• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Miga żółta kontrolka poziomu oleju - VW Polo 9N 1.4 TDI

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
Witam,

Przeglądnąłem trochę fachowej literatury, w tym książki Sam Naprawiam i mam kilka pytań do specjalistów z forum, bo nie wiem od czego mam zacząć :) Co prawda, już zacząłem, ale zapytam.
Otóż, dzisiaj, po przekręceniu kluczyka zapaliły się wszystkie kontrolki i zgasły (czyli prawidłowo). Gdy wszystkie zgasły, zaczęła migać pięciokrotnie żółta kontrolka, chyba poziomu, oleju silnikowego. No to maska w górę, stan oleju minimum. Dolałem oleju, próba odpalenia i wszystko w porządku. Samochód postał kilka godzin, przekręcam kluczyk i znowu to samo - kontrolka miga. Po odpaleniu silnika nie ma żadnych problemów, kontrolka od ciśnienia bądź poziomu oleju nie załącza się.
Teraz tak na moje zdrowe, chłopskie rozumowanie. Jeżeli byłby problem z czujnikiem ciśnienia oleju, to po pierwsze kontrolka byłaby barwy czerwonej i świeciłaby się przy odpalonym silniku bądź prędkości obrotowej powyżej 1500 obr./min. Tak się nie dzieje. Jeżeli poziom oleju byłby za niski - świeciłaby się żółta kontrolka - no właśnie, świeciłaby się, a nie migała przed odpaleniem. Poza tym, jeżeli byłby niski stan oleju, to po otwarciu maski (sygnał do ECU) problem zniknąłby na 100 km. Więc to też nie poziom oleju. Czujnik w masce zakładam, że też jest w porządku, bo w tym przypadku nie ma on znaczenia (ze względu na kontrolkę, która nie sygnalizuje niskiego poziomu oleju - bo miga, a nie świeci aż do podniesienia maski).

Zakładam, że Polo 9N (2002 r.) 1.4 TDI posiada dwa czujniki:
- czujnik ciśnienia oleju
- czujnik poziomu oleju

Obstawiam, że do wymiany jest czujnik poziomu oleju. Tylko nie wiem czy prawidłowo, bo o ile czujnik ciśnienia oleju jest tańszy, o tyle kupowania czujnika poziomu oleju nie chcę ryzykować, jeżeli nie pomoże. Czy może spróbować zresetować komputer, bo po prostu się zwiesił? Tylko czy da tu coś odłączenie klemy minusowej i naciśnięcie np. STOPu? Z tego co wiem, czujnik ciśnienia oleju jest na pokrywie filtra oleju (chyba :)). A ten drugi? Na pewno gdzieś w misie, ale gdzie go szukać?

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
Wina na pewno nie leży po stronie czujnika podniesienia maski, bo po podniesieniu kontrolka nie zapala się. Gdy ją opuszczę, jeden cykl jest spokój i przy kolejnym już kontrolka miga.
Zostaje chyba jutro tylko podpięcie pod komputer i odczytanie błędów.

mggriso

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łomża
Są modele aut z grupy VAG że uzupełnienie poziomu oleju powinno odbywać się po zapłonie. Kluczyk na zapłon dolewamy olej.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
obstawiam czujnik lub jego okablowanie

mggriso

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łomża
Nie wiem jaka filozofia za tym stoi. Auta z grupy VAG dla zabawy VW Golf dwa auta z tego samego rocznika te same silniki i wyposażenie jeden tak ma drugi nie koniecznie.

LuK444Sz

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Miechów
Próbowałem tak jak radzi mggriso, ale nic to nie zmienia. Samochód na razie suszy się w ciepłym garażu, jutro zrzucę matę osłaniającą silnik i sprawdzę kable, wydmucham ewentualny syf i jak to nic nie da, to jadę na komputer. Jak będę coś wiedział to opiszę.

Podłączałem dzisiaj komputer. Były dwa błędy. Jeden dotyczył sygnału z alternatora (wcześniejszy właściciel zmieniał alternator, ładowanie jest, ale kontrolka w ogóle nie świeci na desce rozdzielczej). Zrobiłbym to, ale dość solidnie ktoś skopał instalację, wiec nie ruszam.
Drugi błąd, dotyczący w/w problemu to:
Czujnik poziomu oleju

Spróbuję dobrać się do wtyczki przy czujniku, być może jest zaśniedziała. Jeżeli nie pomoże to prawdopodobnie trzeba będzie to zostawić tak jak jest, bo szkoda wydawać 330 zł na czujnik. Z tego co wiem, nie ma też możliwości ominąć go bez VAGa.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom