• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mitsubishi Colt Z30 1.1

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
Cześć,

Znalazłem na portalu takie ogłoszenie:
https://www.otomoto.pl/oferta/mitsu...na-klimatyzacja-zarejestrowany-ID6BwoVb.html?

Chciałem zapytać się was czy warto kupić to auto ?
Żona rozbiła swoją Astrę G i potrzebujemy coś w miarę świeżego dla niej na dojazdy do pracy, z dzieciakami etc.
Okazało się przez zupełny przypadek (jakie było moje zdziwienie ....), że auto sprzedaje znajomy z dawnych lat.
No, ale wiadomo jak jest .... trochę się nie widzieliśmy.
Okazało się, że jest lakiernikiem (prowadził czy prowadzi jakiś warsztat) a to auto kupił po prostu na handel.

Co było robione, co zauważyłem, moje uwagi:
- malowane były drzwi tylne i błotnik - "były przerysowane"
- polerowane lampy - "były zmatowiałe" - lampy są oryginalne
- karoseria bez korozji
- przednia szyba nieoryginalna Nordglass (pozostałe ok)
- na moje "niefachowe" oko - wydech wydał mi się nieco skorodowany (na nowy nie wyglądał ...)
- opłaty do końca miesiąca ..... (auto jest zarejestrowane jak widać)
- opony letnie ....
- wydawało mi się, że auto lekko "myszkuje" podczas jazdy podczas dodawania gazu
- auto mam "na miejscu" - stoi 10km ode mnie, w mieście (ja mieszkam na wsi)

Wnętrze w stanie dobrym (powiedziałbym, że na zewnątrz wygląda lepiej) - nie ma tragedii - lekko przerysowana gałka zmiany biegów i brak guzika od ręcznego (ręczny działa). Tapicerka jest czysta.
Sprzęgło działa świetnie, silnik (jak na 3 cylindry....) całkiem żwawy. Od spodu auto "suche" (sprawdziłem
o ile mogłem "w warunkach polowych").

Co o tym sądzicie ? Warto się w to pakować czy szukać czegoś zupełnie innego ?

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
Ok. Odpowiem sam sobie - ale może komuś się to przyda.
Ostatecznie samochód kupiłem.
Auto całkiem fajne (jak dla kobiety, pomijam kwestię gustu), 4 drzwiowe. Bagażnik jest mały, ale torebka i jakieś drobne zakupy się zmieszczą (o to chodziło).
Spalanie tego cuda to 5 max 6l na 100km. Kultura pracy kosiarki (poj. 1.1) - ale nie ma co narzekać. Dynamika jak na 75KM nie jest tragiczna.
Auto nie jest zawalidrogą, ale rozpędzenie do 100 z kompletem pasażerów - trochę trwa :)

Co do kosztów dodatkowych (oprócz zakupu):
Pakiet startowy wyniósł około 200 zł - olej 5w30 (4l), wszystkie filtry (olej, pow., kabin.), do tego jakaś płukanka i płyn chłodniczy.
Badanie techniczne - 99 zł
Ubezpieczenie - koło 800 zł za rok (żona miała wyżej wspomnianą kolizję na moje konto ....)
Opony zimowe - 500 zł
Do wymiany pasek osprzętu (trochę zużyty) - koszt nowego 60 zł
Guzik od ręcznego - 20 zł
Zaślepka w nadkole - 60 zł (ciekawy sposób wymiany żarówki .....)

To chyba tyle. Koszt samego auta to 6900 zł.

Pozdrawiam

Do góry Bottom