• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Miekki chamulec po wymianie zacisku Audi a3

patrykaudi95

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Krotoszyn
Witam.Mam problem z Audi a3 8p.Wymieniłem tarcze,klocki ,prawy tylny zacisk i po całym tym zabiegu pedał jest miękki przy hamowaniu -bierze mocno dopiero dość nisko .Prędzej był o wiele bardziej czuły .Odpowietrzalem i tradycyjnie i ciśnieniowo.Zrobione na pompce ok 1,5 bara płyn leci czysty i bez powietrza .Gdzieś znalazłem informację, że w Vagach z tamtych lat to dość częsty problem i dobrze jest spróbować odkręcić tylne zaciski żeby odpowietrznik był w najwyższym punkcie ale u mnie nie przyniosło to rezultatu.Miał ktoś podobny problem albo ma jakiś sprawdzony sposób na odpowietrzenie chamulcy w tych autach ?

patrykaudi95

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Krotoszyn
Jeśli chcesz popisać się swoją poprawną polszczyzną zapisz się na dyktando .Póki co nic nie wnosi twój durny komentarz aby zaśmiecasz temat pierdołami

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
572
Ile przejechałeś km na tych klockach?
Automatyczne połączenie postów:

Ostatnio zakładałem zacisk nowy. Oczywiście henio musi po swojemu przesmarować wszystko.
Ja Ci próbuje wyciągnąć prowadnice nówkę sztukę, a tu ni ch. nie chcę wyjść. Młotkiem ją wybijałem nówkę sztukę. Zacisk SKV.(600zł)
Nie mierzyłem, ale o parę setek była za duża. Włożyłem zapasową z szuflady i jak ulał pasowała. Luźno elegancko chodziła w zacisku.
Nowa stała dęba!

Kolego, a tak z ciekawości jakie bicie miałeś na tarczach?

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
odpowietrzałeś wszystkie koła, czy tylko te co wymieniałeś zaciski?

kolejna rzecz: star pompy hamulcowe potrafią paść przy odpowietrzaniu. normalnie cylinderek pompy nie jest używany na całej długości i na końcu lubi trochę pordzewieć. szczególnie na starym płynie z dużą ilością wody. teraz pompując płyn metodą "pompuj- trzymaj" wciskasz pedał do samego końca. i tak załatwia się uszczelnienia pompy.

patrykaudi95

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Krotoszyn
Przejechane na nowych tarczach i klockach jakieś 50 km i zero poprawy .Wszystkie zaciski odpowietrzone wielokrotnie i na różne sposoby.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
147
zacznij od początku.
1. cofnij całkowicie tłoczki w tylnych zaciskach jak do wymiany klocków
2. Przykręć zaciski
3. Ręką "podpompuj" za dźwignię ręcznego przy zacisku aż tłoczek dojdzie do klocka - 2x
4. Odpowietrz.

Do góry Bottom