• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Miernik grubości lakieru jaki?

Fifek

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Pionki
Panowie, jaki miernik grubości zakupić?
Niby pytanie banalne a w rzeczywistości towaru jest ogrom, chodzi mi o taki który w miare dokładnie sprecyzunje czy auto było malowane czy bue?

Mega_mix

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Okolice Kielc
Kup GL-8s ma sondę na kablu gdzie można sprawdzic w mniej dostępnych miejscach ,głowica na spręrzynie bardziej sję dopasuje i jak sztywna i podział pomiaru co 1um

P

PogotowieSamochodoweUK

A co wy chcecie sprawdzac? I jesli bylo malowane to co to znaczy? Wartosc spada czy rosnie bo nowy lakier?

mixen

Nowy
Punktów
0
Na pewno warto polecić mierniki firmy Prodig-tech.pl - używam trzech z nich - najmniejszy GL mini w sumie mniejszy od pudełka zapałek i o bardzo długim czasie pracy na jednym komplecie baterii; Dodatkowo mam GL-6H, który pracuje na różnych rodzajach blachy, włącznie z aluminiową i ma chyba najszerszy zakres dostosowywania do innych jeszcze rodzajów podłoża; poza tym mam jeszcze GL-7S PRO z sondą na giętkim przewodzie i z zakresem pomiaru 0-2000 um; wszystkie z nich mają szereg opatentowanych rozwiązań, od długiego czasu zasilania aż po rozwiązania w elektronicznych podzespołach. Żadnych awarii i żadnych przekłamań - a na klientów działa taki pokaz bardzo przekonująco. Różnica zasadnicza między serią 6 i 7 polega na możliwości pomiaru względem punktu odniesienia!​

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
też się zastanawiałem kiedyś właśnie po co ta grubość lakieru. Owszem daje informacje czy auto było bite i gdzie było lakierowane, ale to informacje, które można w sumie "wydobyć" z innych elementów auta. Chociaż taki miernik to chyba bardziej bajer dla handlarzy w komisach...

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
też się zastanawiałem kiedyś właśnie po co ta grubość lakieru. Owszem daje informacje czy auto było bite i gdzie było lakierowane, ale to informacje, które można w sumie "wydobyć" z innych elementów auta. Chociaż taki miernik to chyba bardziej bajer dla handlarzy w komisach...
Jak ktos sie zajmuje polerowaniem to zeby wiedzial ile moze uciac badz jak klient przyjedzie na sprawdzenie samochodu czy nie byl bity itd;)

marco6669

Nowy
Punktów
0
Kup GL-8s ma sondę na kablu gdzie można sprawdzic w mniej dostępnych miejscach ,głowica na spręrzynie bardziej sję dopasuje i jak sztywna i podział pomiaru co 1um. Sam z takiej korzystam i jestem bardzo zadowolony.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
czasami ma :D, nie wszystko można sprawdzić, ale jak wiesz gdzie jaka ma być grubość powłoki w danym aucie, to sprawdzasz i możesz podpytać sprzedającego co tu się działo w tym aucie bo czasami blacharz wali kilogramami szpachli na auto i gołym okiem można tego nie zauważyć, a poza tym to dobry interes bo można np jechać z klientem na giełdę sprawdzić auto na jego życzenie i za to też kasujesz

lizaela

Początkujący
Punktów
0
Ja mam taki miernik lakieru: http://www.tester-grubosci-lakieru.pl/miernik-gl-8 i mogę potwierdzić, że to fajna sprawa. Kiedyś przy oględzinach auta, gdy wskazywałam gościowi, że ten element był poprawiany to było słowo przeciwko słowu, a z miernikiem to wszystko widać jak na dłoni. Wiadomo, że jak

P

PogotowieSamochodoweUK

Ale w czym to przeszkadza ze bylo malowane? Co wy chcecie 10 letnie auto z 65tys km I ori lakierem w perfekcyjnym stanie za 10k zl kupic ? Bez jaj panowie....
Po za tym porzadny lakiernik nie szpachluje tylko wstawia inne drzwi czy element I maluje w kolor albo kupuje juz w kolorze I tylko polerka. Tak jest lepiej, latwiej I taniej niz szpachlowac;)

AdamW

Nowy
Punktów
0
Ja swój tester lakieru kupiłem nie ze względu na to, żeby znaleźć nie bite z żadnej strony autko, tylko żeby się ustrzec przed autem w połowie zrobionym z kitu przez jakiegoś rzeźbiarza. :)
Oczywiście masz rację, że można wymienić cały element zamiast szpachlować, ale zwykle jest drobna różnica w grubości lakieru na różnych samochodach, kupowałem już w czasie używania miernika kilka samochodów i już samo wyjęcie odświeżało pamięć sprzedawcy ;)
Podobnie jak kolega wyżej mogę polecić firmę Prodig-Tech od której mam tester lakieru GL-7-S (http://www.testerylakieru.pl/).

ur3an

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Zdzieszowice
Miernik jest jedynie urządzeniem pomocniczym nie może on decydować o kupnie samochody. Bo droższe samochody są lakierowane pod miernik żeby wszędzie była taka sama grubość lakieru. Lub elementy są wymieniane na takie same. Jest to dobry przyrząd ale nie zawsze jest wiarygodny. Ja ostatnio mierzyłem tourana i pokazywał co chwile 0. I dlaczego?

Robert81

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Ale w czym to przeszkadza ze bylo malowane? Co wy chcecie 10 letnie auto z 65tys km I ori lakierem w perfekcyjnym stanie za 10k zl kupic ? Bez jaj panowie....
Po za tym porzadny lakiernik nie szpachluje tylko wstawia inne drzwi czy element I maluje w kolor albo kupuje juz w kolorze I tylko polerka. Tak jest lepiej, latwiej I taniej niz szpachlowac;)
I w takich sytuacjach polecam mieć ze sobą miernik z mniejszą sondą lub sondą dostosowującą się do krzywizn (ja mam P-10-S-AL). Możemy pomierzyć wewnętrzne elementy karoserii albo progi i mimo to, że ktoś wstawi zamiennik drzwi to sprawdzimy czy stała konstrukcja nie była szpachlowana - jeśli tak, to najprawdopodobniej powypadkowy;))
Nie kosztuje taki sprzęt dużo, a może pomóc podczas zakupu auta.

NMLWPL

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wąwrów
Witam Panowie odgrzeje trochę temat, znalazłem ostatnio w sieci jakiś nowy miernik SmartPTG, ktoś używał lub coś więcej mi o nim powie ?

Do góry Bottom