• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[Modus 1.6 | 2004] Większe Spalanie Po Odłączeniu Akumulatora i Restarcie Komputera

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Tarnów, pow. tarnowski, Małopolskie
Witam,

Podczas ostatniej naprawy Renault Modus 1.6 | 2004 został odłączony akumulator i wszystko z komputera zostało skasowane (przejechane km od ostatniego tankowania, średnia spalania, ilość km na baku czy też ogólna ilość zatankowanego Pb), został tylko całkowity przebieg w km.

I właśnie, po powrocie z naprawy gdzie był odłączony akumulator zauważyłem że spalanie L / 100 km jest nieadekwatne do realiów... początkowo było to 44.9 L / 100 km, następnie spadło do 25 L / 100 km, a aktualnie jest 15 L / 100 km. Hm... 15 L Pb to też jest zawrotna wartość gdzie przed odłączeniem akumulatora było 8 - 8.2 L / 100 km.

Co też się przekłada to na pokazywaną wartość ile można jeszcze przejechać km adekwatnie do litrów Pb w baku.

Czym to jest spowodowane że nagle po naprawie wartość spalania jest niemalże dwa razy większa niż sprzed naprawą (odłączeniem akumulatora)?.

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Rozumiem... W Instrukcji przeczytałem że można dokonać resetu poprzez wciśnięcie przycisku Top Départ.

Czy jak bym dokonał takiego resetu (przejechane km, średnie spalanie itp) jest to równoznaczne tak jak by odłączył akumulator?.

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Dzięki za takie Twoje rady cała ta demokracja doprowadziła do tego że drugiego trzeba wyśmiać, wystawić na pośmiewisko i stalking tworzyć tylko dlatego że mam poraz pierwszy Renault i nie jestem tak genialny jak np. Ty.

Następnym razem nie będę ruszał Forum, a od razu przyjadę do Ciebie i zapytam.

Zrobiłem coś nie tak to zgłoś to do Moderatora Forum, a nie wyśmiewaj i nie twórz stalkingu oraz nie twórz sztucznych postów jak nie masz nic do powiedzenia i pomocy.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Od tej nieprzebranej ilości jełopów i ich durnych pytań, to chyba każdy może się zirytować (delikatnie nazwane ):)

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
@TeslaManiac troszkę zwolnij.

Skoro ja Ci nie ubliżam i nie wyśmiewam Twojej osoby to szanuj drugiego skoro inny szanuję Ciebie. Myślisz że jak demokracja i wolność daje Ci anonimowość jesteś w błędzie i to dużym.

Żyjesz w świadomości że masz daną wiedzę i wiesz co jak funkcjonuje to inny jak np. Ja jestem dla Ciebie nikim możesz mnie znieważać i z tego czerpiesz energię, uśmiech na twarzy?.

Dla Twojej satysfakcji nieomieszkam zapytać pytanien na Twoje pytanie.

Forum i dany post nie jest miejscem na takie dyskusje...

@nickel dzięki za odpowiedź. Ponowna nauka przez komputer jest określona ile km ma się przejechać czy uwarunkowane to jest innymi czynnikami?.

@WOODOO skoro wychodzi się z założenia że Wszyscy inni co nie mają mają pojęcia i wiedzy o mechanice czy jej funkcjonowaniu są nie potrzebni i są negowanie i wyśmiewani to nasuwa się pytanie po co jest Forum jak to tych co mają wiedzę irytują pytania?.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Czym dalej jedziesz tym wiecej komputer zbiera danych do wyliczen parametrów komputera pokładowego i adaptacji swojej.

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Ja ci nie ubliżam tylko stwierdzam fakt... niestety takie mamy czasy, takich ludzi, i takie powiedzmy delikatnie "głupie pytania na forach" a jak głupie pytanie to i głupia odpowiedz...

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
@TeslaManiac skoro mamy takie czasy to działa to w obie strony. Większość ludzi myśli że jak wszystko jest dozwolone to wszystko jest bezkarne. Skoro Ty możesz potępiać takue osoby jak ja co zadaje głupie pytania to taki człowiek może też potępiać osobę taką jak Ty która ma wiedzę... Zrobię odbicie lustrzane i zobaczymy jak będziesz się czuł. Twierdzisz że nie ubliżasz... Nic bardziej mylnego skoro twierdzisz że zadaje głupie pytania... zadam pytanie retoryczne po co jest Forum?.

@Autoelektronika mówisz że to normalka to nic nie pozostaje tylko dać czas by komputer na nowo zebrał parametry... W każdym Renault jest to normalne że komputer nie pamięta parametrów po odłączeniu akumulatora?.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Hehe dobre. Przy okazji zapytam czy frezy HM sciagaja spawy? Jak juz glupio pytamy. Na trzezwo nie da sie tego czytać.

W innych markach tez to bywa

W innych markach tez to bywa

Ostatnia edycja:

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Widzę że zrozumiałeś swój błąd i teraz nie wiesz jak wyjść z twarzą z tej sytuacji... pomogę ci i zakończę już ten temat żebyś nie musiał się więcej wstydzić i miał czas na przemyślenie kolejnego pytania.
Pozdrawiam i kończę odpowiedzi w tym temacie.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
hehe...takie podobne pytania zadaje mi czasem znajomy kretyn, z zawodu informatyk.
masz się czego wstydzić głąbie, oj masz.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Art. 212

§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.

§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

§ 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.

§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.

tak dla przypomnienia. kolega swoj brak rozumienia przeklada na format prawny.

obecnie takich mamy rzadzacych , nie wiedza co robia , i pytaja innych o zdanie hehe

Do góry Bottom