• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Micra K11 1.5D dziwny problem

Mati113

Początkujący
Punktów
0
Witajcie,

Mam problem ze swoim samochodem. Micra K11 1.5D z 2001r. W sumie zauważalne są aż dwa problemy, dlatego opisze co się dzieje.

-Skrzynia biegów na zimnym silniku strasznie dziwnie działa. Szarpie, czasem po odpuszczeniu sprzęgła dodaniu gazu samochód pcha jakby do przodu. Gdy jadę samochodem z 20/30 -min już zauważam, że jest lepiej, i jakby wszystko poprawnie i płynnie chodziło.

-Druga sprawa po dodaniu gazu samochodem jakby kilka razy szarpie do przodu. I to obojętne czy przy ruszaniu czy przy zmianie biegów z 1 na 2 szarpie nim delikatnie kilka razy.

Co może być przyczyną tych dziwnych objawów i od czego zacząc?

Pozdrawiam,

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Witajcie,

Mam problem ze swoim samochodem. Micra K11 1.5D z 2001r. W sumie zauważalne są aż dwa problemy, dlatego opisze co się dzieje.

-Skrzynia biegów na zimnym silniku strasznie dziwnie działa. Szarpie, czasem po odpuszczeniu sprzęgła dodaniu gazu samochód pcha jakby do przodu. Gdy jadę samochodem z 20/30 -min już zauważam, że jest lepiej, i jakby wszystko poprawnie i płynnie chodziło.

-Druga sprawa po dodaniu gazu samochodem jakby kilka razy szarpie do przodu. I to obojętne czy przy ruszaniu czy przy zmianie biegów z 1 na 2 szarpie nim delikatnie kilka razy.

Co może być przyczyną tych dziwnych objawów i od czego zacząc?

Pozdrawiam,
Mogą wypadać zapłony , czyli kable świece

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Sorry , to diesel . Kable, przewody WS odpadają, ale zapłony nie . Przepływa , czy wyciągnięty rozrząd , ale bez podjechania do mechanika na skan , to zgadywanki . Zaraz ktoś napisze ,że Maciej wróżbita ma wolne. Podaj kody błędów a dostaniesz rady.

Mati113

Początkujący
Punktów
0
Co do rozrządu, to nie jest to łańcuszek, tylko normalny rozrząd wymieniany na czas. Rozrząd robiłem może z dwa lata temu i przez ten czas zrobiłem z 10.000km. Czyli jechać do mechanika podpiąć samochód pod komputer?

Mati113

Początkujący
Punktów
0
Tak, widziałem Twoją poprawkę. Ja na tym kompletnie się nie znam, a szkoda swoją drogą. Czyli podjechać podłączyć pod komputer, bo nic innego nie pozostaje?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Co do rozrządu, to nie jest to łańcuszek, tylko normalny rozrząd wymieniany na czas. Rozrząd robiłem może z dwa lata temu i przez ten czas zrobiłem z 10.000km. Czyli jechać do mechanika podpiąć samochód pod komputer?
Najszybsze rozwiązanie da punkt zaczepienia. Regularna wymiana rozrządu też nic nie przesądza.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Tak, widziałem Twoją poprawkę. Ja na tym kompletnie się nie znam, a szkoda swoją drogą. Czyli podjechać podłączyć pod komputer, bo nic innego nie pozostaje?
Wystarczy numery tych kodów , zależy czym diagnostyka i to jakim programem też warto wiedzieć . Potem trzeba to wszystko zweryfikować . Czasem wystarczypokasować

Baton ma rację . Pierwsze co mechanik , albo na dzisiejszy dzień mechatronik zrobi skan jazda , kasowanie błędów , jazda , nowy skan i wtedy diagnoza.

Ostatnia edycja:

Mati113

Początkujący
Punktów
0
Co do samych mechaników - jako człowiek mało znający się na tych sprawach trochę się ich obawiam przez pewien precedens w swoim życiu z nimi związany, ale innej rady jak mówicie nie ma.

Obawiam się jedynie, że po przejechaniu powiedzą, że będę musiał wymienić skrzynie biegów, silnik i całe wnętrze. Po jednej mojej wizycie u mechanika została wymieniona cała skrzynia biegów wraz z kompletnym sprzęgłem, a w gruncie rzeczy okazało się, że zostało to wymienione tylko na fakturze.

PS. Sorry, za mały offtop :)

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Zaciekawił es mnie
A dlaczego skrzynia była wymieniana i sprzeglo
Były jakieś objawy?
Jakie to auto było

Ps. Nasza grupa zawodowa ..... tragedia sami złodzieje naciągacze powoli juz mam dość słuchania jacy my źli jesteśmy ....

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Bez
Zaciekawił es mnie
A dlaczego skrzynia była wymieniana i sprzeglo
Były jakieś objawy?
Jakie to auto było

Ps. Nasza grupa zawodowa ..... tragedia sami złodzieje naciągacze powoli juz mam dość słuchania jacy my źli jesteśmy ....
Bez przesady baton 180 , człowiek nie generalizuje , ale jak się sparzył, to dmucha na zimne . Wszyscy twoi klienci, to też nie skutane pacany . Co do Mati ,to jak wrzuci tu kody od mechatronika, to zawęzimy pole naprawy.

Witam,
Jak podłączyć włącznik od koguta w vw t4 2,5tdi rok 2003. Jest tam kilka pinów(prawdopodobnie podświetlenie). Proszę o pomoc
Stary pomyliłeś działy tematyczne. Zaraz Cię Misiek wywali stąd. I napisz trochę obszerniej co Ci na duszy.

Mati113

Początkujący
Punktów
0
Nie, to kompletnie nie tak, że mam coś do uczciwych mechaników. Uczciwych. Drążek skrzyni był zbyt luźny, i latał jak w autobusie. Był tak luźny, że czasem przy wrzuceniu biegu zazgrzytało. Mechanik stwierdził, że skrzynia do wymiany, oraz kompletne sprzęgło. Za wszystko zapłaciłem tyle, że mniej warty jest samochód. Okazało się, że nic nie zostało wymienione, a mechanik zmienił tuleje przez co biegi były sztywniejsze.

Ale jak mówicie tu możemy tylko podyskutować, a pod komputer przydałoby się podpiąć samochód, i tak też zrobię.

Ktoś jeszcze pytał wyżej jaki to samochód, więc to Nissan Micra K11 1.5 D z 2001r.

Do góry Bottom