to przeplywka , jak ma taka osobliwą korekte to dziwne , nie masz mozliwosci autoadaptacji do parametrow podstawowych ?

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
No właśnie nie. Zmierzyłem ciśnienie paliwa na listwie i jest 3.8bara jak zaczarowane. Zrobiłem dziś tak ze odpaliłem na podpiętej przepływce i w momencie jak zaczął wypadać zapłon to zacząłem mu dmuchać ustami w przepływce i silnik się uspokaja na chwile. Reaguje i zarazem uspokaja. Mi nie podoba się trochę ten parametr 25 kg/h na wolnych bo ja mam v8 motor w swoim bmw i tam na wolnych jest 45-50 kg/h.

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
temat rozwiązany.
paliwo miernej jakości albo żadnej pociągnęło za sobą uszkodzenie sond.

Do góry Bottom