Witam,
Przeglądnąłem trochę fachowej literatury, w tym książki Sam Naprawiam i mam kilka pytań do specjalistów z forum, bo nie wiem od czego mam zacząć
Co prawda, już zacząłem, ale zapytam.
Otóż, dzisiaj, po przekręceniu kluczyka zapaliły się wszystkie kontrolki i zgasły (czyli prawidłowo). Gdy wszystkie zgasły, zaczęła migać pięciokrotnie żółta kontrolka, chyba poziomu, oleju silnikowego. No to maska w górę, stan oleju minimum. Dolałem oleju, próba odpalenia i wszystko w porządku. Samochód postał kilka godzin, przekręcam kluczyk i znowu to samo - kontrolka miga. Po odpaleniu silnika nie ma żadnych problemów, kontrolka od ciśnienia bądź poziomu oleju nie załącza się.
Teraz tak na moje zdrowe, chłopskie rozumowanie. Jeżeli byłby problem z czujnikiem ciśnienia oleju, to po pierwsze kontrolka byłaby barwy czerwonej i świeciłaby się przy odpalonym silniku bądź prędkości obrotowej powyżej 1500 obr./min. Tak się nie dzieje. Jeżeli poziom oleju byłby za niski - świeciłaby się żółta kontrolka - no właśnie, świeciłaby się, a nie migała przed odpaleniem. Poza tym, jeżeli byłby niski stan oleju, to po otwarciu maski (sygnał do ECU) problem zniknąłby na 100 km. Więc to też nie poziom oleju. Czujnik w masce zakładam, że też jest w porządku, bo w tym przypadku nie ma on znaczenia (ze względu na kontrolkę, która nie sygnalizuje niskiego poziomu oleju - bo miga, a nie świeci aż do podniesienia maski).
Zakładam, że Polo 9N (2002 r.) 1.4 TDI posiada dwa czujniki:
- czujnik ciśnienia oleju
- czujnik poziomu oleju
Obstawiam, że do wymiany jest czujnik poziomu oleju. Tylko nie wiem czy prawidłowo, bo o ile czujnik ciśnienia oleju jest tańszy, o tyle kupowania czujnika poziomu oleju nie chcę ryzykować, jeżeli nie pomoże. Czy może spróbować zresetować komputer, bo po prostu się zwiesił? Tylko czy da tu coś odłączenie klemy minusowej i naciśnięcie np. STOPu? Z tego co wiem, czujnik ciśnienia oleju jest na pokrywie filtra oleju (chyba
). A ten drugi? Na pewno gdzieś w misie, ale gdzie go szukać?
Przeglądnąłem trochę fachowej literatury, w tym książki Sam Naprawiam i mam kilka pytań do specjalistów z forum, bo nie wiem od czego mam zacząć
Co prawda, już zacząłem, ale zapytam.Otóż, dzisiaj, po przekręceniu kluczyka zapaliły się wszystkie kontrolki i zgasły (czyli prawidłowo). Gdy wszystkie zgasły, zaczęła migać pięciokrotnie żółta kontrolka, chyba poziomu, oleju silnikowego. No to maska w górę, stan oleju minimum. Dolałem oleju, próba odpalenia i wszystko w porządku. Samochód postał kilka godzin, przekręcam kluczyk i znowu to samo - kontrolka miga. Po odpaleniu silnika nie ma żadnych problemów, kontrolka od ciśnienia bądź poziomu oleju nie załącza się.
Teraz tak na moje zdrowe, chłopskie rozumowanie. Jeżeli byłby problem z czujnikiem ciśnienia oleju, to po pierwsze kontrolka byłaby barwy czerwonej i świeciłaby się przy odpalonym silniku bądź prędkości obrotowej powyżej 1500 obr./min. Tak się nie dzieje. Jeżeli poziom oleju byłby za niski - świeciłaby się żółta kontrolka - no właśnie, świeciłaby się, a nie migała przed odpaleniem. Poza tym, jeżeli byłby niski stan oleju, to po otwarciu maski (sygnał do ECU) problem zniknąłby na 100 km. Więc to też nie poziom oleju. Czujnik w masce zakładam, że też jest w porządku, bo w tym przypadku nie ma on znaczenia (ze względu na kontrolkę, która nie sygnalizuje niskiego poziomu oleju - bo miga, a nie świeci aż do podniesienia maski).
Zakładam, że Polo 9N (2002 r.) 1.4 TDI posiada dwa czujniki:
- czujnik ciśnienia oleju
- czujnik poziomu oleju
Obstawiam, że do wymiany jest czujnik poziomu oleju. Tylko nie wiem czy prawidłowo, bo o ile czujnik ciśnienia oleju jest tańszy, o tyle kupowania czujnika poziomu oleju nie chcę ryzykować, jeżeli nie pomoże. Czy może spróbować zresetować komputer, bo po prostu się zwiesił? Tylko czy da tu coś odłączenie klemy minusowej i naciśnięcie np. STOPu? Z tego co wiem, czujnik ciśnienia oleju jest na pokrywie filtra oleju (chyba
). A ten drugi? Na pewno gdzieś w misie, ale gdzie go szukać?