• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[Modus 1.6 | 2004] Substancja Uszczelniająca (Indeks EL610023) Do Czego Została Użyta Podczas Napraw

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Tarnów, pow. tarnowski, Małopolskie
Witam,

W dniu 27 listopada br. miałem naprawę Renault Modus 1.6 | 2004 - zostało wymienione:
  • Termostat środka chłodzącego
  • Uszczelka rury kolektora dolotowego
oraz została użyta substancja uszczelniająca o indeksie EL610023.

Mam pytanie... do czego mogła zostać użyta w/w substancja uszczelniająca o pojemności 310 ml?. Termostat środka chłodzącego jest obudową o indeksie TH7159.89J co wraz z nim jest uszczelnienie.

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Są dwie opcje.
Pierwsza to wewnątrz rury ssącej zaaplikowano spiralnie ów silikon aby ukierunkować laminarne z elementami zawirowania strumień powietrza zasysanego.
Druga, mechanik cienko posmarował uszczelkę a 300ml zabrał do domu żeby się nie zmarnowało.
Edytowane: Pan Tomasz był szybszy bo zwięźlej napisał.
A czy katalizator jest? ;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
coś mi sie wydaje, że szykuje sie proces na miare amadeusa z volvo co mu wlali nie taki olej do głowy.
Araneusz - patron mechaników

To nie nie rozchodzi się oto czy był wykorzystane 20 ml czy 200 ml substancji uszczelniajacej tylko to po co ona w ogóle była wykorzystana i jej cena.
Ów substancja to jest płynna uszczelka firmy elring, to jest najlepszy uszczelniacz na świecie, jesteś szczęśliwym posiadaczem jej cienkiej warstewki :) dzięki niej mechanik zapewnił doszczelnienie uszczelek kolektora ssącego i obudowy termostatu, dzięki temu masz pewność że nic nie pocieknie, mechanik naraził cię na dodatkowe koszta zapewne dlatego że nie chce widzieć twojego auta na naprawie reklamacyjnej w najbliższym czasie, zadzwoń do niego i mu podziękuj

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Nie wiem jak Wy, ale ja "koszt" dirko wrzucam w ogół naprawy. Taka tuba 300ml starcza na wiele aut...

Do góry Bottom