• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mobilna diagnostyka-sprzęt do 25000

mic_ost

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich

Planuje ruszyć z małym biznesem w postaci mobilnej diagnostyki..
Moge pozyskac na to 25000 z PUP wiec juz cos jest na start..

Interesuje mnie ogolnie diagnostyka, kodowania( drl, ledy, itp), adaptacje itp oraz programowanie kluczykow..

Moge zakupic:
Autel maxisys 908 Pro z flasherem
Lonsdor K518 do kluczy
Ładowarka 60A
Vag can pro
Laptop

Tak naprawde tylko na to starczy ta dotacja

Autel ma ponoc dobre opinie i duze mozliwosci tylko moje pytanie czy ogarnia to co chce robic w VW, BMW, PSA, FORD itp

Chyba ze macie cos innego do zaproponowania to chetnie przyjmę każda radę..
Pozdrawiam:)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
1 W każdym warsztacie to zrobią
2 jak już jest coś nie halo i auto laduje w warsztacie to taka usługa z reguły jest free. A klient nie lubi płacić dwa razy

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
masz 25k do wziecia , zastanow sie dobrze w co chcesz wejsc , idz w specjalizacje , ja tak zrobilem , mialem 20k do wziecia , i nie narzekam (chyba ze na brak czasu i kolano) a to co chcesz robic to pierwszy lepszy ziutek juz robi...

mic_ost

Początkujący
Punktów
0
kurcze dzieki, myslalem ze mam dobry pomysl bo u mnie w okolicy czegos takiego nie ma :(

Kluczykow od zera nie robi chyba nikt i wydaje mi sie ze z tego moglo by cos byc..
o Autelu pomyslalem bo ogarnia dobrze BMW i Merca i ponoc w innych tez sie da cos porobic, chodzi zeby sie nie odbic chocby od pierwszego klienta..

Wczesniej myslalem z innej bajki wziasc UHDS smoka bo jest teraz w promocji i full jest ok 18 tys i tym cos podzialac..

Miescina jest mała, ok 15 tys ludzi, , wiekszosc warsztatow to typowa mechanika..Sprzet chlopaki brali na dotacje i raczej na tym skonczyli..pare lat temu..

Przyklad na znajomym, uwalil sie licznik Rb4 w audi, trzeba bylo auto na lawete bo w okolicy nie bylo chetnego na zrobienie tego.

Moze ktos cos podpowie:)

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Sprzęt to nie wszystko potrzebna jest duża wiedza i doświadczenie .

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Mieszkam w podobnej miejscowinie i dorabianie nowych kluczyków zdarza się może raz w miesiącu , ale naprawa już istniejących 20 razy w miesiącu . Podstawowe adaptacje robi już przeciętny uniwersalny interfejs . Do grubszych rzeczy potrzebujesz już konkretnego (bardzo drogiego) sprzętu oraz bardzo dużej wiedzy której niestety nikt nie sprzedaje . Są firmy które sprzedają programy które poprowadzą się za rączkę w kwestiach elektroniki ale kosztują tak makabryczne pieniądze ze w takiej malej miejscowinie są nie do odrobienia .
Moja rada - przejedz się po mechanikach w twojej okolicy (promień max 10km od twój bazy wypadowej) i popytaj z czym sobie nie radzili w kwestii elektryki-elektroniki . To co się będzie powtarzać to pójdź w to . Ale 25 tys. to może ci wystarczy na 3 lutownice 2 programatory i 1-2 programy . Tu by się przydała przynajmniej 100 tys.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Mobilne naprawy to sie sprawdzą w Warszawie. W malej miejcsowosci to bez sensu. Albo idz w mobilne wymiany szyb. Na tym jest robott. Nie wszystkie warsztaty to chcą robić. Ogloś się na cale wojewodztwo i śmigaj :) ja sam wymieniam soboe szyby bo sie tego nauczylem w poprzedniej pracy. Jest jeszcze jeden typ co wymienia i to koniec. Pozostale 6 warsztatów zleca to mobilnym wymieniaczom bo przeciez nie wyślą do mnie bo klienta zabiore :p

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
Mobilne wymiany szyb? Nie wiedzialem że takie usługi są rentowne. Jak to wygląda z ubezpieczalnia? Bo chyba spora część kierowcow ma ubezpieczenie auto szyby? Druga sprawa to ilość modeli szyby do jednego pojazdu, wiem że w fordach do jednego modelu może być nawet kilkanaście wariantów szyby czołowej? Pozyskiwanie klientów jest łatwe? Pytam bo co całkiem nie moja broszka, a zastanawiam się nad ADASem z Autela i może poszerzę działalność też o auto szyby.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Nie musisz miec szyb na stanie. Kient zamawia usluge. Ty lecisz do hurtowni i jedziesz na.montaz.

Mobilna diagnostyka ci nie wypali. Sam z tym startowalem kilka lat temu. Nawet z up 24000 dostalem. Do kodowań musisz miec serwisówki.

Ostatnia edycja:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Mobilna diagnostyka ci nie wypali. Sam z tym startowalem kilka lat temu. Nawet z up 24000 dostalem. Do kodowań musisz miec serwisówki.

12 lat temu tez postanowiłem pójść w tym kierunku . Wziąłem na tamte czasy 15tys. z dotacji oraz 70 tys. własnych środków . Kupiłem 6 serwisówek i pupa . Dobrze ze miałem kawałek własnego garażu to robiłem wszystkiego po trochu . Teraz jak fama poszła ze zajmuje typowo elektronika to jest z tego niezła kasa .
Hurtownie teraz za obrót dają mechaniką jakieś tam uniwersalne interfejsy tak ze z podłączania pod komputer już ciężko wyżyć . Wyjątek jak masz serwisówki , ale w tedy zadzwonią po ciebie jak wyłoży się im ten uniwersalny "chiński ryż" .
Tylko ze utrzymanie serwisówek jest cholernie drogie i poza miejscowościami wojewódzkimi nie do utrzymania w ilościach większej niż jedna sztuka na warsztat .

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Wulkanizacji mobilnych jest jak psów :) i raczej ma to sens w przypadku ciezarowek na trasie. Osobowki sporadycznie z tego korzystają

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
panie autorze tematu , nie napisales nam za duzo , o tym jaki masz wklad wlasny , jaki posiadasz sprzet , i jakim budzetem dysponujesz jeszcze aby otworzyc dzialalnosc.

wymien nam co posiadasz , jakie masz warunki , na czym sie znasz a znajdziemy ci jakies alternatywy

MechA

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
polecam serwis mobilny klimatyzacji - słyszałam że super pomysł na komisy, budowe, tartaki nawet nie mówiąc o rolnictwie. mój kolega otworzył na ciągnikach robi klime super temat

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
polecam serwis mobilny klimatyzacji - słyszałam że super pomysł na komisy, budowe, tartaki nawet nie mówiąc o rolnictwie. mój kolega otworzył na ciągnikach robi klime super temat
... i pewnie chcesz coś sprzedać ... :D

Do góry Bottom