• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes w212 2.2cdi 2013r bardzo słabe ogrzewanie

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Czym może być spowodowana powyższa przypadłość. W sterowniku błędów brak, klapy test przechodzą . Jakoś nie potrafię zlokalizować zaworka jaki występował w w211 - czyli zapewne coś zmienili. Może ktoś ma schemat układu ogrzewania?

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Podejrzewam że nie ominie cię płukanie układu, jeżeli klapki całe i brak błędów ze sterowania to albo wymiana nagrzewnicy lub próba płukania, w tamtym roku miałem podobny przypadek w toyocie 4runner, nie uwierzysz jaki syf wyleciał i to po czwartym płukaniu, tak wygląda zasyfiona chłodnica od środka i był zalewany płynem a nie wodą, no chyba że wcześniej, pamiętaj żeby płukać do oporu wodą demineralizowaną.
Tutaj chłodnica z jeepa:

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
Jak dałem zasilanie tej pompki obiegowej bezpośrednio z 12v przez pół godziny to się polepszyło trochę - wiec pomęczę płukaniem i się okaże . A nie wiem czy teraz takie płyny czy co bo i w touranie było podobnie i pomogła jedynie wymiana nagrzewnicy.

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
I chyba zatkane bo jest minimalna przepustowość - tzn jak by gdzieś po drodze była zwężka fi 5mm - taki słaby przepływ - tylko nie zlokalizowałem schematu by wykluczyć czy nie ma tam czegoś po drodze.
A jak tam si e dobrać do ewentualnej wymiany nagrzewnicy ?

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Udało się rozwiązać? W W211 problem podobny. Leci tylko letnie powietrze. A z kratek środkowych całkiem chłodne. Zawór sprawny pod szyba pompka też pracuje.

kamcio91

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Łódź
Myślę że sama wymiana nagrzewnicy zajęłaby z 4h. Deski nie trzeba targać. Ciężko mi stwierdzić bo miałem jakieś błędy od sterowania klap i rozbierałem środek żeby dojrzeć tam czy wszystko chodzi do tego pod maską grzebałem.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Dmuchałem powietrzem w nagrzewnice w jedną i drugą. Dosc swobodnie przechodzi ale wiadomo to powietrze. Nie próbowałeś czymś czyścić? Płukać?
Automatyczne połączenie postów:

Drugie pytanie mam. Czemu z kratek środkowych leci całkiem zimne mimo że pod szyba letnie i w bocznych też letnie.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Ja zawsze plucze gorącym octem nie raz pomogło... Plukanki nie dawały rady a kilka serii octu działało jak talala

kamcio91

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Łódź
Plukalem jakimś specyfikiem ale nie pomogło, tyle że z ukladu trochę wyczyściłem. Jak auto pracowalo z pół h i włączyłeś nawiew, leci ciepłe. Minela chwila leci zimne. Jak będziesz rozbierał to możesz sprawdzić jak pracują przesłony. Możliwe że gdzieś jeszcze coś jest uwalone dlatego z środkowych leciało zimne.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Powiedz jeszcze mi. 4h zajmie mi wymiana czy demontaż? Gdzieś znalazłem że wymiana zajmuje 10h. W tym gracie nie wymieniałem nagrzewnicy. Jakbyś mógł po krotce opisać co po kolei trzeba wyrzucić.

kamcio91

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Łódź
Nagrzewnice masz w nogach kierowcy, żeby wyszła trzeba całą kolumnę opuścić czyli osłona nóg, zegary i nie pamiętam czy nie trzyma się coś pod środkowym panelem, ja miałam rozebrany w każdym razie.

Załączniki

• IMG_20210216_111536.jpg
    IMG_20210216_111536.jpg
    3,7 MB · Wyświetleń: 19

ene

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Siedlec
W moim przypadku płukałem odkamieniaczem i octem i woda destylowana - efekt zadowalał klienta. do dziś wystarcza mu ten poziom ogrzewania.

Jedrula1959

Początkujący
Punktów
0
Koledzy nie będę zakładał nowego postu gdyż mój problem jest podobny pacjent w 211 Om 646 2.1 cdi a moje pytanie jest takie.Gdy uruchomię silnik od razu włacza się wentylator chłodnicy nie parcuje on na maksa wydaje mi się 1/2 pełnych obrotów zaznaczam od razu że klima jest wyłączona nawiewy także jeżeli mógłby ktoś podpowiedzieć przyjmę każdą sugestię.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
nawiew tylko na przednią szybą?
zwie się to "program czystej" czy jakoś tak. komp włącza z automatu klimę i inaczej steruje ogrzewaniem, żeby osuszyć przednią szybę.

Jedrula1959

Początkujący
Punktów
0
Kolego Drugi2 to jest dla mnie odpoowiedz jezeli tak to powiem szczerze nie rozumię.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
Kolego Drugi2 to jest dla mnie odpoowiedz jezeli tak to powiem szczerze nie rozumię.
okej, bardziej łopatologicznie :D

w wielu samochodach, jak ustawisz nawiew TYLKO na przednią szybę to odpala się specjalny tryb zwany program czystej szyby (lub podobnie)
na czym to polega? obieg zewnętrzny, troszkę mocniej dmucha, może cieplej, ale najważniejsze, że odpala się klima do osuszenia powietrza. nawet jeżeli nie jest uruchomiona manualnie (guzikiem) to i tak działa . a przy włączonej klimatyzacji uruchomiony jest wentylator chłodnicy, żeby studzić skraplacz.

do tego kolejne ciekawostki: w trybie automatycznym klima też jest załączona. kolejna: podczas cofania włącza się obieg wewnętrzny- aby spalin nie zaciągnąć do kabiny.

nie twierdzę, że KAŻDY samochód tak ma, czy u ciebie też tak działa. ale sprawdź to: przełączając powietrze tylko na nogi i WYĄŁĄCZAJĄC tryb automatyczny

Jedrula1959

Początkujący
Punktów
0
No i tak łopatologia niestosowana w moim przypadku wyjaśniła wszystko.Bardzo ale bardzo dziękuję Ci kolego za poświęcony czas teraz już nie mam pytań serdecznie pozdrawiam Andrzej.

Do góry Bottom