• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Meriva A 1,3 CDTI nie startują wiatraki

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Witajcie, potrzebuję podpowiedzi gdzie i co sprawdzić by uruchomić normalną pracę wentylatorów chłodnicy jak i klimatyzacji. Opel meriva A 2008 1,3 cdti,

Klimatyzacja jest sprawna sprężarka włącza się, słuchać syk gazu w przewodach skraplacz klimy nagrzewa się bardzo mocno ale wiatrak nie startuje, pomimo nagrzania silnika i już minimalnego wychylania wskazówki temperatury poza pion nie startuje również wiatrak od chłodnicy.

Obydwa wiatraki na krótko działają bdb.

Bezpieczniki w kabinie każdy z osobna sprawdzany nic spalonego, bezpieczniki "grubasy" w podszybiu każdy wyciągany wszystkie dobre nic spalonego czy zielonego.

Ta łajza oplowska ma jakiś schowany sterownik wiatraków? Gdzieś pęka wiązka? Ki diabeł to włącza. Który przekaźnik odpowiada za wiatraki i gdzie siedzi. Czy to są te 3 przy aku?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Ta łajza ma odpowietrznik w chłodnicy u góry po prawej i jak tego nie odpowietrzysz to bedzie sie gotował a wiatraki nie wystartują.
Wiatrak klimy startuje jak włączysz nawiew.

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Wiatrak klimy a w szerokim poważaniu moje włączanie nawiewu. Odpowietrznik z samego rana sprawdzę.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Trza by podłączyć jakiegoś kompa i wtedy patrzeć co się dzieje. Wiatraki startuja przy ok. 105stC.
Wychylenie wskazówki niczego nie wyjaśnia, chyba że już na czerwone włazi i dopier... korkiem. Wtedy to juz pozamiatane, można łajze rozbierać. Zaczynamy od zdjęcia przodu...taki oplowski żarcik k.j. mać.

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
A więc tak za odpalanie wiatraka chłodnicy odpowiada brązowy i czarny środkowy przekaźnik przy aku, co daje sygnał na przekaźnik i na któy od czego nie wiem, odpowietrzników brak- są gotowe wężyki wyprowadzone wprost do naczynka od górnego prawego rogu chłodnicy i od termostatu,tu nic nie odpowietrzamy, samo się.

wychodzi mi że brak jest wysterowania na start wentylatorów, bo po jednym plusie i po minusie na przekazniku jest.

jedyny błąd jaki wypluwa sterownik to czujnik temp. dpf którego w tej chwili nie ma bo mój poprzednik go urwał i czekam na nowy.

Czy jak odłączę czujnik temp. silnika wiatrak powinien ruszyć? bo nie rusza....

Do góry Bottom