• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mini r50 1.6 116 2002

Przemo mini r 50

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich
Poszukuje wskazówek jak ustawić wałki w mini r50 i od czego zacząć krok po kroku

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
641
Miasto
Okolice Krakowa
Rozrząd prosty jak budowa cepa. Masz tylko jeden wałek a nie wałki i jak sobie porobisz swoje sensowne znaki to nie da się tego zje*ać, chyba, że klucze trzymasz pierwszy raz w rękach. Po co chcesz tam wymieniać rozrząd?

Przemo mini r 50

Początkujący
Punktów
0
Ponieważ poprzedni właściciel próbował sam wykonać wymianę ale niestety nie podołał i sprzedał auto rozkręcone: pokrywa zaworów,dekiel rozrządu,rozrząd , cały przód oraz miska to wszystko w bagażniku z tego co tłumaczył wywnioskowałem że kręcił góra i dołem jak pokrętłami od radia! Więc chciałbym zacząć wszystko od A - Z .

Punktów
0
Miasto
Poznań
orlovautoservice.com
Jeżeli rozrząd jest już całkowicie rozebrany i nie ma pewności, jak był ustawiony wcześniej, to nie sugerowałbym się żadnymi starymi znakami zrobionymi markerem. Najpierw ustal dokładny kod silnika, bo od tego zależy procedura i ustawienie blokad.

W praktyce zaczynasz od ustawienia 1 cylindra w GMP, blokujesz wał korbowy w prawidłowej pozycji i dopiero wtedy ustawiasz wałek rozrządu zgodnie z pozycją serwisową/blokadą. Następnie montujesz koła, łańcuch i napinacz. Przy takim stanie rozbiórki naprawdę warto użyć blokad rozrządu, a nie robić tego „na oko”.

Po złożeniu wykręciłbym świece i obrócił wałem ręcznie minimum dwa pełne obroty. Jeżeli nic nie blokuje, ponownie sprawdzić GMP i ustawienie wałka. Dopiero wtedy próbować odpalać.

Podaj kod silnika albo zdjęcie kół rozrządu i tego, co masz w bagażniku — wtedy będzie można rozpisać ustawienie dokładniej krok po kroku.

Przemo mini r 50

Początkujący
Punktów
0
Mam pytanie gdzie mogę znaleźć numer silnika na bloku. Próbowałem z lewej i prawej od góry i dółu i nie znalazłem

Przemo mini r 50

Początkujący
Punktów
0
Tak to jest w10
Czy w w10 procedura ustawień zaczyna się o gmp czy ustawiam tłoki w jednej lini tej samej pozycji?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
641
Miasto
Okolice Krakowa
Jeden chu, ustaw jak chcesz, bylebyś zaworów nie pokrzywił. Masz znaki na zębatkach i kolorowe ogniwa na łańcuchu. Dwa kolorowe obok siebie idą na dół, jedno do góry.

Przemo mini r 50

Początkujący
Punktów
0
Miku - Stary zmień grupę jak cię to nie interesuje i zatrzymaj gowniarskie docinki dla siebie. Dzięki.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
641
Miasto
Okolice Krakowa
Człowieku, ale ja mówię serio xD patrzyłeś w ogóle jak wygląda lańcuch do tego silnika?

Do góry Bottom