• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Możliwość regeneracji zużytych cylindrów.

wad53

Uczestnik
Punktów
0
Cześć! Chciałbym się dowiedzieć jakie są możliwości jeśli chodzi o prztwrócenie do rozmiaru nominalnego cylindrów wydrążonych bezpośrednio w żeliwnym bloku, chodzi o stare silniki VAG, te 8 zaworowe z wałkiem pośrednim do napędu pompy oleju i rozdzielacza. Instrukcja napraw przewiduje tylko szlifowanie na wymiary naprawcze ale obawiam się, że zużycie może być zbyt duże na szlif. Silnik ma co najmniej 500 tysięcy km przebiegu a olej na pewno nie nie był w nim zmieniany co 10 tysięcy, jak wymieniałem UPG to czułem pod palcem dość duży uskok na wysokości do, której dochodzą pierścienie tłokowe. Czy jest możliwe tulejowanie takiego bloku albo napawanie gładzi cylindrów?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Podaj kod silnika , marke i model z czego to jest w ogóle.

Do tego średnicówka ! , ale nie taka chińska lub cholera wie skąd, tylko taka po legalizacji włącznie z czujnikiem zegarowym, do tego mikrometry również legalizowane do ustawienia wartości bazowej średnicówki.

Wtedy możesz mówić o porządnym pomiarze tulei cylindra.

wad53

Uczestnik
Punktów
0
A ile jest przewidzianych wymiarów naprawczych w tym motorze?
Są 2 nadwymiary, nominał 81.01 a 2 nadwymiar 81.51, przy czym możliwe, że już był kiedyś remontowany.
Automatyczne połączenie postów:

Podaj kod silnika , marke i model z czego to jest w ogóle.

Do tego średnicówka ! , ale nie taka chińska lub cholera wie skąd, tylko taka po legalizacji włącznie z czujnikiem zegarowym, do tego mikrometry również legalizowane do ustawienia wartości bazowej średnicówki.

Wtedy możesz mówić o porządnym pomiarze tulei cylindra.
Teraz silnik jest złożony, jeśli będę się brał za remontowanie to pomierzę ale chcę wiedzieć jakie mam możliwości gdyby zużycie przekroczyło największy wymiar naprawczy.

Do góry Bottom