• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mini Clubman S - dławi się i gaśnie

Fuzi85

Uczestnik
Punktów
11
Miasto
Poznań
Dobry wieczór. Mam takiego pacjenta Mini Clubman 2010, silnik N18 i auto przestało chodzić po wymianie plastikowej rury od układu chłodzenia. Taka, która idzie z boku głowicy do tyłu silnika (pompa wody). Oczywiście był demontowany kolektor ssący i wszystko co trzeba by to wymienić. Po zmontowaniu wszystkiego pracownik popełnił jeden błąd i druga rzecz wyszła przez wadę materiału. Urwał sie przewód masowy co przykręcany jest do pokrywy zaworów i nie podłączony został regulator ciśnienie na pompie wysokiego ciśnienia. Auto odpaliło i zgasło, po czym było kilka bezskutecznych prób odpalenia. Sprawdziłem po pracowniku naprawę. Podłączyłem regulator i zlutowałem przewód. Auto odpala ale gaśnie po jakimś czasie, dławi się, falują obroty, nie reaguje chwilami na gaz. Wyrzuca kilka błędów, których nie idzie skasować. Wiązka sprawdzona a sygnały i napięcia w normie. Oto błędy: 28B0, 28BD, 2BD9, 3427, 342A, 342B. Panowie pomocy, bo ręce już opadają.

Fuzi85

Uczestnik
Punktów
11
Miasto
Poznań
28B0 - Zawór przepustnicy, tryb pracy awaryjnej aktywny
288D - Zawór przepustnicy, kontrola sprężyny zamykającej
2BD9 - czujnik ciśnienia szyny, usterka elektryczna, zwarcie do plusa
3427 - czujnik ciśnienia oleju, usterka elektryczna, zwracie do GRD
342A - czujnik ciśnienia ciśnienia oleju, za niskie ciśnienie przed uruchomienie silnika.
Przepustnica podłożona inna i to samo, ciśnienie oleju 6 bar na zimnym silniku. Parametry ciśnienia paliwa się nie zgadzają, że niby słabe ciśnienie, a w rzeczywistości pompuje ciśnienie jak diabli.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Albo kostki zamienione albo wiązka strzelona, szukać trzeba tam gdzie się grzebało

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Jak wyżej, trzeba przewody sprawdzić, czy gdzieś nie załamane/przycięte. Żaden z elementów, których dotyczą błędy, nie ma ze sobą od strony instalacji nic wspólnego, więc po prostu pomierzyłbym przewody na ciągłość.

Fuzi85

Uczestnik
Punktów
11
Miasto
Poznań
Wstępne sprawdzenie nie dało, żadnej usterki w instalacji. Chyba wyciągniemy instalacje na zewnątrz i wtedy dokładnie ją przejrzę. Natomiast żadne kostki nie są zamienione.

Do góry Bottom